AcasăDezvaluiriAncheteI-au băgat undeva ”G2G”-ul la Berlin!

I-au băgat undeva ”G2G”-ul la Berlin!

Ciucă, așteptat ”ca pâinea caldă” la Berlin

Pe 17 august avertizam cu privire la consecințele financiare și internaționale deloc de neglijat pentru Cabinetul Orban ale proiectului ministrului Ionel Nicolae Ciucă de abrogare a Hotărârii de Guvern nr. 630/2018. Și prin care urmează să se ”redirecționeze” contractul de achiziție a ”Sistemului de instalații mobile de lansare rachete antinavă”. Contract deja negociat cu compania câștigătoare franceză a fi în valoare de 137 milioane euro și cu prevederi off set extrem de avantajoase pentru industria română de armament. Urmând a se recurge la un contract cu încredințare directă, fără licitație, fără condiții off set, dar în valoare mărită la… 200 milioane de euro!

Iar această dezvăluire a declanșat un adevărat ”tsunami” diplomatic, după ce ”racheta lui Ciucă” a ajuns inclusiv pe masa președintelui francez Emannuel Macron. În timp ce marii producători vest-europeni de armament au luat foc inclusiv prin poziții publice cu privire la poziția Ministerului Apărării Naționale și implicit a Guvernului României cu privire la ”fentarea” deja repetată a prevederilor legislative ale Uniunii Europene față de derularea contractelor pentru înzestrarea Armatelor Naționale.

Astfel că rezervistul Ionel Ciucă a fost așteptat ” ca pâinea caldă” la Berlin, acolo unde se desfășoară reuniunea informală a miniștrilor Apărării din statele membre ale Uniunii Europene. Și unde, după cum reiese din informațiile intrate în posesia noastră, lui Ciucă i s-ar fi solicitat insistent să renunțe la modalitatea de încredințare a marilor contracte de armament doar în controversatul regim ”G2G”, de la guvern la guvern! Și doar către Guvernul Statelor Unite ale Americii!

”Eject” de la Naval Group!

Acum, că generalul Ciucă a înghițit fără să crâcnească avertismentele de infrigement ale omologilor din cele mai influente state ale Uniunii Europene chiar că nu mai are de ce să ne mire, la ce ”ghiocei” a tot trimis România în ultimii ani la astfel de reuniuni. Însă ceea ce miră cu adevărat este ce strategie o adopta ministrul Apărării de-abia după ce ar reuși să vâre Guvernul Orban într-un scandal internațional fără precedent. Pentru că, fie și dacă zicem că ”obligațiile morale” față de partenerul strategic de peste Ocean sunt atât de mari încât premierul Orban va accepta planul lui Ciucă de a cumpăra rachete la 200 milioane de euro, în loc de 137 milioane.

Rachetele americane nu pot fi instalate pe navele Armatei

Însă după cum bine știe Ciucă deja, și dacă Forțele Navale ale Armatei Române vor cumpăra rachetele antinavă NSM de la americani, tot nu vor avea ce face cu ele! Pentru că gigantul francez Naval Group a câștigat licitația pentru construirea celor patru noi corvete și modernizarea fregatelor cumpărate în trecut de la britanici. Iar după cum susțin sursele noastre, francezii au informat deja răspicat MApN-ul că nu vor permite americanilor să le folosească bazele de date! Astfel că rachetele MNS nu vor putea pur și simplu să fie instalate pe nicio navă a Armatei Române!

author avatar
Catalin Tache
5.809 afisari

7 COMENTARII

  1. Ne găsim la o doua gafă strategică in relațiile cu francezi, după refuzul zguduitor al ex-președintelui Băsescu de a semna/aviza un contract cu partea franceză de achiziție, in ofset, a unui sistem de rachete antiaeriene franțuzesc. De aceea, Sarkozy nici nu se uita spre Băsescu in întâlnirile oficiale de la UE sau de la NATO, iar acum mr. Ciucă, o marionetă in jocul politic al lui Johannis, este tratat ci sictir de către europeni. Asa o facem noi și ne scăpăm in scăldătoare , la botez și după toată viață mirosim a produsul „emanat”.
    Ciau, mr. Ciucă! De acum poți să înțelegi si tu care este diferență dintre un ministru civil la apărare si unul transformat in civil dintr-un general propulsat peste noapte pentru meritul de a fi fost slugarnic/obedient față de jupân. Iar, in ceea ce privește rachetele de pe navele noastre (car și așa sunt depășite moral din 2017, ultimul an când mai puteau fi modernizate), povestea e închisă pe veci, iar noi avem două bărcuțe băgate pe gât de briți lui Năstase (un alt „strateg” de tristă amintire al politicii românești), incapabile de misiunile pentru care au fost achiziționate, ci doar de a face pradă de Ziua Marinei (că de Forțe Navale nici nu putem vorbi).

  2. Tache, las-o cu analizele strategice, ca nu te pricepi… Nu e real nimic din acest articol. Romania e libera sa cumpere de la orice producator occidental armament sau munitie. Nu comenteaza naval grup ce armament instalezi la bordul navelor facute de ei… Mai ales ca naval grup are parteneriate indelungate cu americanii de la raytheon si nu numai. Vorbesti prostii, ca de obicei. E ultimul articol pe care il mai citesc de pe site ul asta, dupa ala cu geoana…

  3. Talmeș-balmeș complet! Ce are sula cu prefectura? NSM-urile de la americani sunt baterii de rachete mobile de coastă. Așa că nu văd legătura cu baza de date a celor de la Naval Group, corvete și fregate. Aiureli.

  4. Nici o tichie de margaritar fara parandarat. Germania si alte state Europene nu prea se inghesuie sa aloce 2% din pib ceace il enerveaza pe Trump.In schimb,Romania este data ca exemplu la Gazeta de Perete a lui Trump. Romania a platit in avans cei 2% americanilor,ca sa fie bani pt. pensii si salarii.Acestea sunt „investitiile” lui Orban in economie.A uitat doar se precizeze care economie,a cui.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger