Ar trebui să fie ultima linie de apărare a securității statului român! Cu toate acestea este poate cea mai puțin cunoscută instituție a aceluiași stat român. Iar ”întunericul” în care activează OII- Oficiul pentru Informații Integrate este pe zi ce trece unul de ”noaptea minții”! Consilierul prezidențial Constantin Dudu Ionescu fiind deja suspectat de către liderii altor structuri informative că a cam scăpat frâiele Departamentului Securității Naționale, mai ales din postura de director OII. Structură concepută ca un fel de ”oală” informativă, în care toate instituțiile statului în frunte cu serviciile secrete ar trebui să toarne ”la comun” informațiile obținute, mai ales cele de primă mână cu privire la posibilele vulnerabilități la adresa securității naționale, prin intermediul CNI. Conducerea OII având apoi sarcina concretă, conform chiar fișei postului, de ”planificare a nevoilor de informații pentru securitate națională, prin intermediul Planului Național de Priorități Informative”. Ca și ”realizarea de produse analitice integrate destinate beneficiarilor legali, pe baza informațiilor transmise de structurile componente ale Comunității Naționale de Informații”.

Numai că deși atât Comunitatea Națională de Informații, cât și Oficiul pentru Informații Integrate și chiar Consiliul Superior de Apărare a Țării sunt de ceva vreme probabil cele mai ”iohanniste” structuri ale statului român, iată că totuși ”integrarea” scârțâie din toate încheieturile, după cum reiese din chiar informațiile de ultimă oră intrate în posesia noastră. Mai ales că după ”alianța contra naturii” încheiată pentru câștigarea unui al doilea mandat prezidențial pentru Klaus Iohannis, ”lanțul de iubire” nu doar că a ”ruginit”, dar s-a și rupt deja! Mai ales după tentativa de aruncare din barca Puterii a șefului unui important serviciu secret… Astfel că acum s-a revenit deja la ”punctul mort”, cel în care serviciile contribuie la ”oala comună” doar cu informații de mâna a doua, doar pentru a bifa cantitativ participarea obligatorie la cerințele CNI și OII. Informațiile cu adevărat vitale păstrându-le fiecare structură pentru sine, din varii motive. Unii șefi preferând această păguboasă strategie doar pentru a nu cădea astfel ”ponturile” și în mâinile ”dușmanului” de la alte structuri, iar alții pentru că știu că pur și simplu ”plicurile” lor nu mai ajung oricum de ceva vreme la cunoștința Președintelui României, cum este cazul Direcției Generale de Informații a Armatei, de exemplu. Iar în tot acest timp în care nimeni nu își asumă punerea sub ochii ”morocănosului” Klaus Iohannis și a mapelor informative ”negative”, OII pare deja a fi ”mâna moartă” a președintelui în CSAT. Astfel că, dacă Iohannis chiar continuă cu ”planul B” privind impunerea unui premier tehnocrat ca Dudu Ionescu în caz de forță majoră a ratării totale a obiectivului organizării de anticipate, ”butoiul de dinamită” pe care oricum stă întreg sistemul acum poate fi aprins într-o clipă de acest ”fitil”. Și aproape că nici nu ar mai fi nevoie ca GRU sau SVR să-și mai trimită ”ilegalii” la Europenele de fotbal de la București, ca să asiste de exemplu la meciul cu potențial de risc dintre Ucraina și Olanda…

Prioritățile OII
Deci principala atribuție a Oficiului condus de Constantin Dudu Ionescu este să stabilească prioritățile informative pentru serviciile secrete. Astfel că, de exemplu, poate că ”prigoana” împotriva patronatului românesc s-ar fi putut datora și stabilirii în Planul Național a unor priorități precum strîngerea de informații cu privire la evaziunea fiscală comisă de firmele românești… Astfel că, luând de bună această prioritate, serviciile s-au ”aruncat” asupra companiilor românești – că doar de cele străine nu se pomenea nimic în Planul OII!- au trimis notele informative către ANAF, de aici la DIICOT și așa ar fi putut începe toată nebunia. Tot la fel cum acum OII ar putea considera o prioritate strângerea de informații privind coronavirusul. Sau implicarea unor mafii străine în aducerea de deșeuri sau poluarea României. Ca să nu mai vorbim de aroganțele pe care ”omuleții verzi” ai Moscovei au ajuns să le facă pe teritoriul țării noastre, sub privirile neputincioase ale structurilor contrainformative. Cele care și dacă ar vrea să facă mai mult nu ar putea, din moment ce acțiunile hibride ale serviciilor de spionaj străin nu sunt catalogate drept ”priorități informative”de către OII-ul lui Dudu Ionescu. Oficiu care în schimb poate cere date despre ”gândacii tigru de platin” sau cine știe ce alte ciudățenii, blocând astfel din start alocarea prioritară a logisticii în alte scopuri.
Mapa lui Klaus!

De asemenea, o altă miză uriașă în lumea comunității de informații este cine face ”mapa” președintelui! Iar aici normal că ”nemuritorul” general Ion Oprișor joacă un rol strategic, de atâta amar de vreme. Numai că, deși oamenii președintelui se feresc ca de tămâie să-i pună lui Klaus Iohannis la lecturat și notele informative care l-ar putea deranja pe persoană fizică – mai ales că se știe cât de sensibil este șeful statului la acest subiect!- totuși, ceva mapa trebuie să conțină! Iar al doilea rol al Oficiului lui Dudu este tocmai ”realizarea de produse analitice integrate destinate beneficiarilor legali”. Dintre care pricipala beneficiară este tocmai Administrația Prezidențială. Dar și Guvernul României sau alte ministere. Astfel că dacă OII și-ar fi asumat o analiză clară înaintea evenimentelor din 10 august și ar fi trimis-o către MAI, atunci Carmen Dan ar fi trebuit să își asume strict personal un eventual ordin de intervenție. Dar așa, OII, singura structură care primise rapoartele informative ale tuturor celorlalte servicii secrete a dormit din nou în post, nu și-a asumat nimic și rezultatele s-au văzut…

Sorin Cîmpeanu. Și nu numai…

În schimb, în ciuda ”pasivității” care pare să bântuie OII în ceea ce privește cele mai sensibile subiecte pentru securitatea națională, cum ar fi verificarea informațiilor privind penetrarea informativă a chiar Administrației Prezidențiale și a Serviciului de Protecție și Pază de către MI6 în dosarul ”ayahuasca”, ”umbra” lui Dudu Ionescu pare să se fi întins însă asupra combinațiilor politice. Trecerea lui Sorin Cîmpeanu și nu numai în barca liberală și formarea astfel a unei noi posibile majorități parlamentare fiind se pare girată de la cel mai înalt nivel… Sorin Cîmpeanu și Daniel Constantin fiind de altfel percepuți în restul sistemului ca două dintre cadrele de nădejde din ”pepiniera de politicieni” a lui Dudu Ionescu. ”Durul” echipei lui Iohannis pe care unii îl văd chiar un posibil premier tehnocrat, în urma retragerii variantei generalului Ciucă, după ”misterioasele” descinderi ale procurorilor de la MApN…