Cauta

DNA intră în ASF! Banii de asigurări, ”sifonați” în Bulgaria!

Assen Mlkov Christov, ”regele asigurărilor” din România

Documente absolut incendiare au intrat în posesia procurorilor anticorupție, cei care tocmai sunt pe cale să declanșeze ”ancheta secolului”, în care sunt vizate nenumărate nume grele de la vârful Autorității de Supraveghere Financiară! Cei vizați în această primă fază a anchetei fiind, alături de prim-vicepreședintele Elena Doina Dascălu, Florin Golovatic, Cristian Roșu, Gabriel Grădinescu, Ștefan Daniel Armeanu, Jozsfef Birtalan, Ioan Gheorghe Țara și Aura Gabriel Socol. Sursele noastre susțin că toți aceștia vor urma să dea explicații cu privire la modul în care a fost tratat raportul de control realizat de ASF la societatea Euroins România Asigurare – Reasigurare SA.

Elena Dascălu- Cristian Roșu – Florin Golovatic, ”triunghiul Bermudelor” unde s-a pierdut raportul Euroins

Dar mai ales de ce nu au fost sesizate și organele de urmărire penală, mai-marii Autorității mulțumindu-se doar să ”mângâie” părintește pe cap, cu o singură amendă, societatea care domină piața românească a asigurărilor! Deși din documentele intrate și în posesia noastră reiese negru pe alb că sub forma unor tranzacții  ”frățești” în baza unor contracte REPO  între Euroins România Asigurare –Reasigurare SA și Starcom Holding, sume uriașe au fost astfel ”sifonate” în Bulgaria! Pista urmărită acum de anchetatori ducând direct în Sofia, pe strada Christopher Columbus nr. 43! Fiind vorba de operațiuni financiare efectuate chiar sub nasul autorităților române! La ambele capete ale ”axei” București – Sofia aflându-se asociații Assen Milkov Christov și Kiril Boshov. Iar ancheta DNA se anunță una cu atât mai explozivă, cu cât în afara documentelor interne ale ASF care demonstrează deja ”clemența” cel puțin stranie arătată față de societatea de asigurare cu ”firma mamă” în Bulgaria,  procurorii verifică acum și care ar fi putut fi ”prețul corect” al controversatelor decizii luate la vârful ASF.

Axa Assen Christov – Kiril Boshov

Astfel, după cum reiese cât se poate de clar inclusiv din Decizia nr.199/20.02.2020 emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară sub semnătura directorului Florin Golovatic cu privire la ”traseul banilor” Euroins România către ”firma mamă” din Bulgaria, ”în cadrul investițiilor realizate de societate s-au efectuat anumite tranzacții în baza unor contracte REPO încheiate cu societatea Starcom Holding, din Sofia, cu sediul în str. Christopher Columbus nr.43, instrumentele financiare tranzacționate fiind acțiuni în societatea Eurohold Bulgaria. Assen Milkov Christov, membru al Consiliului de Administrație la Euroins România deține mai mult de 50% din acțiuni la societatea Starcom Holding și este, împreună cu Kiril Boshov, administrator atât la societatea Euroins Romania, cât și la societatea Starcom Holding. Toate contractele de împrumut (finanțare) încheiate de Euroins Romania cu Starcom Holding au fost semnate de Assen Christov, din partea Starcom Holding și au vizat finanțări și transferul temporar de acțiuni Eurohold (cu obligația răscumpărării acestora la scadența contractului).”! Însă conform prevederilor art.144 din Legea nr. 31/1990,  alin.(1) și(2) este interzisă creditarea de către societate a administratorilor, soțul sau soția, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv al administratorului, sau dacă operațiunea privește o societate la care una dintre persoanele anterior menționate este administrator ori deține, singură sau împreună cu una dintre persoanele sus-menționate, o cotă de cel puțin 20% din valoarea capitalului social subscris! Iar cei doi membri ai Consiliului de Adminsitrație, atât Assen Milkov Christov, cât și Kiril Boshov au luat hotărâri și în calitate de membri în Adunarea Generală a Acționarilor, ca unici reprezentanți ai acționarilor! Fără să le pese astfel de prevederile art.125 alin (5) din Legea nr. 31/1990 a societăților comerciale : ” Membrii consiliului de administrație, directorii, respectiv membrii directoratului și ai consiliului de supraveghere, ori funcționarii societății nu îi pot reprezenta pe acționari, sub sancțiunea nulității hotărârii, dacă, fără votul acestora, nu s-ar fi obținut majoritatea cerută.”

Împuternicirea Milenei Miltcheva Guentcheva

Decizia ASF și punctul 14 referitor la incompatibilitatea asociaților Christov și Boshov

Mai mult, chiar ASF recunoaște că ”în politica privind managementul riscului investițional din cadrul societății se face referire la rapoarte detaliate care sunt prezentate Consiliului de Administrație, cu toate acestea în documentele puse la dispoziție în timpul controlului nu a fost identificată nicio analiză privind alocarea, calitatea, profitablitatea sau siguranța investițiilor și nici informări către Consiliul de Administrație în ceea ce privește evoluția, rentabilitatea sau calitatea portofoliului de investiții. De asemenea, nici în rezoluțiile Consiliului de Administrație nu se face referire la rezultatele unor evaluări interne privind calitatea, profitabilitaea sau siguranța investițiilor”. Și aceasta deși conform prevederilor art.97 alin(2) din Legea 237/2015 toate activele, în special cele care îndeplinesc cerința de capital de solvabilitate și cerința de capital minim se investesc astfel încât să asigure siguranța, calitatea, lichiditatea și rentabilitatea întregului portofoliu! În plus, conform prevederilor art.97 alin.(1) din aceeași lege, societățile investesc numai în active și instrumente ale căror riscuri pot fi identificate, măsurate, monitorizate, gestionate, controlate și raportate în mod adecvat și care pot fi luate în considerare la acoperirea necesităților globale de solvabilitate, determinate conform ORSA.

”Numai că din verificarea deciziilor și rezoluțiilor Consiliului de Administrație cu privire la investițiile realizate în perioada verificată, inclusiv împuternicirea dată directorului general adjunct, Milena Miltcheva Guentcheva de a duce la îndeplinire deciziile C.A., pornind de la valorile înregistrate și raportate în raportările periodice transmise la ASF, rezultă că nu există o evidență clară a rezoluțiilor privind investițiile aprobate de Consiliul de Administrație”!

Dacă erau români?

Drept urmare a descoperirii acestor grave abateri de la legislație, ASF a dispus sancțioanrea cu amendă! Fără să anunțe însă și Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor! Sau oricare altă instituție sau structură a statului român care ar fi putut fi interesată de identificarea ”traseului”pe care sunt ”sifonați” banii de asigurări de la Euroins România în Bulgaria. Mai ales că vorbim de o societate care împreună cu City Insurance deține o neverosimilă cotă de 80 la sută din totalul miliardelor de pe piața anuală a asigurărilor. Și acum, să facem un mic exercițiu de imaginație despre ce s-ar fi întîmplat dacă patronii ar fi fost români, ci  nu bulgari! Oare tot la fel de ”milostivi” s-ar fi dovedit mai-marii ASF, mulțumindu-se doar cu aplicarea unei amenzi? Oricum, firul întregii afaceri a fost deja luat, DNA urmând să descâlcească, mult mai curând decât se așteaptă unii, ”ghemul” transpartinic, cu interese financiare absolut halucinante de la nivelul ASF… Inclusiv cele de cinci și respectiv op milioane de euro… Asta doar așa deocamdată, să se știe că se știe și că mai avem în țara asta și structuri contrainformative…

Ăsta nu e abuz în serviciu?

De asemenea, nu trebuie uitat că membrii Consiliului ASF sunt funcționari publici! Și atunci intră sub incidența Legii funcționarului public, aceștia fiind numiți de Parlament! Drept urmare, se naște firesc întrebarea dacă  mai-marii Autorități de Supraveghere Financiară  nu au comis astfel abuz în serviciu, findcă nu au anunțat toate autoritățile statului, conform obligațiilor funcționarului public. Dar și pentru că nu au sancționat și suspendat dn funcție toate persoanele fizice de la Euroins, în special cei doi acționari, aceștia fiind avizați chiar de către ASF! Drept urmare, se poate considera că ASF a greșit grav  și intenționat atunci când a amendat doar firma, dar nu și persoanele fizice. Mai ales că în total sunt 17 abateri, toate cu amenzi prevăzute. Dar s-a dat o singură amendă! Ca să nu mai vorbim că nici măcar nu s-a luat în disucție suspendarea temporară a vânzării de polițe RCA a Euroins până la lămurirea și îndreptarea abaterilor constatate chiar de către ASF.

CITEȘTE MÂINE! De ce ar trebui arestat Consiliul ASF? Subadecvarea rezervei în cuantum de 205 milioane de lei la Euroins descoperită și ”acoperită” de către ASF, potrivit testelor run-off efectuate!

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version