Cauta

Ianuarie, luna „cutitelor lungi” in ministere!

Mai e atat de putina vreme pana ce premierul desemnat Dacian Ciolos va anunta lista viitorului cabinet si toata tara, in frunte cu clasa politica, se da de mama focului sa afle barem cu o ora mai devreme care vor fi noii ministri. Fara sa constientizeze inca, pe deplin, ca numele acestora nu este chiar un capat de tara. Pentru ca fiecare ministru in parte va trebui sa lucreze cu un aparat administrativ propriu. Si se stiu nenumarate cazuri in care unii ministri, desi bine intentionati, au fost blocati de propriii subalterni aflati pe diverse functii de conducere a unor structuri.

Ramane de vazut daca Dacian Ciolos chiar va avea tupeul sa strice apele influentilor sefi din ministere

Iar dincolo de desemnarea si trecerea printr-un parlament deja paralizat de frica strazii, a ambasadelor straine si a structurilor anticoruptie a viitorilor ministri, cea mai grea misiune a tehnocratului Dacian Ciolos este ce echipe de lucru le va rezerva acestora. Pentru ca, altfel, riscul ca birocratia si cumetriile politice sa continue sa se afle la butoane prin ministere, regii autonome si alte institutii ale aparatului de stat este unul urias. Totusi, se pare ca la propunerea unor consilieri straini, exista un plan de rezerva in acest caz. O solutie „soft” prin care, practic, se va face „curatenie” legal, dar in ritm fortat, declansarea acestei epurari mascate fiind programata pentru luna ianuarie a anului viitor.

Doar patru ani!

Primele vizate de catre planul secret de epurare sunt ministerele de forta

Iar chintesenta intregii strategii care va lua prin surprindere, odata adoptata, clasa politica, dar si „tentaculele” acesteia din administratia centrala este promovarea in regim „blitzkrieg” a unui act normativ. Cel mai posibil chiar sub forma unei ordonante de urgenta, care sa impuna o limita maxima de patru ani in ocuparea aceleiasi functii de conducere. Indiferent ca este vorba despre conducerea unei intregi structuri, a unei directii sau a unui serviciu. Practic, sub incidenta buclucasului act normativ va intra, de la secretar in jos, cam toata lumea. Desigur, legea nu va prevedea si ca nu mai ai pe urma dreptul sa ocupi alte functii de conducere, poate chiar mult mai importante, dar dupa patru ani stati pe acelasi scaun, gata, trebuie sa parasesti biroul. Bineinteles ca se poate trece la sistemul de rotire geografica a cadrelor care, de exemplu, a fost adoptat de catre Serviciul Roman de Informatii in urma cu cativa ani, cu rezultate absolut extraordinare. Numai ca, mai mult ca sigur, in acest caz nimeni nu va mai garanta ca „expiratul” care a fost patru ani pe aceeasi functie de conducere va mai primi, obligatoriu, o alta.

Tinta, ministerele de forta

Dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, principalele vizate de aceasta masura de-a dreptul revolutionara sunt asa-numitele ministere de forta, in frunte cu Ministerul de Interne si cel al Apararii Nationale. Unde, de altfel, se astepta deja o schimbare a liniilor, mai ales ca s-au facut si primii pasi in acest sens, prin permisivitatea acordata pensionarii favorabile a celor care activeaza in sistem. Iar cum respectivele norme intra in vigoare in luna ianuarie, este de prevazut ca, la inceputul anului viitor, aproximativ o treime din sefii din cele doua ministere sa ia calea grabnica a pensionarii, profitand de inlesnirile financiare acordate de Guvernul Ponta. Numai ca se pare ca cel putin inca o treime din sefi va fi debarcata daca se va impune „pragul” fatidic  de patru ani. Mai ales ca, in majoritate, cei aflati pe functii de conducere sunt numiti in 2012, dupa venirea la Putere a defunctei USL. Asa ca, treptat, incepand cu luna ianuarie a anului viitor, periodic morisca epurarii va scoate pe tusa noi si noi sefi, odata cu implinirea de catre acestia a termenului de patru ani stati pe aceeasi functie de conducere. Aceeasi masura se pare ca se va aplica totodata cu celeritate si la Ministerul Finantelor, un alt „cimitir al elefantilor” unde s-au retras nenumarate proptele politice.

Ultimele stiri

  • Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat de Cartea Mileniului OMUL VĂLURIT
  • Alege ce citești
  • Vizita lui Iohannis în SUA: România dă tot și nu primește nimic!
  • S-a rupt lanțul de iubire. Moldovenii, respinși pe bandă rulantă la intrarea în România
  • Rapid Premier League
  • Dovezi zdrobitoare. Camioanele supraîncărcate ale ucrainenilor ne-au făcut praf infrastructura
  • Sabotaj împotriva statului. Contractele cu operatorii străini din Portul Constanța, în defavoarea țării
  • Femeia cu cele mai mari buze din lume și-a injectat și nasul, pentru a echilibra trăsăturile feței – FOTO
  • Unde se vând lingourile de aur “ca pâinea caldă”
  • „Supa vulcanică”, umătoarea sursă de minerale esențiale?
  • Exit mobile version