AcasăDezvaluiriAncheteDe ce se teme ASF de ”Spălarea Banilor”! Euroins, ”reasigurare” sau ”sifonare”?

De ce se teme ASF de ”Spălarea Banilor”! Euroins, ”reasigurare” sau ”sifonare”?

Elena Doina Dascălu, ”mamă” pentru bulgarii de la Euroins

Iată că seria de dezvăluiri din ultimele zile produce primele efecte concrete, Autoritatea de Supraveghere Financiară dezicându-se oficial de ceea ce se dovedea a fi deja ”partenera de nădejde” din ultimii patru ani, societatea de Asigurare – Reasigurare Euroins SA. Astfel că ASF a fost nevoită să recunoască veridicitatea propriului raport de control și implicit a Deciziei de sancționare nr. 199/20.02.2020. Fără a mai explica însă și de ce, deși au fost constatate nu mai puțin de 17 abateri grave în activitatea Euroins, a fost aplicată o singură amendă! Și aceasta pe societate, persoanele fizice implicate fiind astfel exonerate din start de orice responsabilitate.

DOCUMENTE ASF a identificat în abatere 12 nereguli privind reasigurarea dar nu a dat nici măcar un avertisment

De asemenea, mai-marii ASF nu pomenesc niciun cuvințel, de zici că le-a mâncat DNA-ul limba, despre ”omisiunea” de a informa structurile abilitate ale statului cu privire la neregulile identificate și probate la Euroins. Mai ales de cele cu iz penal… Așa cum este și abaterea nr. 12 din Decizia de sancționare, acolo unde doar Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor putea stabili dacă este vorba de contracte de reasigurare sau contracte de ”sifonare” derulate de Euroins. Numai că Oficiul nu a mai fost informat, așa cum era obligația funcționarilor publici implicați în activitatea de control, de parcă ASF-ul s-ar fi temut că ”Spălarea Banilor” ar fi putut declanșa propria anchetă! Una penală, de această dată…

Probleme la contractele Clean Cut!

Astfel, abaterea nr. 12 din cadrul Deciziei de sancționare nu lasă loc de niciun dubiu în acest sens: ”Deși societatea a prezentat corespondența cu reasiguratorii din care rezultă că aceștia confirmă că suma care figurează în contabilitatea Euroins la capitolul Rezerve tehnice cedate aferente contractelor Clean Cut, care totalizează 50 % din rezervele tehnice, este acoperită de reasiguratori prin contract, acest aspect nu rezultă din contractele încheiate. Totodată, societatea nu conduce evidența contabilă în conturi analitice la nivel de reasiguratori.

De ce nu a fost sesizat Oficiul petru Spălarea banilor

Societatea nu a formulat obiecțiuni, ci doar a precizat că a efectuat înregistrări contabile în conformitate cu reglementările aplicabile, iar în contextul unei modificări va actualiza politicile contabile în concordanță cu acestea, fapt pentru care societatea trebuie să ia măsuri de îndată în vederea clarificării clauzelor contractelor Clean Cut, în sensul în care să rezulte că re-asumarea de către cedent a portofoliilor la terminarea contractului se face condiționată de onorarea prin plată a obligațiilor asumate de reasiguratori în confirmările soldurilor, astfel cum a fost susținut de reprezentanții societății”.

Zeci de milioane!

Numai că un contract de reasigurare de acest tip presupune cedarea unei părți din primele de asigurare încasate de către asigurator, către un reasigurator, acesta având obligația ca în momentul încasării primelor convenite prin contractul de reasigurare să susțină riscul și implicit despăgubirile aferente primelor încasate rezultate în urma producerii unor evenimente asigurate. De altfel, chiar echipa de control a ASF a observat faptul că societatea Euroins are un contract de reasigurare de tipul Clean Cut de ordinul zecilor de milioane de lei cu o societate de reasigurare. Contract din care însă nu rezultă faptul că reasiguratorul susține acel risc și implicit faptul că are obligația onorării unor obligații de plată față de societatea Euroins în cazul producerii evenimentelor asigurate, așa cum susțin reprezentanții firmei Euroins.

Drept urmare, trei mari lucuri rămân de evidențiat în Decizia de sancționare a Euroins pentru această faptă din partea ASF.

  1. Euroins nu a formulat obiecțiuni cu privire la această faptă!
  2. ASF nu a sesizat Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, cu toate că existau indicii rezonabile cu privire la săvârșirea unor posibile infracțiuni care intră în competența acestei instituții.
  3. Societatea Euroins nu a primit nici măcar un avertisment pentru această faptă din partea ASF!

Astfel că trebuie reamintit că responsabilul de modul, durata controlului, durata redactării raportului de control la societățile de asigurări și propunerile de sancționare ale acestora este Florin Golovatic, director de control al sectorului de asigurări. De asemenea, responsabilul pentru modul în care funcționează piața de asigurări din România este președintele de sector Cristian Roșu, vicepreședinte ASF. Iar din informațiile intrate în posesia noastră, responsabili cu amenzile disproporționat de blânde aplicate de către ASF  firmelor de asigurări ar fi membrii Consiliului ASF, Elena Doina Dascălu, Cristian Roșu, Gabriel Grădinescu, Ștefan Daniel Armeanu, Jozsfef Birtalan, Ioan Gheorghe Țara  și Aura Gabriela Socol. Cei care de altfel au și respins propunerea de majorare a sancțiunilor aplicate firmei Euroins…

author avatar
Catalin Tache
3.051 afisari

15 COMENTARII

  1. Buna seara,

    Speram ca toate institutile statului sau autosesizat si ca nu se va mai pune batista pe tambal. Iar acesti Bulgari care au scos sute de milioane de euro din tara vor raspunde. Stimati domni Orban si Citu acum aveti ocazia sa faceti rost de bani de pensii. Oare va doriti sa intrati in acceste societati, sursele spun ca nu si ca totul se negociaza la nivel de ambasade, de SIE, etc. Verificati anul acesta de cate ori si cu cine au intrat Bulgarii de la Euroins in Parlamentul Romaniei. La cine oare trebuie verificat, la PSD ? la PNL? Sursele zic ca la dl Ciolacu!

    • Esti ofticat rau pe Wlassopol pt ca v-a dat in gat si ajungeti la DNA. Iti vor lipsi din arest aceste momente cand inca puteai sa iti versi oftica aici. Tic-Tac, Tic-Tac….

  2. Ce face ASF depaseste orice imaginatie. Distruge tot ce inseamna capital romanesc – respectiv persoane pagubite si service-uri auto. De ce permiteti doamnelor si domnilor de la ASF asemenea mizerii? De ce pana in luna octombrie anul trecut institutia dvs. a functionat cat de cat, iar de atunci face parte din acest grup infractional cu EUROINS?

    • Tu ti-ai repara autoturismul cu 1000 lei ora de manopera? Banuiesc ca nu ..doar daca ai tipografie acasa

  3. Dacă ar avea un minim de decenta ar demisiona lichelele din consiliul ASF. Dar ăștia se dau duși doar când au cătușe la mâini.ei știu ca niciodată nu ii va angaja nimeni pe o gălăgie de bani așa cum încasează de la ASF + ȘPĂGI DE LA EUROINS ȘI CITY INSURANCE

  4. Este incredibil cate mizerii se intampla la ASF. Chiar nicio institutie din Romania nu realizeaza ca acolo este grup infractional organizat?

  5. Si totusi nu mai avem DNA in Romania ca sa puna capat jafului din asigurari si mafiei din ASF?

  6. Buna ziua,
    Intervin ca nu mai suport, vad ca se uita art.163, alin.(5)^1 din Legea nr.237/2015, respectiv: În cazul constatării săvârşirii a două sau mai multe contravenţii, se aplică amenda prevăzută pentru contravenţia cea mai gravă, prin derogare de la prevederile art. 10 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
    Contractul de reasigurare prezentat este un contract de reasigurare non -standard care nu este reglementat nici de EIOPA. Aceste tipuri de contracte sunt folosite in Irlanda si SUA. In cazul analizarii acestor contracte, intrucat nu sunt reglementate foarte bine, se aplica principiul raționamentului profesional.
    Nu sunt o fana a societatii EUROINS si nici a unităților reparatoare sau a celor din ASF pe care toți ii cântați în presa.
    M am saturat sa tot fim evaluați de unii si de altii, in sensul ca toti salariații ASF sunt prosti, incompetenti si infractori.
    Este o vorba romanească: hotul striga hotii !!!!!

    • Ruxi, ai uitat sa adaugi 3 lucruri importante in goana de a-ti apara sefii si probabil propria piele:
      1. Cand un functionare constata o infractiune ARE OBLIGATIA SA SESIZEZE ORGANELE COMPETENTE SI NU SA ACOPERE INFRACTIUNILE ANI DE ZILE.
      2. Cand abaterile sunt savarsite de catre persoane, SEFII TAI TREBUIAU SA SANCTIONEZE SI PERSOANELE FIZICE CARE AU SAVARSIT ABATERILE.
      3. Cand sanctiunile sunt prea blande si nu isi produc efectul, SEFII TAI ERAU OBLIGATI SA SESIZEZE PARLAMENTUL ROMANIEI CA SA MODIFICE SNACTIUNILE STABILITE IN LEGE IN SENSUL INASPRIRII LOR. DOAR INCOMPETENTII SAU CORUPTII AU MAINILE LEGATE SI INVOCA O LEGE PROASTA.
      Sa ii spui astea sefului tau, intre 2 distonocalmuri.

  7. Din surse credibile o institutie a statului care se ocupă cu corupția și funcționarii publici sau sesizat mai ales după comunicatul de presa penibil dat de cei din ASF in care au spus ca ei decid ce fac si cum aplica sancțiunile. Raspunsul procurorilor a fost : ” asta o sa facem și noi”

    De urmărit la tv descindere a in ASF, ideea e unde isi vor parca procurorii autovehiculelor neavand loc de bolizii celor din ASF.

  8. Dlor, avand in vedere situatia,intuim ca deja se fac locuri ptr ‘ cazare’ la Jilava!

  9. Avem convingerea ca institutiile de forta ale Statului Roman colaboreaza cu DNA pentru ca persoanele de decizie de la ASF precum si cele din cadrul Euroins: Mihnea TOBESCU – Director General, Milena Guentcheva – Director General Adjunct, Florian IOSIF – director economic, Daniela PORA – Director Asigurari, Avocat Cecilia BESCIU – Director Departament Juridic si altii, care vor fi gasite vinovate, sa fie trase la raspundere din punct de vedere legal si sa fie trimise in judecata pentru neadecvarile financiare grave de natura penala depistate chiar de catre ASF, neadecvari care am vazut cu totii ca vizeaza sume exorbitante lipsa din conturile Euroins si ale statului si care au fost posibile prin utilizarea unor diverse metode de inginerii financiare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger