AcasăDezvaluiriAncheteFortele speciale, trimise la groapa cu nisip!

Fortele speciale, trimise la groapa cu nisip!

Clasa politica romaneasca s-a umflat mai ceva ca broasca raioasa a NATO ca, uite, suntem prima tara europeana care ne-am marit contributia la doi la suta din PIB. De asemenea, in timp ce Administratia Trump anunta ca ar putea mari considerabil bugetul pentru apararea flancului estic al Aliantei Nord-Atlantice in fata unei posibile agresiuni rusesti, pe teritoriul Romaniei vor avea loc unele dintre cele mai ample operatiuni militare comune ale fortelor NATO.

Si cum nu este zi in care taberele rivale de la conducerea MApN sa nu se inghesuie care sa anunte mai repede ca o sa cumparam ba fregate, ba avioane F16 sau rachete Patriot, aproape ca ai putea baga mana in foc ca, uite, s-au asezat lucrurile si la noi intr-un domeniu, si inca unul mai mult decat sensibil. Acum, ca multi dintre militarii profesionisti stau doar in soldele primite pentru riscantele misiuni externe, asta este cu totul alta poveste. Ca si faptul ca alti tineri care si-au dorit atat de mult haina militara au inceput deja sa se blazeze, dupa ce au ajuns sa „saliveze” la salariile colegilor de la Ministerul de Interne, care li se par unele de-a dreptul exorbitante, de asemenea nu pare sa faca parte din vreo strategie pe termen scurt. Iata insa ca lucrurile au inceput sa se complice pana si pentru cei din fortele speciale ale Armatei romane, despre care exista deja informatii ca s–ar confrunta la randul lor cu probleme tot mai mari.

Trupele aeropurtate<br >au nevoie de multe<br >salturi de instrucţie

Cum ar fi, de exemplu, imposibilitatea de a face numarul de salturi necesar pentru a putea fi apti pentru misiunile aeropurtate, mai ales ca in exercitiile comune cu alte forte NATO aceste parasutari reprezinta principala piatra de incercare pentru militarii nostri…

Blestemul Tuzla

La 5 iulie 2010 avea loc unul dintre cele mai tragice incidente aviatice, in urma caruia un avion An-2 s-a prabusit si a fost spulberat la putina vreme dupa decolarea de pe Aerodromul Tuzla. La bord, pe langa echipaj, se aflau si 12 parasutisti militari, dintre care opt apartineau Fortelor Navale Romane iar ceilalti patru erau din cadrul Fortelor Aeriene.Mai mult, speculatiile despre acest misterios accident au fost amplificate si de aparitia informatiei ca alti opt parasutisti, apartinand Serviciului de Informatii Externe ar fi trebuit sa se afle si ei in aceeasi aeronava, dar ar fi renuntat la zbor in ultima clipa. Oricum, dincolo de tragicele pierderi de vieti, „blestemul Tuzla” continua sa loveasca si astazi Armata, intrucat de la acel moment au fost retrase de urgenta, asa cum se iau la noi masurile in pripa, toate avioanele An-2. Adica tocmai cele mai pretabile la zborurile de instructie pentru parasutari, fara a fi insa inlocuite cu altele. Asa ca, desi modernizate cu elicoptere PUMA, fortele speciale au trebuit sa recurga la sprijinul altor structuri, intrucat din „PUMELE” Armatei  este ceva mai dificil sa te parasutezi, atat din cauza usilor mai stramte, cat si a altor aspecte tehnice si de constructie.

La gramada cu jandarmii

Si uite cum, o buna perioada de vreme, s-au facut zboruri comune cu jandarmii pe elicopterele Mi -8 apartinand Inspectoratului General de Aviatie din cadrul Ministerului de Interne. O solutie de avarie, ce-i drept, dar care mai permitea de bine- de rau militarilor din trupele speciale ale Armatei fie sa efectueze singuri salturi de instructie, fie impreuna cu jandarmii pentru care figurau drept instructori.

După accidentul de<br >la Tuzla s a recurs la<br >elicopterele MAI

Insa cum situatia actuala de la IGAV este deja una care miroase tot mai puternic a Parchet, mai ales in urma finalizarii anchetei demarate de catre Corpul de control al ministrului de Interne, resursele de zbor ale elicopterelor Mi-8, atatea cat mai sunt si acestea, sunt de asemenea pe duca. Si uite cum suntem la un pas sa ne trimitem militarii din trupele speciale sa efectueze antrenamentele speciale de parasutism la groapa de nisip, ca noi avioane sau elicoptere care sa se preteze pentru indeplinirea unor asemenea misiuni nu prea mai avem, cu toate maririle de buget. Si la ce sa ne mai mire, din moment ce suntem tara unde avem campioni la sarituri in apa care de ani de zile se antreneaza strict la saltelele asezate pe fundurile unor foste bazine olimpice lasate in paragina? Si atunci de ce n-ar sari si  parasutistii in groapa cu nisip? Lasand gluma la o parte, lucrurile pot lua din nou, oricand, o turnura tragica, dar nu neaparat in cazul vreunui tot mai de luat in calcul atac rusesc. Caci, iata, nu au trecut decat cateva zile de cand un caporal al Batalionului 495 Infanterie cu 4.127 de salturi la activ si care sarise cu o parasuta aripa de mare precizie s-a zdrobit dupa ce s-a lovit de o cisterna! Asa ca ancheta declansata va trebui sa lamureasca daca a fost respectat planul de parasutare si cum a fost facut acesta sau daca la mijlocul acestei tragedii poate fi un alt motiv mai general. Cum ar fi perpetuarea unor solutii de compromis pentru ca militarii sa prinda totusi cateva salturi…

author avatar
Catalin Tache
6.132 afisari

2 COMENTARII

  1. ,, … cã, UITE, sîntem prima TARÃ EUROPEANÃ care NE-AM marit contributia ”; ,, …cã, UITE, s-au asezat lucrurile si la noi intr-un domeniu…”; ,, … Si UITE CUM, o buna perioada de vreme, s-au facut zboruri comune… ”; ,, SI UITE CUM sîntem la un pas sa ne trimitem militarii… ”; ,, Cãci, IATÃ, nu au trecut decat cîteva zile… ” (Of, bine c-am scãpat, ce versatil e Tache!) Si uite cum Tache, desi pertinent, o dã în barã, mereu, la talent si la Românã. S-o plãti bine la National? Cã m-as face si eu mãcar un colaborator, acolo…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger