AcasăDezvaluiriAncheteDoar 5% din banii Euroins rămân în băncile din România!

Doar 5% din banii Euroins rămân în băncile din România!

După seria de dezvăluiri privind cele nu mai puțin de 17 abateri grave constatate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară la societatea de asigurări Euroins, un nou raport devastator a intrat în posesia noastră. Este vorba de 123 de pagini care pot ”îngropa” în orice clipă societatea prin care firma bulgară Euroholding a ajuns să dețină o cotă amețitoare din piața asigurărilor din România, poate tocmai din cauza deciziilor halucinant de blânde ale ASF.

Iar parcă pentru a nu le permite procurorilor anticorupție să slăbească ritmul cercetărilor, în Procesul Verbal de Control cu nr.37 din 10.01.2020 ASF constată alte abateri incendiare, precum cea de la pagina 48…

Abaterea de la pagina 48 a Procesului Verbal de Control a ASF

Schema împrumuturilor

Despre ”sifonarea” banilor de la Euroins spre firma mamă din Sofia am mai scris, dar de această dată schema este prezentată cât se poate de clar în chiar documentul ASF semnat, culmea, tocmai de același director Florin Golovatic. Dar, pentru a nu lăsa loc de niciun dubiu, publicăm integral constatarea ASF cu privire la ”împrumuturile” Euroins, așa cum este prezentată în pagina 48 a Procesului Verbal de Control nr. 37/10.01.2020:

” Din verificarea documentelor privind acordarea și rambursarea de împrumuturi rezultă că, în unele situații, împrumuturile acordate au fost de tipul liniilor de credit, cu trageri diverse și rambursări în limita de finanțare stabilită în contract. De exemplu, în cazul contractului de împrumut semnat cu societatea Asterion Bulgaria, valoarea acordată împrumutului a fost de 3.000.000 euro, dar valoarea însumată a tragerilor a fost de 4.328.897 Euro ( pentru tragerile în BGN a fost utilizat cursul de schimb BGN/Euro). Întrucât în aceeași perioadă au fost înregistrate și rambursări, soldul nu a depășit plafonul din contract. La fel s-a constatat și în cazul contractelor încheiate cu SLS, unde valoarea împrumuturilor acordate în perioada verificată a fost de aproximativ 50.000.000 BGN iar valoarea însumată a tragerilor a fost de peste 71.000.000 BGN.

S-a constatat, de asemenea, că unele tranșe de împrumut au avut ca scop rambursarea altor tranșe, anterioare (în data de 13.04.2017 a fost trasă suma de 650.000 BGN și rambursată aceeași sumă, în data de 04.05.2017 a fost trasă suma de 2.500.000 BGN și rambursată suma de 1.000.000 BGN). De asemenea, în unele cazuri rambursarea a fost efectuată de către altă societate, diferită de societatea contractantă, cum este cazul contractului semnat cu Italtech din Bulgaria pentru suma de 6.825.634 BGN a fost rambursată de societatea Sisteme Logistice Specializate (cu o notificare în acest sens transmisă către Euroins România) și în cazul contractului încheiat cu societatea Motobul, pentru care o parte de împrumut a fost rambursată de societatea Starcom Holding în sumă de 32.644,64 BGN (după o notificare primită de Euroins România în acest sens).”

”Grosul” pleacă afară!

Este extrem de important de reținut faptul că banii colectați de către societățile de asigurare din primele de asigurare nu aparțin acestora decât după ce a expirat termenul contractual. Până atunci, destinația acestor sume este legată numai de interesul asiguratorilor până la terminarea contractului! Astfel că asiguratorul ar trebui să fie în realitate un custode al fondului de asigurare.

Cu toate acestea însă, în procesul verbal întocmit de către ASF se poate observa de către orice persoană faptul că banii asiguratorilor, care nu sunt proprietatea firmei de asigurări decât la expirarea contractului sunt folosiți în realitate de către acționarii bulgari de la Euroins în cu totul alte tranzacții, care nu au niciun fel de legătură cu interesul asiguratorilor! Iar această încrengătură de împrumuturi între firmele din grup  chiar nu are cum să aducă beneficii șoferilor români atunci când înregistrează daune. Și asta în condițiile în care Euroins are 1.500 reclamații pe lună, înregistrate la ASF!

Astfel că atât cei peste opt milioane de șoferi din România, cât și ANAF și Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor ar trebui să știe ce se întâmplă în realitate cu acești bani, atunci când un șofer își cumpără o poliță RCA la Euroins.

Realitatea înfiorătoare din spatele brandului Euroins fiind că doar 5% dintre disponibilitățile și depozitele bancare verificate de ASF la data de 30.09.2018 era deținută în bănci din România, 95% din sumele aflate în conturi fiind în bănci din afara României! ”Referitor la poziția de disponibilități și depozite bancare, la data de 30.09.2018 societatea Euroins deținea în conturi bancare suma de 96.914.992 lei, în proporție de 95% la bănci din afara României și 5% în România”, după cum se subliniază la pagina 49, ultimul aliniat…

Însă deși existau indicii rezonabile că societatea Euroins a efectuat niște operațiuni de împrumuturi fără respectarea legii, ASF a decis să nu sesizeze ANAF și nici ONPCSB pentru faptele descoperite…

author avatar
Catalin Tache
2.100 afisari

18 COMENTARII

  1. Felicitari frati bulgari! Furati tot!!! Parjoliti tot!
    ASF doarme! Anaf doarme!
    SRI doarme!
    DNA sforaie!

  2. Dacă s-ar verifica pe bune situația financiară a lui Euroins, am afla ca scroafa-i moarta in coteț de mult timp. ASF se preface ca ii mai ia tensiunea ca sa para vie in ochii celor care hrănesc aceasta scroafa muribunda.

    • Silvia, as avea o sugestie pt Euroins. Sa schimbe precizarea MEMBER OF EUROHOLD.
      Sa scrie MEMBER OF BULGARSKI MAFIA. Asa ar fi corect pt cei care cumpara tichete RCA de la Euroins. Sa stie care e destinatia reala a banilor lor.

  3. Bine ca ANPC a intrat în serv auto care tine 15% din PIB ul României, La asigudatorii le este frica sa meargă. Legat de ASF cata nesimțire sa ai Rosule sa nu iti dai demisia impreuna cu baba aia de Dascălu, chiar așteptați să ieșiți cu catusele la mâinii.

    • Cum, doar 15% din PIB ul României? Vreo 135.75% din PIB ul Românie tin serv auto. Nici mai mult nici mai putin, fix, circa, aproximativ 135.75%.
      Fara serv zuto, Romania nu ar exista

  4. Dă tache ăsta niște lovituri…Au fost arestați,anchetați cei ce au încălcat legea din ASF?zeci de mil. de euro fraudate?DNA,procuroru șăf,miliția,SRIu?? hamburger ,hotdog! Roșu,cutare ăla,ăla,bulgarii etc?? Pula! Toți sint mai departe pe funcții bine mersi! Justițea lu johannes asta e!

  5. Se pare ca Bulgarii au fost la DNA deja, rămâne de văzut dacă au fost chemați ca anchetați sau sa dea in primire pe Roșu din ASF. Bulgarii uită ca Dragnea e la pușcărie, nu mai este valabilă înțelegerea. CIOLACU MAI ARE PUTIN SI ESTE ISTORIE.

  6. Domnule Ciolacu ati dat funcția de președinte ASF celor de la PNL. Nu va rămâne decât să vă dați demisia. Faptul că aveți o ștampilă nu va dreptul sa hotărâți peste noi 5 milioane de alegători PSD. Sa va fie rusine și așteptăm demisia

    • Ciolacu abia acum a fost depistat de haita pesedista ca un liberal sub acoperire. Ce pretenții sa mai ai de la unul care ii punea rama in cârligul undiței lui Dragnea atunci când mergea la pescuit pe lacul Belina?

  7. DNA se ocupa de dosare de 2 lei, in loc sa ancheteze faptele de mare coruptie, cu prejudicii imense. Toti se plang ca nu sunt bani la buget. Cand se va ataca cu adevarat marea evaziune fiscala, marile tunuri, externalizarea veniturilor multinationalelor inaine de fiscalizare ?!

  8. Avem convingerea ca institutiile de forta ale Statului Roman colaboreaza cu DNA pentru ca persoanele de decizie de la ASF precum si cele din cadrul Euroins, daca vor fi gasite vinovate: Mihnea TOBESCU – Director General, Milena Guentcheva – Director General Adjunct, Florian IOSIF – Director economic, Daniela PORA – Director Asigurari, Avocat Cecilia BESCIU – Director Departament Juridic, Robert TOROPU – Director de Conformitate, Mihaela BLOGU – Director Management al Riscurilor, sa fie trase la raspundere din punct de vedere legal si sa fie trimise in judecata pentru neadecvarile financiare grave de natura penala depistate chiar de catre ASF, neadecvari care am vazut cu totii ca vizeaza sume exorbitante lipsa din conturile Euroins si ale statului si care au fost posibile prin utilizarea unor diverse metode de inginerii financiare. Tot in acest context ar mai fi interesant de vazut de catre aceleasi institutii amintite, cum de Consiliul de Administratie si Conducerea executiva a Euroins la jumatatea anului trecut au luat masura concedierii colective sau individuale a unui numar de peste 200 de angajati, ca apoi in lunile urmatoare sa raporteze cresteri ale primelor de asigurare incasate pentru anul 2019 si totusi in 2020, dupa ce s-au mai gandit, sa raporteze ca de fapt au inregistrat pierderi de 80 mil lei pentru anul 2019? … asa ca punem si noi o mica intrebare fireasca, cand a spus de fapt adevarul Euroins, in anul 2019 cand se lauda ca achizitioneaza Ergo Asigurari si CEZ Bulgaria cu 335 mil eur sau in 2020 cand si-au dat seama ca au pierderi!?

  9. Interesant de aflat totalul sumelor neplătite către service-uri, adică milioane de euro împrumutați sau confiscați de la service-URI,cu dobânda zero.

  10. Domnilor de la Național, lăsați bulgarii sa fure in liniște in timp ce ASF tine de 6. De ce aduceți aceste subiecte in atenția publica? Nu vedeți ca nu interesează asta nici DNA și nici DIICOT? Lăsați oamenii sa fure in continuare așa cum o fac de ani de zile!

  11. Ba!!!! Mai exista instituții care sa funcționeze in țara asta sau toate sunt capturate de grupuri infracționale?

  12. Nu aveti ce face domnilor cat in ASF este Rodul varul lui Dragnea care ia lasat cu limba de moarte protecția societăților City și Euroins. Ati uitat cine e patronul lui City? Odobescu ,cumnatul lui Adrian Năstase. Nu vedem cu toții ce se intampla in Bulgaria in zile acestea unde prim ministru Bulgar este acuzat de spaga. Ia citiți presa Bulgară sa vedeti cine este in gașca prim ministrului….ati ghicit Assen patronul Euroins.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger