Cauta

Fifor preia modelul polonez !

Isteria cumparaturilor de armament continua in acelasi ritm alert, astfel ca statul roman tocmai ce si-a anuntat disponibilitatea  de a cumpara un modern sistem de rachete antinava in vederea descurajarii unei eventuale agresiuni a Federatiei Ruse la Marea Neagra, ”pachetul” fiind estimat la 164 milioane de euro, cu tot cu TVA.

Fifor negociaza la sange pentru modernizarea sistemelor antinava

Desigur, tinand cont ca dotarea Ministerului Apararii Nationale la frontiera externa a Uniunii Europene, in zona litoralului romanesc este de tot rasul, echipamentul existent datand de peste 30 de ani si fiind aproape in totalitate de provenienta ex-sovietica este clar ca o asemenea achizitie era binevenita. Nu de alta, dar partenerii NATO care vizitau bazele din zona militara de coasta a Romaniei ajunsesera sa intrebe, mai in gluma, mai in serios, daca nu cumva este vorba de un muzeu militar in aer liber. Insa de departe cel mai important aspect al noului proiect este ca, in sfarsit, dupa ce parea ca i se suisera la cap ”mangaierile pe crestet” ale companiilor straine de lobby in domeniul comertului cu armament, Mihai Fifor ia de aceasta data o decizie mult asteptata si care ”reseteaza” practic intreaga imagine a Ministerului Apararii Nationale. Minister care  impune, dupa modelul polonez, conditia obligatorie ca viitorul furnizor al sistemului de rachete antinava sa se angajeze ca offset-ul se va face la o companie locala de stat din Romania ! Deci, uite ca se poate !

Rachete ca sa sperie Rusia !

Este clar ca, pe zi ce trece, mai ales dupa anexarea Crimeii de catre Moscova si ambitiile tot mai greu de tinut in frau ale presedintelui turc Recep Erdogan de a-si impune suprematia de lider zonal asupra acestei parti a lumii situatia geostrategica de la Marea Neagra este una mai ”inflamata” decat oricand. Iar in fata amenintarii crescute, in special fata de orgoliul ranit al Federatiei Ruse, Romania ajunsese sa se apere cu tehnica militara provenind tocmai din fabricile de armament rusesti si cu o vechime de peste trei decenii! Dar a caror principala problema nu era neaparat vechimea considerabila, cat lipsa de interoperabilitate cu celelate unitati militare ale statelor membre ale NATO.

La ce dotare avea flota romaneasca modernizarea era obligatorie

Asa ca s-a luat decizia ca Ministerul Apararii Nationale sa achizitioneze, cat mai grabnic cu putinta, un sofisticat sistem de rachete antinava, pentru descurajarea depasirii ”liniei rosii” in Marea Neagra de catre fortele militare ale Federatiei Ruse.

Offset in tara

In timp ce Guvernul Roman inghitea contracte de miliarde de euro in conditiile impuse de furnizorii externi, Polonia ajunsese sa obtina conditii mult mai favorabile. Astfel ca, in timp ce pentru armamentul furnizat in Romania marii producatori nu aveau nicio obligatie de asigurare a offset-ului, polonezii obtineau si procente de 35 la suta din valoarea contractelor, care sa se regaseasca in reinvestirea banilor in companii din tara. Ceea ce incearca acum si Ministerul Apararii Nationale din Romania care, in viitorul caiet de licitatii pentru sistemul de rachete antinava sa fie prevazuta clar obligativitatea asigurarii unor componente ale rachetelor, asigurarea mentenantei sau modernizarea sistemului intr-o companie romaneasca de stat !

Ultimele stiri

  • ULUITOR: Unde a mers Luis Diaz în ziua înmormântării lui Diogo Jota
  • Vine termenul limită, dar SUA și UE nu au încheiat un acord comercial
  • Cine conduce cu adevărat politica externă americană?
  • Reforma serviciilor de informații din SUA sau lupta lui Donald Trump cu ”deep state”
  • Bolojan face praf și Educația. Se pierde calitatea actului de învățământ
  • Domnule Bolojan, dacă nu vreți să fiți sub Ciolacu…
  • BRICS vs Trump
  • Tele-Spa în România: Cum te relaxezi la distanță – beneficiile consultațiilor wellness online
  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Exit mobile version