Cauta

De ce se teme ASF de ”Spălarea Banilor”! Euroins, ”reasigurare” sau ”sifonare”?

Elena Doina Dascălu, ”mamă” pentru bulgarii de la Euroins

Iată că seria de dezvăluiri din ultimele zile produce primele efecte concrete, Autoritatea de Supraveghere Financiară dezicându-se oficial de ceea ce se dovedea a fi deja ”partenera de nădejde” din ultimii patru ani, societatea de Asigurare – Reasigurare Euroins SA. Astfel că ASF a fost nevoită să recunoască veridicitatea propriului raport de control și implicit a Deciziei de sancționare nr. 199/20.02.2020. Fără a mai explica însă și de ce, deși au fost constatate nu mai puțin de 17 abateri grave în activitatea Euroins, a fost aplicată o singură amendă! Și aceasta pe societate, persoanele fizice implicate fiind astfel exonerate din start de orice responsabilitate.

DOCUMENTE ASF a identificat în abatere 12 nereguli privind reasigurarea dar nu a dat nici măcar un avertisment

De asemenea, mai-marii ASF nu pomenesc niciun cuvințel, de zici că le-a mâncat DNA-ul limba, despre ”omisiunea” de a informa structurile abilitate ale statului cu privire la neregulile identificate și probate la Euroins. Mai ales de cele cu iz penal… Așa cum este și abaterea nr. 12 din Decizia de sancționare, acolo unde doar Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor putea stabili dacă este vorba de contracte de reasigurare sau contracte de ”sifonare” derulate de Euroins. Numai că Oficiul nu a mai fost informat, așa cum era obligația funcționarilor publici implicați în activitatea de control, de parcă ASF-ul s-ar fi temut că ”Spălarea Banilor” ar fi putut declanșa propria anchetă! Una penală, de această dată…

Probleme la contractele Clean Cut!

Astfel, abaterea nr. 12 din cadrul Deciziei de sancționare nu lasă loc de niciun dubiu în acest sens: ”Deși societatea a prezentat corespondența cu reasiguratorii din care rezultă că aceștia confirmă că suma care figurează în contabilitatea Euroins la capitolul Rezerve tehnice cedate aferente contractelor Clean Cut, care totalizează 50 % din rezervele tehnice, este acoperită de reasiguratori prin contract, acest aspect nu rezultă din contractele încheiate. Totodată, societatea nu conduce evidența contabilă în conturi analitice la nivel de reasiguratori.

De ce nu a fost sesizat Oficiul petru Spălarea banilor

Societatea nu a formulat obiecțiuni, ci doar a precizat că a efectuat înregistrări contabile în conformitate cu reglementările aplicabile, iar în contextul unei modificări va actualiza politicile contabile în concordanță cu acestea, fapt pentru care societatea trebuie să ia măsuri de îndată în vederea clarificării clauzelor contractelor Clean Cut, în sensul în care să rezulte că re-asumarea de către cedent a portofoliilor la terminarea contractului se face condiționată de onorarea prin plată a obligațiilor asumate de reasiguratori în confirmările soldurilor, astfel cum a fost susținut de reprezentanții societății”.

Zeci de milioane!

Numai că un contract de reasigurare de acest tip presupune cedarea unei părți din primele de asigurare încasate de către asigurator, către un reasigurator, acesta având obligația ca în momentul încasării primelor convenite prin contractul de reasigurare să susțină riscul și implicit despăgubirile aferente primelor încasate rezultate în urma producerii unor evenimente asigurate. De altfel, chiar echipa de control a ASF a observat faptul că societatea Euroins are un contract de reasigurare de tipul Clean Cut de ordinul zecilor de milioane de lei cu o societate de reasigurare. Contract din care însă nu rezultă faptul că reasiguratorul susține acel risc și implicit faptul că are obligația onorării unor obligații de plată față de societatea Euroins în cazul producerii evenimentelor asigurate, așa cum susțin reprezentanții firmei Euroins.

Drept urmare, trei mari lucuri rămân de evidențiat în Decizia de sancționare a Euroins pentru această faptă din partea ASF.

  1. Euroins nu a formulat obiecțiuni cu privire la această faptă!
  2. ASF nu a sesizat Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, cu toate că existau indicii rezonabile cu privire la săvârșirea unor posibile infracțiuni care intră în competența acestei instituții.
  3. Societatea Euroins nu a primit nici măcar un avertisment pentru această faptă din partea ASF!

Astfel că trebuie reamintit că responsabilul de modul, durata controlului, durata redactării raportului de control la societățile de asigurări și propunerile de sancționare ale acestora este Florin Golovatic, director de control al sectorului de asigurări. De asemenea, responsabilul pentru modul în care funcționează piața de asigurări din România este președintele de sector Cristian Roșu, vicepreședinte ASF. Iar din informațiile intrate în posesia noastră, responsabili cu amenzile disproporționat de blânde aplicate de către ASF  firmelor de asigurări ar fi membrii Consiliului ASF, Elena Doina Dascălu, Cristian Roșu, Gabriel Grădinescu, Ștefan Daniel Armeanu, Jozsfef Birtalan, Ioan Gheorghe Țara  și Aura Gabriela Socol. Cei care de altfel au și respins propunerea de majorare a sancțiunilor aplicate firmei Euroins…

Ultimele stiri

  • Vize SUA – rușinea globală ambalată în „siguranță națională”
  • Un feribot s-a scufundat în largul insulei Bali: patru morți și zeci de persoane dispărute – VIDEO
  • Bolojan se vede azi cu sindicaliștii. Discuții esențiale la Palatul Victoria
  • UPDATE. Primele rezultate la Evaluarea Națională 2025, afișate joi/Elevii nemulțumiți de note pot depune contestații
  • Caricatura Zilei
  • Din toamnă încep operațiunile de extindere a Parcului Tudor Arghezi
  • Horoscop 3 iulie 2025 – Sentimentele tale sunt profunde
  • Alege ce citești
  • Trump distruge Serviciile secrete americane
  • Artizanii indieni de încălțăminte profită de scandalul sandalelor Prada
  • Exit mobile version