AcasăDezvaluiriAncheteDNA, lovitura in plex de la Curtea de Conturi!

DNA, lovitura in plex de la Curtea de Conturi!

Nicolae Vacaroiu a fost cel mai prolific colaborator al DNA

Daca ar fi sa se acorde vreodata, ipotetic vorbind, vreun titlu onorific de „Prietenii DNA”, atunci, cu siguranta, Niculae Vacaroiu ar trebui sa fie marele castigator.

Nicolae Vacaroiu a fost cel mai prolific colaborator al DNA

Pentru ca, in ultimii ani, institutia condusa de catre „nea Nicu” a fost, de departe, principalul furnizor de informatii si, mai ales, probe, pentru procurorii anticoruptie. Care, pe baza complexelor rapoarte inaintate de catre Curtea de Conturi, a reusit sa desavarseasca mare parte din cele mai spectaculoase anchete ale DNA-ului.

Nicusor Constantinescu se numara printre „victimele colaterale” ale oamenilor lui Vacaroiu

Iar cel mai relevant exemplu in acest caz este cel al lui Nicusor Constantinescu, fostul presedinte al Consiliului Judetean Constanta si considerat unul dintre cei mai influenti politicieni din Romania. Care a scapat de fiecare data cu fata curata in justitie, in ciuda nenumaratelor dosare deschise pe numele sau de catre DNA. Asta pana ce Curtea de Conturi i-a dat decisiva, predand „la cheie” procurorilor anticoruptie un dosar pe care acestia aproape ca nu au avut altceva de facut decat sa se semneze pe el. Iata insa ca, informatii de ultima ora arata nu doar ca „motoarele” de la Curtea de Conturi si-au mai oprit din turatie, dar chiar au inceput sa existe suspiciuni privind derularea unor contracte „teleghidate”, care sa descopere numai ceea ce vreau sefii ministerelor vizate sa iasa la iveala!

Macelul rapoartelor

La Curtea de Conturi incepe sa nu se mai tureze motoarele ca in ultimii ani

Ministri pesedisti si liberali de-a valma, baroni din toata tara si politicieni care se credeau protejatii a diverse servicii au cazut ca popicele sub loviturile nemiloase ale Curtii de Conturi, institutie condusa cu mana forte de catre Nicolae Vacaroiu. Cel care, pe cat de moale, pasiv si colaborationist a fost pe vremea cand conducea Guvernul, pe atat de nemilos s-a dovedit acum, la conducerea Curtii de Conturi. Si lupta lui are de ce sa fie admirata, chiar daca, sincer vorbind, „nea Nicu” s-a radicalizat cu ideile luptei anticoruptie de-abia dupa ce parlamentarii nu au votat sa i se dea gratis o sala grandioasa din „Casa Poporului”, sa tina acolo o sindrofie legata de aniversarea Curtii de Conturi. Si, inrait de dispretul aratat de catre politicieni, Vacaroiu nu doar ca a jurat razbunare, dar chiar s-a si tinut de ea, facand macel in randurile clasei politice cu devastatoarele rapoarte ale Curtii de Conturi. Rapoarte pe care nu le trimitea pe la alte Parchete, ci aproape exclusiv catre structura centrala a DNA, stiind ca asa ii va atinge cel mai tare pe cei vizati.

Se taie conducta cu informatii

In momentul de fata, mai ales dupa provocarea „marii schisme” din sistem, cea mai arzatoare prioritate a procurorilor anticoruptie o reprezinta asigurarea surselor informative de ultima ora. Pentru ca, altfel, daca se va centra numai pe „ponturi” vechi si dosare lucrate strict din ce isi mai aduc aminte unii sau altii dintre „turnatorii” de profesie, situatia se va complica serios. Iar in acest sens, o baza deosebita se punea pe rapoartele Curtii de Conturi care, de altfel, si in ultimii ani au reprezentat „grosul” informatiilor de prima mana primite de catre procurori. Numai ca, in asteptarea viitoarelor rapoarte, procurorii pot resimti din plin „taierea” conductei cu informatii de la Curtea de Conturi. O institutie unde, cu cat se apropie de sfarsitul mandatului sau, se pare ca Nicolae Vacaroiu cam pierde fraiele conducerii din mana. Si nici prieteni nu mai are ca sa-l sprijine in acest sens, mai ales dupa ce prapad a facut printre politicieni. Asa ca, pur si simplu, dupa cum se zvoneste prin sistem, multi dintre inspectorii Curtii de Conturi ar fi inceput deja sa o lase mai moale cu controalele aflate in plina desfasurare.

Au schimbat macazul

Iar suspiciunile in acest sens au inceput sa apara dupa primirea mai multor plangeri privind faptul ca, in cazul anumitor ministere si institutii subordonate acestora, cei de la Curtea de Conturi cam vin cu temele deja facute. Situatie care este valabila si pentru „gazde”, care ii asteapta pe cei din echipele de control cu maldare de documente, gata stivuite, sa mearga controlul mai repede. Practic, se poate vorbi de niste actiuni teleghidate de control, in care se cauta doar anumite aspecte, ferindu-se sa mai sape si dupa marile furaciuni sau deturnari de fonduri. Asa ca, spre fericirea celor controlati, rapoartele se umplu cu tot felul de „gainarii” cum ar fi consumul nejustificat de combustibil pentru autoturismele de serviciu,  in timp ce „tunurile” date la achizitia unor produse de milioane de euro, dar care nu erau necesare, nu se mai regasesc in actele finale. Drept urmare, cei gasiti vinovati se vor alege doar cu niste urecheli adminsitrative si amenzi date la greu – ca, vorba aia, tot de la buget se platesc si astea!- in timp ce numarul rapoartelor „bomba” inaintate catre Directia Nationala Anticoruptie se va diminua constant. Si, chiar daca multi trag inca sperante ca acest scenariu negru nu se va adeveri chiar pe intregul, totusi, deja asistam la inceputul spulberarii unui mit, cel al unei Curti de Conturi care serveste la fileu „mingi” pentru DNA. Ceea ce, mai ales in actuala conjunctura, chiar ca ar reprezenta o adevarata lovitura receptionata in plex de catre procurorii anticoruptie.

author avatar
Catalin Tache
4.361 afisari

5 COMENTARII

  1. ALOOOO , DNA, DIICOT,CURTEA DE CONTURI, ANAF,ETC…
    Trioul Dorobantu Valentin , Secara Vasile, Szentes Iosif si afacerile “in totalitate legale” de la CFR Calatori ???
    Prin anul 2013 actualul puscarias Fenechiu il numea pe actualul penal Dorobantu manager general la CFR Calatori Bucuresti si din acest moment incepe dezastrul pentru societate si angajatii acesteia !!!
    Schema falimentarii fortate a CFR Calatori, prin care cele mai bune rute aflate de ani de zile in portofoliul CFR Calatori au fost abandonate pentru a putea fi preluate din mers de catre unii operatori privati.
    Care au impuscat astfel doi iepuri dintr-o lovitura, pe langa cursele oricum extrem de profitabile, ei devenind automat si beneficiarii generoaselor subventii acordate de catre Ministerul Transporturilor pentru segmentul feroviar. Insa concomitent cu aplicarea acestei strategii, managerul Valentin Dorobantu nu s-a sfiit sa acorde si direct catre clientii politici sume uriase de bani din bugetul public.
    Record absolut Concurenta in domeniu este una acerba, din moment ce sifonarea banilor de la buget a ajuns in Romania zilelor noastre un adevarat sport national. Iata insa ca procurorii anticoruptie sunt pe cale sa confirme ca managerul de la CFR Calatori a reusit un adevarat record absolut, greu de egalat pana si de ceilalti colegi din „caracatita Fenechiu”
    Iar ancheta privind acordarea contractelor de catre Valentin Dorobantu este de-abia la inceput, astfel ca performanta poate fi chiar mult mai mare.
    Deocamdata se verifica un lot de 152 de contracte semnate de catre managerul CFR Calatori si prin care compania de stat s-a obligat la plati consistente aproape exclusiv pentru unul si acelasi beneficiar. Iar dintre cele 152 de contracte doar unul singur a fost acordat prin organizarea unei licitatii cum scrie la carte! Negociere fara publicare Valentin Dorobantu nu a avut nicio greata in a arunca zeci de milioane de euro mereu catre aceleasi firme de casa.
    Conform informatiilor intrate in posesia noastra, din cele 152 de contracte, unul singur a fost acordat prin organizarea unei licitatii cum scrie la carte!
    Negociere fara publicare Valentin Dorobantu nu a avut nicio greata in a arunca zeci de milioane de euro mereu catre aceleasi firme de casa. Conform informatiilor intrate in posesia noastra, din cele 152 de contracte, unul singur a fost adjudecat prin licitatie publica. Alte 73 de contracte au fost acordate prin negociere cu publicare, in timp ce nu mai putin de 78 de contracte, in valoare de zeci de milioane de euro, au fost atribuite de catre Dorobantu prin negociere fara publicare, la care s-a participat aproape de fiecare data cate un singur ofertant. Unul si acelasi, bineinteles. Primele 70 milioane de euro Pentru a le fi mai usor, anchetatorii au impartit cele 152 de contracte in trei loturi. Iar in ce priveste primele 49 de contracte acordate, au descoperit ca suma totala astfel unidirectionata de catre Valentin Dorobantu se ridica la peste 70 milioane de euro! In conditiile in care CFR Calatori a fost adusa in pragul falimentului, mii de salariati riscand concedierea. Din aceasta suma, peste 50 de milioane au fost alocati pentru reparatii, procurorii incercand acum sa afle daca acestea au si avut loc in realitate sau nu. Iar nu mai putin de 1,5 milioane euro au fost dati de Dorobantu pe… curatenie.
    A intrat cu bocancii in buget Grav este si faptul ca multe dintre contractele suspecte nu au fost acordate pentru un singur an, ci pe cate patru ani, astfel ca bugetul companiei de stat va mai fi jumulit mult timp de acum inainte.
    Vom reveni cu amanunte incendiare atat despre firmele „norocoase” care au negociat direct cu Dorobantu, cat si cu exemple halucinante despre cum au fost cheltuiti banii publici.
    Este suficient sa amintim doar ca managerul CFR Calatori a cumparat direct de la firma Comixta din Sibiu bocanci de… 370.000 euro!
    Si toate cele de mai sus se intamplau in timp ce acelasi Dorobantu Valentin a suspendat contractul de munca al aproximativ 14 000 de angajati timp de 8 zile pentru fiecare dintre acestia, in anul 2013, motivand lipsa acuta de fonduri , in conditiile suplimentarii cu indarjire, dupa bunul sau plac , cu milioane de euro a contractelor de achizitii?

  2. „De mai bine de o saptamana, o echipa de auditori ai Curtii de Conturi a Romaniei au descins la CFR Calatori, dar surpinzator, directorul general Iosif Szentes este foarte incantat de cei care au venit in control.
    Insa, cel mai mult jubileaza directoarea de la achizitii, eterna Carmen Maria Popescu, cea care de ani de zile regizeaza si aranjeaza dupa anumite interese, toate achizitiile facute de CFR Calatori.
    Tripleta Iosif Szentes- Marcel Litra si Carmen Maria Popescu sar in sus de bucurie pentru auditorii curtii de conturi verifica cam ce vor ei sa iasa bine. Ramane de vazut daca expertii Curtii de Conturi a Romaniei vor verifica si cum s-au facut si se fac achizitiile de carburant, piese de schimb si echipamente de protectie, dar si cum s-au incheiat contractele de reparatii vagoane si locomotive, precum si cele de salubrizare.
    De asemenea, poate vor verifica si ce se intampla si luxosul parc auto al CFR si cum s-a ajuns ca anumiti directori, consilieri si demnitari din Ministerul Transporturilor sa se plimbe cu masinile de la CFR Calatori avand consum nelimitat de carburat.
    Totodata, auditorii de conturi au ocazia sa verifice cum ajuns liderii sindicali sa mai beneficieze, pe langa masina de serviciu pe gratis si cu carburant cat pentru un ministru, de inca un salariu ca asistent sau expert relatii sociale.
    De asemenea, inspectorii curtii de conturi au posibilitatea sa verifice si modul cum directorul Iosif Szentes a facut si face jocurile operatorilor privati de transport feroviar de calatori, in detrimentul companiei de stat care-l plateste, chiar pe rutele cele mai rentabile operate de CFR Calatori, precum si modul de taxare unor trenuri inter regio la tarif de regio”

  3. “După ce s-a îmbolnăvit fix când un corp de control scotocea prin dulapurile CFR Călători Cluj, Vasile Secară a fost “uns” în funcţia de director CFR Călători la nivel naţional. Nu au contat neregulile găsite la Cluj, ci au fost mai puternice “pârghiile trandafirii” de care Secară s-a ajutat să ajungă în top. La Cluj, Secară se poate mândri cu un contract de închiriere încheiat între CFR Călători Cluj și SC Energobit care a fost prelungit cu de la sine putere de către directorul Secară, care nu a mai organizat o licitație, iar cei de la Energobit au ocupat mai mult decât terenul respectiv şi l-au şi intabulat.
    Pe vremea comuniştilor, Vasile Secară a fost secretar de partid al complexului CFR Cluj. După anii 90, a devenit pesedist şi inginer şef în gara clujeană, apoi şef adjunct de staţie şi şef de gară. În momentul de faţă, la Vasile Secară au rămas neschimbate cel puţin două caracteristici: PSD şi şefia. Înainte de Paşte in 2014 , clujeanul a fost numit şef la CFR Călători în noua structură de conducere a companiei.
    Cu toate acestea, el a plecat de la conducerea CFR Călători Cluj în urma unor controale făcute de CFR CALATORI SA şi Ministerul Transporturilor. În timpul unuia dintre aceste controale, Vasile Secară s-a îmbolnăvit brusc şi a intrat în concediu medical. Mai amuzant este şi că verificările respective s-au “îmbolnăvit”, iar rezultatele lor nu au mai fost date publicităţii.
    Un audit degeaba
    Timp de mai bine de 10 ani la conducerea regionalei clujene a CFR Călători a fost menţinut Vasile Secară, iar demiterea lui a venit ca urmare a mai multor controale venite de la CFR CALATORI SA şi Ministerul Transporturilor. Conform unor informaţii, cireaşa de pe tortul fostului director Secară ar fi un contract de închiriere încheiat între CFR Călători Cluj și SC Energobit care a fost prelungit cu de la sine putere de către directorul Secară, care nu a mai organizat o licitație, iar cei de la Energobit au ocupat mai mult decât terenul respectiv şi l-au şi intabulat. Spre exemplu, unul dintre lucrurile care i se pot reproşa fostului director este faptul că, dacă anul trecut, CFR Călători Cluj a avut alocate fonduri în valoare de 543.000 de lei, a reuşit să cheltuiască 300.000 de lei.
    Reprezentanţii CFR de la Bucureşti au fost extrem de lacunari în ceea ce priveşte motivul controalelor, iar conform raportului de audit pe anul trecut, principalele nereguli depistate au constat în “- nereguli privind pregătirea tehnică a trenurilor de călători;- deficiențe privind respectarea și punerea în practică a ordinelor, dispozițiilor , instrucțiilor, reglementărilor în vigoare;- neconformități privind efectuarea controalelor la nivelul organelor cu sarcini de îndrumare și control din cadrul SRTFC Cluj, superficialitate privind întocmirea notelor de constatare și a rapoartelor de remediere;- aspecte privind nerespectarea programului de lucru și a disciplinei în serviciu; – nereguli privind repararea și întretinerea în exploatare a materialului rulant. În urma neregulilor constatate cu ocazia acestor controale s-au luat o serie de măsuri organizatorice, de remediere a neconformităților sau de tratare disciplinară a personalului vinovat, funcție de gravitatea faptelor”, se arată în raportul de audit pe anul 2012 al CFR Călători.
    Milioane de euro “trimise cu nașul” la CFR Calatori Cluj.
    Însă, aceste probleme pentru care regionala condusă de Vasile Secară a fost cercetata cercetată de oficiali din cadrul CFR CALATORISA nu au apărut acum. “Învârtelile” mai mici sau mai mari făcute de șefii clujeni ai acestei instituții se știu de ani buni însă, se pare, ordinul de schimbare a venit abia acum.
    Spre exemplu, conform unui raport oficial al Curții de Conturi, se știa că la CFR Cluj se fac afaceri cu terenuri. Conform raportului respectiv, la CFR Cluj prejudiciul a fost constant prin neînregistrarea în evidenţa contabilă a contravalorii terenurilor din patrimoniu, deşi acestea au fost evaluate.
    “La SRTFC Cluj ,Curtea de Conturi a depistat plăţi nelegale pentru lucrări neefectuate, cheltuieli indirecte şi cota de profit aferentă acestora la obiectivele “Reparaţie pasaj trecere la nivel km. 12 + 908, linia CF Apahida-Dej, între staţiile Jucu-Bonţida” şi “Reparaţie pasaj trecere la nivel km. 8 +582, linia CF Apahida-Dej, între staţiile Jucu-Bonţida”. În timpul controlului prejudiciul constatat a fost recuperat şi virat în contul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii”. Tot la CFR Calatori Cluj, inspectorii Curţii de Conturi au descoperit că managerii nu au evaluat şi nu au înregistrat în evidenţa contabilă terenurilor în suprafaţă de 167.453 m.p.
    La nivel naţional s-a descoperit că cei de la CFR au cheltuit ilegal 13,4 milioane de euro. La CFR Cluj, prejudiciul a fost constatat prin neînregistrarea în evidenţa contabilă a contravalorii terenurilor din patrimoniu, deşi acestea au fost evaluate.
    Un teren pierdut în gară
    Controlul făcut la CFR Călători Cluj a survenit ca urmare a faptului că prin intermediul directorului Vasile Secară, CFR Călători Cluj a încheiat în 2008 un contract de închiriere pe cinci ani cu firma clujeană Energobit pentru un teren aflat în Jibou.
    După expirarea celor cinci ani, contractul a fost prelungit pentru încă alți cinci, fără ca Secară să mai ceară aprobarea SNTFC București și fără a mai face o licitație pentru terenul respectiv. Problema s-a “îngroșat” atunci când cei de la Energobit și-au extins halele și pe o parte de teren care nu intra în contractul de închiriere. Când juriştii CFR au început procedurile de intabulare a terenului respectiv, lucrurile s-au complicat pentru că o parte din teren era ocupat de firma clujeană, lucru posibil cu acordul și diligențele făcute de Vasile Secară la șefii CFR din zona Jiboului.”

  4. Bravo, Tache, ai capatat curaj. Ai demonstrat ca DNA nu are capacitatea de a culege si investiga informatii prin propriul efort, procurorii fiind, de fapt, o adunatura de prozatori. Felicitari!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger