Cauta

Gata, se fac corvetele! Doar prețul este altul…

Francofonul Dâncu a găsit soluția...

Deși cu atâtea alte acte normative pe cap, mai ales că încă nu a fost reglementată poziționarea Guvernului față de exploziile ”ca artificiile” ale facturilor la diverse utilități, Cabinetul Ciucă a reușit totuși să adopte o Ordonanță de Urgență.

Machetele vor intra în construcție

Este vorba despre Ordonanța de Urgență care prevede reglementarea și ajustarea prețurilor contractelor de achiziții publice, inclusiv a celor aflate în derulare. De fapt, singurul punct care contează din toată Ordonanța de Urgență fiind tocmai prevederea expresă a posibilității creșterii prețului la achizițiile ”aflate în derulare”.

Motivată de război…

Deși în textul Ordonanței nu este prevăzută expres și problema corvetelor, este clar că aceasta este cea mai importantă licitație ținută în stand – by de solicitările producătorilor de majorare a prețului stabilit prin licitația inițială. Astfel că ordonanța pare una ”cu dedicație”, deși purtătorul de cuvânt al Guvernului s-a rezumat să motiveze promovarea sa de urgență pe baza, bineînțeles, a războiului din Ucraina…

Și totuși când vom avea și noi o navă de război

” Guvernul a aprobat OUG prin care ajustează prețurile contractelor de achiziții publice, produse, servicii, contracte sectoriale și acorduri cadru în domeniile apărării și securității. Această ajustare se aplică exclusiv restului de furnizori sau prestanți existent la data intrării în vigoare a actului normativ și va fi realizat la fiecare solicitare de plată pe întreaga durată a derulării contractelor și acordurilor cadru privind domeniile apărării și securității până la furnizarea, prestarea integrală și recepționarea acestor produse sau servicii. Necesitatea acestei ordonanțe este evidentă, diverse circumstanțe care au intervenit în această perioadă și pe care autoritatea contractantă nu le-a putut prevedea în mod rezonabil : creșterea accelerată a prețurilor la materii prime, electricitate, gaze, transport, precum și blocaje survenite în contextul pandemiei și ulterior de războiul declanșat prin agresiunea militară rusă”.

Astfel că în textul Ordonanței se prevede expres că ” Ajustarea prevăzută la alin.(1) se aplică și contractelor încheiate în urma procedurilor de atribuire aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, dacă semnarea sau intrarea în vigoare a acestora se realizează până la implementarea termenului prevăzut la art. 4 alin. (1)”.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version