AcasăDezvaluiriDezvăluire bombă: Victimele se plimbă prin tribunale, banii Euroins - prin paradisurile...

Dezvăluire bombă: Victimele se plimbă prin tribunale, banii Euroins – prin paradisurile fiscale

Dezvăluire bombă: Victimele se plimbă prin tribunale, banii Euroins - prin paradisurile fiscale (sursa foto: discoverproject.ro)

Dezvăluiri bombă despre compania de asigurare Euroins.

Bulgarii care controlează Euroins au transformat compania de asigurare într-o pușculiță proprie de sute de milioane de lei, în timp ce mii de asigurați stau prin tribunale ca să recupereze câteva mii de lei, notează discoverproject.ro.

În ianuarie 2020, un bărbat de 52 de ani merge la o judecătorie de lângă București ca să-și recupereze banii din asigurarea RCA, după ce fusese victima unui accident rutier cu aproape un an în urmă. Revendică atunci aproape 4500 de lei, după ce compania de asigurări îi amânase repetat plata.

Mii de victime ale unor accidente rutiere fac anual astfel de drumuri în instanțe pentru că firma de asigurări nu le acoperă daunele.

În timp ce victimele se plimbă prin tribunale, banii companiei de asigurare se plimbă inclusiv prin paradisurile fiscale, finanțând diverse afaceri ale administratorilor bulgari de la Euroins.

Tot în ianuarie 2020, aproape 16,5 milioane de lei se adăpostiseră în conturile unui offshore cipriot, Kamalia Trading Limited. Plecaseră din România, de la compania de asigurări, ca un împrumut pe termen scurt. În acte, offshore-ul cipriot e deținut de consultanți și avocați din însoritul paradis fiscal european, unde decenii la rând marii afaceriști și-au ascuns banii în tentativa lor de a evada fiscal.

În mod normal, tranzacția cu offshore-ul cipriot ar fi trebuit analizată de autoritățile române, susține un consultant fiscal consultat de DiscoverProject: “Ca administrator nu poți să folosești banii companiei cum dorești, legea societăților comerciale și regulamentele ASF interzic astfel de împrumuturi atunci când sunt între companii afiliate, dar, probabil, că în acest caz ASF nu a demonstrat cine se află în spatele companiei cipriote”, susține un expert fiscal despre aceste împrumuturi.

Într-o discuție cu reporterii DiscoverProject, noul CEO al Euroins, Tanjia Blatnik, susține că nu deține informații despre acest împrumut. Ni-l indică drept sursă de informații pe Georgi Markov, Deputy CEO Euroins Insurance Group, cel care este deținătorul tuturor informațiilor din Euroins, „omul cu cifrele”.

Nici acesta nu știe despre acest împrumut și nici cine sunt acționarii off-shore-ul cipriot. Ne promite că se va interesa despre această companie însă informațiile nu ne-au mai fost furnizate.

Tranzacții suspecte

Tranzacții între administratorii bulgari ai Euroins și o companie de la sud de Dunăre au mai fost analizate și sancționate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), arbitrul pieței de asigurări.

“Aceste împrumuturi nu sunt forme de a scoate bani din Euroins ci sunt modalități de a investi, de a diversifica portofoliul companiei. Ele sunt făcute pentru a asigura un portofoliul de investiții al companiei și au fost rambursate de către companiile către care le-am oferit. Nu este nimic anormal în acordarea unor astfel de împrumuturi între companiile din grupul Eurohold, sunt un instrument financiar. Avem propria politică de investiții care respectă legislația în vigoare. Astfel de împrumuturi reprezintă circa 5-6% din investițiile noastre, restul sunt reprezentate de bonduri guvernamentale și altfel de investiții“, afirmă Markov.

Pe 20 februarie 2020, ASF a sancționat conducerea Euroins pentru împrumuturi acordate companiei bulgare Starcom Holding. Un punct-cheie pentru sancționarea conducerii companiei de asigurări a fost modul în care aceasta a finanțat compania bulgară afiliată:

“În cadrul investițiilor realizate de societate, s-au efectuat anumite tranzacții în baza unor contracte REPO încheiate cu societatea Starcom Holding din Sofia, cu sediul în str. Christofer Columbus nr. 43, instrumentele tranzacționate fiind acțiuni în societatea Eurohold Bulgaria”, se arată în decizia ASF.

Citiți mai multe AICI.

author avatar
Andrei Coman