”Iulian Cristian Gherghe, cu gradul de general – maior în rezervă, fost director adjunct al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la un an și cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual și uz de fals”.
Știrea care ar trebui să îl liniștească definitiv pe generalul Marian Hăpău continuând cu precizările oficiale că ” instanța supremă a respins apelul Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel București și a menținut condamnarea cu suspendare aplicată generalului Gherghe de Curtea Militară de Apel în luna septembrie 2021”. Astfel că fosta mână dreaptă a lui Hăpău la conducerea serviciului secret al Ministerului Apărării Naționale va rămâne timp de doi ani și șase luni sub supravegherea Serviciului de Probațiune Ilfov. ”Perioadă în care trebuie să frecventeze un program de reintegrare socială și să presteze muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 70 de zile lucrătoare la Primăria Comunei Cornetu sau Școala Gimnazială nr. 1 Cornetu”.
Acum se poate spovedi…
Generalul Iulian Cristian Gherghe a fost trimis în judecată în iunie 2021, fiind acuzat că, la data de 27 noiembrie 2018, pe când avea calitatea de locțiitor al șefului DGIA și-a însușit ilegal suma de 179.470 dolari din fondurile ce aparțin structurii militare. În schimb, ieșit la pensie, fosta mână dreaptă a lui Hăpău nu va trebui decât să dea cu mătura pe la școala din Cornetu, timp de 70 de zile. Decizia Instanței Supreme fiind de această dată definitivă. Ceea ce, la prima vedere ar putea insufla șefilor rămași la conducerea DGIA impresia greșită că, gata, de acum pot răsufla liniștiți. Numai că lucrurile stau exact pe dos! Pentru că doar generalul Gherghe are acum liniștea sufletească a unei condamnări definitive. Și siguranța că nu i se mai poate schimba nicio încadrare juridică… Astfel că și-a găsit liniștea și, ca un bun creștin ce desigur este, de acum se poate ”spovedi” oricând. Mai ales că nu are cum să uite că nu i-a fost luat în considerare denunțul inițial privind transmiterea sumei de 450.000 dolari, din aceleași fonduri operative ale DGIA, ”superiorului ierarhic”…