Cauta

Daniel Morar, reincalzit pentru sefia DNA!

Iata ca, in loc sa puna niscai ordine in haosul legislativ care a dus la tensiunea fara precedent din justitie, o parte insemnata a noii Puteri nu se poate lepada de obsesia de a o debarca pe Laura Codruta Kovesi din fruntea Directiei Nationale Anticoruptie, cu orice pret. Iar imaginatia celor care se afla in spatele acestui plan s-a infierbantat atat de mult, incat acestia, dupa  cum se vorbeste deja in sistem, nu doar ca ar fi si gasit „inlocuitorul perfect”, dar chiar duc negocieri intense pentru a asigura unanimitatea clasei politice in vederea ipoteticei inlocuiri. Cerand sprijin atat din partea actualei coalitii guvernamentale, dar si a UDMR-ului, vechiului PNL sau fostului PDL.

Fostul sef al procurorilor anticoruptie din nou in carti

Iar alesul este nimeni altul decat Daniel Morar! Cel care, dupa opt ani petrecuti in fruntea DNA, timp in care a beneficiat de doua prelungiri a mandatului de procuror sef a fost numit de catre fostul presedinte drept judecator la Curtea Constitutionala. Asta dupa ce, apropiatii lui Traian Basescu o stiu atat de bine, acesta fortase in zadar numirea lui Morar drept ministru al Justitiei. Acum insa, iata ca roata istoriei s-a intors si Daniel Morar este vazut din nou, de catre o buna parte a clasei politice, drept „salvatorul” luptei anticoruptie. Cu toate ca Morar este cunoscut in sistem drept un moderat, avand cam acelasi statut atribuit si lui George Maior la sefia SRI-ului. Sau poate tocmai de aceea…

Propus de Base…

Nu mai este un secret pentru nimeni ca Daniel Morar a fost pur si simplu inventia lui Traian Basescu. Cel care nu s-a dat in laturi nici atunci cand, pe finalul celui de-al doilea mandat in fruntea DNA, aparusera tot mai multe atacuri la „scheletii” pe care Morar i-ar fi lasat in sertarele sale de procuror sef. Numai ca Basescu s-a zbatut ca un leu si a reusit sa mai obtina, in extremis, o spectaculoasa succesiune de prelungiri, a cate sase luni fiecare, a mandatului acestuia in fruntea DNA. Apoi, acelasi Traian Basescu s-a dat peste cap sa incerce sa-l impuna pe Morar drept noul ministru al Justitiei, insa „rezistenta”, inclusiv din partea sistemului a fost atat de inversunata, incat pana si fostul presedinte jucator a cedat in cele din urma. Insa nu definitiv, propunandu-l pe Daniel Morar ca judecator la Curtea Constitutionala. Si uite cum de a ajuns acesta sa poarte eticheta de „basist”, mai ales ca, dintre toti „copiii de suflet” ai lui Basescu din sistem, el a fost singurul care nu l-a tradat.

Preluat din mers

Totusi, este greu de explicat atunci, daca „obedienta” acestuia fata de Basescu chiar ar fi fost una deplina, de ce imediat dupa ce fostul seful al statului a dat ultima mare lovitura a mandatului sau, prin sustinerea Laurei Codruta Kovesi in fruntea Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar a avut o pozitie personala cel putin stranie. Fiind singurul exponent al fostei Puteri basiste care a „derapat in decor” prin surprinzatoarea declaratie publica despre faptul ca „ Laura Codruta Kovesi nu are expertiza necesara sa conduca DNA”. Apoi a tacut brusc, mandatul sau de judecator al Curtii Constitutionale fiind caracterizat de o discretie mediatica absoluta. Ceea ce pare sa fi atras si atentia „vechii garzi” din PNL. Pentru ca, din cate reiese din informatiile intrate in posesia noastra, la sfarsitul anului trecut, pe cand procurorii Laurei Codruta Kovesi incepusera sa semene panica printre influentii lideri ai partidului, fie provenind ei din vechiul PNL sau fostul PDL, acestia ar fi luat preluat din mers ideea lansata de Basescu, privind „reincalzirea” lui Daniel Morar pentru preluarea sefiei DNA, „atunci cand se va putea”. Si, culmea, la aceeasi concluzie pare sa fi ajuns acum si partea „reformatoare” din conducerea PSD, care tocmai ce si-a facut mana in acest sens, dupa incheierea cu succes a experimentului „tehnocratului de dreapta” Tudorel Toader, ajuns ministru al Justitiei intr-un guvern de stanga.

Girat de Viena

Daca Dragnea ar fi ordonat un referendum intern in cadrul PSD, probabil ca varianta Tudorel Toader pentru portofoliul Justitiei nu ar fi obtinut nici macar un procent. Si, uite totusi ca minunea s-a petrecut, ratiunile superioare de stat si partid avand castig de cauza. Iar cei care au sustinut aceasta varianta pe cat de surprinzatoare, pe atat de pragmatica, au mizat pe CV-ul profesional al noului ministru, care ar fi inchis din start „gura sloboda” a strainatatii. Mai ales ca Tudorel Toader a fost propus la Curtea Constitutionala tocmai de catre dreapta politica. Iar scenariul Daniel Morar seamana izbitor cu cel al numirii lui Tudorel Toader la Justitie, ceea ce poate conduce inclusiv la concluzia ca in spate se afla aceeasi persoana sau grup de strategi. Astfel ca, dupa cum sustin sursele noastre, pentru „poleirea” CV-ului lui Daniel Morar s-ar putea folosi mediatic inclusiv amanuntul de putini stiut ca acesta ar fi devenit, in anul 2012, membru al Consiliului Guvernatorilor Academiei Internationale Anticoruptie de la Viena. Iar varianta Morar, desigur, le-ar veni manusa celor care clameaza necesitatea unei lupte anticoruptie in mai multe viteze.

Cu boii inainte

Oricum, este clar ca se pregateste o noua batalie pe frontul si asa destul de „sangeros” al Justitiei. Ramane totusi o enigma ce „arma secreta” or avea in maneca aceia care mizeaza pe o schimbare iminenta a Laurei Codruta Kovesi din fruntea DNA, de i-au gasit deja si inlocuitor. Ca doar nu or fi pus boii inaintea carutei, grabindu-se aiurea, fara sa apese si parghiile legale necesare. Iar focalizarea pe Daniel Morar este cu atat mai stranie cu cat acesta a beneficiat deja de doua mandate in fruntea DNA, ca si de doua prelungiri succesive. Ceea ce va da nastere, cu siguranta, la controverse aprinse, pentru a caror stingere va fi chemata sa se pronunte tocmai… minunata Curte Constitutionala.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version