AcasăDezvaluiriAncheteGata, a început lobby-ul pentru F35!

Gata, a început lobby-ul pentru F35!

”F35, nota de plată a lui Trump pentru Iohannis” titram pe 27 august, subliniind cum concluzia finală a ”vizitei” oficiale a lui Klaus Iohannis la Casa Albă este una singură : ” Când te duci la Washington singur, fără ministrul Apărării, cel al Finanțelor, Economiei și un grup important de oameni de afaceri, atunci înseamnă doar că ai fost convocat ca slugă”! Și tot atunci dezvăluiam că ”după cum reiese din informațiile intrate în posesia noastră, deja informațiile militare au fost obligate să pregătească terenul pentru achiziția de către țara noastră direct de avioane F35, unele cu mult mai costisitoare decât F16, cele la a căror achiziție ne angajasem până acum. Desigur, cum România continuă să rămână țara tuturor posibilităților, iată că Forțele Aeriene nu dispun încă nici măcar de o flotă operațională de F16 și capul plecat al lui Klaus Iohannis deja face ca deloc nesemnificativul buget alocat înzestrării armatei să fie redirecționat către cele de F35, produse de compania americană Lockheed Martin”. Aceasta fiind de altfel și nota de plată pentru șepcuța primită de Iohannis de la Trump, ”neamțul” trebuind să știe că la acest nivel, ceea ce primești ”gratis” te costă de fapt cel mai mult…

Și cum cutuma marilor contracte de armament prevede ca beneficiarii ”preludiului  financiar” să fie influenții lobiști din domeniu, iată că, gata, deja a început ”lobby”-ul făcut în România pentru achiziția ”minunatelor”, dar atât de costisitoarelor  avioane F-35 Lightning II. Pretextul experților fiind de această dată nici mai mult nici mai puțin decât ”jocul dublu” al lui Erdogan, care pare să se înțeleagă tot mai bine cu ”țarul Putin”… Așa că România trebuie musai să spargă acum din nou ”pușculița” bugetului național… Și cu toate că piloții români nici nu au apucat să-și termine bine instructajul pentru ”vechiturile” F 16 luate din Portugalia prin ”programul rabla” , deja ni se bagă pe gât nu una, ci două escadrile de F-35!

Un F la două MIG-uri!

Cam aceasta este în prezent situația Forțelor Aeriene ale Armatei Române, cel puțin din punct de vedere al respectării tratatelor NATO, care prevăd că țara noastră ar trebui să dipună la orice moment de trei escadrile de avioane performante. Numai că și dacă zicem că avem o escadrilă –fie ea și doar pe hârtie mai mult- de F16, celelalte două escadrile din scriptele Ministerului Apărării sunt formate tot din MIG-uri… Ceea ce nu face decât să fie binevenită orice decizie de înnoire a flotei aeriene. Numai că oamenii politici și generalii Armatei trebuie să vorbească aceeași limbă! Căci altfel, dacă iar cumpărăm tot F16, dar achităm și avansul la niște F35, chiar că va trebui să apelăm din nou la sprijinul partenerilor străini pentru a ne asigura minimele operațiuni de ”poliție aeriană” . Oricum, în vreme ce liderii României dau slugarnic din cap la orice ”ofertă de nerefuzat” venită de peste Ocean, afacerile ”lobiștilor” din domeniul înzestrări cu armament ”bubuie”!

author avatar
Catalin Tache