Cauta

EL ȘTIE cât este PARAÎNDĂRĂTUL la JUMĂTATE DE MILIARD DE EURO!

Halalai cumpără tot!

Încep să iasă la iveală alte ”legături primejdioase” din jurul noului ”cutremur” care se anunță în sistemul bancar românesc.

EXIMBANK mumă sau ciumă pentru firmele românești

Iar cam ca de fiecare altă dată în ultimul deceniu, ”plăcile tectonice” sunt din nou mișcate, chiar sub privirile deja neputincioase ale Guvernatorului Băncii Naționale ale României, Mugur Isărescu, de către mereu același veșnic surprinzător bancher al sistemului, Traian Sorin Halalai. Cel care, totuși, nu trebuie uitat, nu este decât un funcționar public.Fie el și cel mai bine plătit al statului român. Numai că Halalai conduce vremelnic o bancă de stat! Înființată special și în care se injectează miliarde de euro de la buget tocmai pentru a veni în sprijinul companiilor românești.

Astfel, aidoma altor cazuri prezentate în cadrul campaniei noastre de presă, la EXIMBANK lucrurile par a sta cu totul pe dos… Companiile românești fiind ”executate sumar” în fața celor străine. După cum de altfel o arată și următorul tipic studiu de caz…

SUVEICA EXIMBANK SA – OTP BANK

”SC VLĂSIA SRL a contractat cu Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală – FEADR o finanțare nerambursabilă în valoare de 5.000.000 euro pentru realizarea a două proiecte de investiții.

Generalul sereist Dumitru Dumbravă a intervenit în Dosarul OTP BANK VLĂSIA

Cheltuirea sumelor alocate din bugetele UE necesare dezvoltării și punerii în funcțiune a celor două proiecte a avut maturitatea la 02.09.(…).

Bugetele indicative necesare realizării proiectelor au totalizat 18. 150.113 euro, din care: 9.105.643 euro pentru proiectul Fabrica de procesare carne și 9.044.470 euro pentru proiectul Fabrica de prelucrare făinoase. În vederea completării bugetului necesar realizării proiectului Fabrica de procesare carne, pe lângă finanțarea nerambursabilă și sursele proprii în valoare de 3.500.000 euro, a fost necesară o cofinanțare de 4.500.000 euro din credit bancar. OTP Bank Romania – subsidiara românească a ofertat contractarea creditului de investiții de 4.500.000 euro pe baza aprobării OTP Bank Ungaria – banca mamă ( conf. Directiva 83/349/CEE).

Conform legislației și normei bancare, OTP Bank Romania nu a avut competența bancară decizională asupra creditului de 4.500.000 euro. Conform Cererii comune, SC VLĂSIA SRL împreună cu OTP Bank Romania au solicitat Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări – CIFGA aprobarea garantării creditului de investiții de 4.500.000 euro în numele și contul Statului Român. CIFGA a fost/este organismul unic al Statului Român cu putere de decizie pentru garantarea creditelor pe baza garanțiilor suverane. Garanțiile suverane sunt unice în sistemul bancar românesc, riscul garantat fiind asumat de Statul Român, iar utilizarea garanțiilor suverane se face cu respectarea art. 107(87) și art. 108(88) din Tratatul CE, reglementărilor și principiilor evocate în Comunicarea Comisiei UE publicată în Jurnalul  Oficial al UE nr. 155/C/20.05.2008, respectiv prevederilor Legii 96/2000, HG 534/2007, Normei Bancare NI-GAR-10-I/0. Termenele și condițiile privind creditarea și garantarea care au fost asumate de cele două solicitante pe baza Cererii comune au fost înaintate EXIMBANK SA – banca comercială care în nume și cont propriu le-a analizat în raport cu propriile responsabilități legale, a întocmit Referatul și Propunerea de creditare care au stabilit în amănunt garanțiile colaterale, termenele și condițiile de creditare și garantare.

Cu respectarea principiilor și reglementărilor normative europene precizate la art. 3 din Norma NI-GAR-10-I/0, CIFGA, pe baza Referatului de credit nr. 2807/02.06.2010 și Propunerii de credit nr. 844B/02.06.2010 a emis Hotărârea nr.85/02.07.2010 prin care a aprobat garantarea creditului de investiții în procent de 80% și emiterea scrisorii suverane de garanție.

Pe baza Propunerii de credit nr.844B/02.06.2010, aprobată de Garant (CIFGA), a fost restricționată modificarea mixu-lui de garanții, termenelor și condițiilor de creditare aprobate pe baza Hotărârii nr. 85, acestea urmând să poată fi modificate pe perioada valabilității garanției suverane exclusiv pe baza aprobării Garantului (CIFGA).

Cu respectarea ad litteram a termenelor și condițiilor de creditare și garantare aprobate de Garant (CIFGA), au fost semnate Convenția de garantare ( Eximbank SA și SC VLĂSIA SRL) și Convenția de împărțire a riscului ( Eximbank SA și OTP BANK Romania), Eximbank SA având calitatea de administrator al garanției suverane.

La art.11 din Convenția de garantare a fost prevăzută posibilitatea modificării termenelor și condițiilor de garantare, respectiv: ”Ordonatorul (Vlăsia SRL), cu acordul OTP BANK Romania, are dreptul de a solicita Garantului (CIFGA) modificarea condițiilor inițiale de emitere a scrisorii de garanție…”. În strânsă legătură cu prevederea de la art.11 al Convenției de garantare a fost reiterată,la art.6,alin.1 din Convenția de împărțire a riscului interdicția de modificare a termenelor și condițiilor de creditare fără aprobarea Garantului (CIFGA): „Beneficiarul garanției se obligă să obțină acordul Garantului pentru orice modificare a contractului de credit sau a mix-ului de garanții pe toată perioada de valabilitate a garanției”.

(…) Obligația constituirii garanțiilor colaterale garanției suverane (20%) i-a revenit SC VLĂSIA SRL, deși reglementările europene prevăd ca acestea să fie constituite și asumate de creditor pentru sustenabilitatea procedurii de creditare. Scrisoarea de garanție nr. E104/2010 a fost emisă și pusă de EXIMBANK SA în numele și contul statului direct la dispoziția OTP Bank Romania. Eximbank SA – administratorul garanției a avut obligația legală și contractuală să administreze și să monitorizeze îndeplinirea obligațiilor de creditare și garantare în raport cu prevederile legislației speciale și celor două convenții de garantare.

Abuzând de mobilizarea/depozitarea/indisponibilizarea garanțiilor constituite, OTP BANK Romania, cu acceptul tacit al EXIMBANK SA, a condiționat semnarea contractului de credit de introducerea unor garanții, termene și condiții de creditare excedentare aprobării Garantului ( Hotărârii CIFGA nr.85), asumându-și răspunderea obținerii unei noi aprobări a Garantului (CIFGA) în condițiile art.6,alin.1 din Convenția de împărțire a riscului. OTP BANK Romania nu a solicitat/nu a obținut aprobarea garantului, deși era obligatoriu pentru modificarea mixu-lui de garanții, termenelor și condițiilor de creditare introduse excedentar în contractul de credit, pe perioada procedurii. Utilizarea/garantarea creditului au fost împărțite în două etape principale (2.200.000/1.760.000 euro – 4.500.000/3.600.000 euro), constituirea garanțiilor și îndeplinirea obligațiilor contractuale urmând să fie corespunzătoare/proporționale celor două etape.

Numele Ciocîrlan apare în cel EXIMBANK

SC VLĂSIA SRL, corespunzător celor două etape a îndeplinit toate obligațiile contractuale la care s-a angajat, a constituit garanțiile în cuantumurile și termenele la care a fost obligată de procedură, inclusiv cele impuse excedentar la semnarea contractului.

Constatând că OTP BANK Romania nu a solicitat/nu a obținut nici după o perioadă de 300 de zile aprobarea pentru modificarea mixului de garanții, termenelor și condițiilor de creditare introduse în contract fără aprobarea Garantului, ulterior trecerii la etapa a doua, SC VLĂSIA a permis fluctuația plafonului de lichiditate al celui de al doilea depozit de cash bancar (între 225.000 euro – 80.000 euro).

EXIMBANK SA și OTP BANK Romania, contrar obligațiilor asumate, au avut un comportament tendențios, abuziv, fraudulos, contrar normelor de drept europene și naționale, astfel:

EXIMBANK SA s-a substituit prerogativelor CIFGA (Statului Român) și a modificat fraudulos termenele și condițiile aplicabile garanției suverane (fondul scrisorii nr. E104), deși nu a avut competența decizională față de termenele și condițiile aprobate de Garant pe baza draftului scrisorii;

FUZIUNEA GENERALILOR…

După cum am dezvăluit cu documente oficiale, preluarea Băncii Românești de către EXIMBANK, de la fostul patronat grecesc a survenit după ce ”cumpărătorul” Traian Sorin Halalai făcuse un împrumut de un million de euro – pe persoană fizică și fără niciun fel de dobândă, tocmai de la directorii greci ai Băncii Românești. Milionul grecesc fiind suspectat de către procurorii DNA ca fiind folosit la ”cumpărarea” postului de președinte al EXIMBANK.

Iar după cum am avertizat repetat în ultima vreme, schema pare a se repeta și în cazul încercării aceluiași Traian Sorin Halalai de a prelua și banca ungurească OTP BANK Romania. Cu obligatoria precizare că descinderea lui Halalai la Budapesta, unde acesta ar fi făcut o ofertă de nerefuzat de 500 milioane de euro – bani plătiți de fiecare contribuabil român, bineînțeles- vine într-un moment critic pentru acesta… Pe 8 octombrie expirându-i mandatul în fruntea EXIMBANK…

”Banca lui Halalai” a cărui protecție totală s-ar datora nu doar numelor de pe lista”celor 300 de atârnători” din CIFGA, dar și influenței ”Ultimului Mohican” din SRI, generalul Adrian Ciocîrlan.

Astfel că negocierile subterane purtate chiar în aceste zile, la Budapesta, pentru fuziunea dintre EXIMBANK și OTP BANK devine una cu atât mai de urmărit contrainformativ, cu cât și de cealaltă parte, banca maghiară este consiliată tot de un alt general SRI, după cum reiese din documentele oficiale intrate în posesia noastră în dosarul mai sus prezentat. Și cum acesta este nimeni altul decât ”părintele câmpurilor tactice” din Justiție, generalul sereist Dumitru Dumbravă…

Ultimele stiri

  • S-a dat drumu’ la bombardieri! Niciun sezon estival fără teribilişti blocaţi cu bolizii în nisip, la mare, la Eforie Nord. Ce amendă a primit (VIDEO)
  • Emoţii şi în Armenia! Elicopterul care îl transporta pe premierul Nikol Paşinian, aterizare de urgenţă
  • Circ la Cernavodă! Primarul ar fi fost bătut în plină stradă de un preot și de o femeie (VIDEO)
  • Reacţia lui Marcel Ciolacu în dosarul Coldea – Dumbravă: „Partidul principal al penalilor a devenit USR”
  • Val de companii străine care deschid afaceri în România, atrase de măsurile și investițiile susținute de PSD
  • Nicușor Dan recunoaște că e incapabil să rezolve problemele din Capitală. Traficul și apa caldă, peste alte două mandate
  • Incident aviatic cu un avion Tarom. Aeronava s-a întors pe aeroportul din Paris!
  • România se implică puternic pe front. Decizia cu efect direct asupra tancurilor Abrams ne poate transforma într-o ţintă
  • Cum se apără Florian Coldea după ce a dat 15 ore „cu subsemnatul” la DNA. Fostul general SRI, plasat sub control judiciar!
  • Horoscop – sâmbătă, 25 mai 2024. Toate zodiile au parte de schimbări în bine, dar sub aspecte diferite
  • Exit mobile version