AcasăDezvaluiriCum au supt judecatorul Moldovan si avocatul Borza milioane de euro prin...

Cum au supt judecatorul Moldovan si avocatul Borza milioane de euro prin insolvente fortate

Retinuti de procurorii DNA pentru ca ar fi cerut si primit bani si bunuri de la lichidatorii carora le dadeau in administrare speciala firmele intrate in insolventa, cei patru judecatori de la Tribunalul Bucuresti, Sectia Comerciala, au trezit mai de mult timp suspiciuni privind corectitudinea lor.

Judecatorul Mircea Moldovan si ceilalti trei magistrati retinuti primeau mita prin Western Union sau ca “rata de vacanta”

Mai mult, in jurul lor graviteaza de ceva timp un alt personaj care a facut bani frumosi din insolventa. De asemenea, ancheta DNA va exploda odata cu punerea sub acuzare a unui alt judecator sindic de la Tribunalul Bucuresti, adevaratul rechin al litigiilor comerciale si pe care procurorii sunt pe cale sa-l inhate.

Stapani peste Sectia a VII-a Comerciala, judecatorii Ion Stanciu, Elena Roventa, Ciprian Sorin Viziru si mai ales Mircea Moldovan – presedintele Sectiei, si-au format de-a lungul anilor legaturi mult prea stranse cu anumiti lichidatori carora le-au livrat dosare de insolventa extrem de profitabile, din care s-au castigat milioane de euro. Ba mai mult, nu putine au fost cazurile in care societati comerciale cu rulaje zilnice de sute de mii de lei, ce nu se aflau de fapt in incapacitate de plata, au fost bagate fortat sub administrarea speciala a lichidatorilor preferati de acesti patru judecatori.

Avocatul Remus Borza este, de multa vreme, beneficiarul unor dosare „bune” de insolventa via Mircea Moldovan

Fara a sugera neaparat existenta anumitor intelegeri, dar ridicand anumite semne de intrebare, analiza cauzelor judecate de cei patru magistrati arata ca principalul beneficiar al dosarelor de insolventa repartizate de acestia este avocatul Remus Borza. Cu sute si sute de dosare de insolventa primite de la cei patru judecatori retinuti, nu este exclusa varianta ca in curand procurorii DNA sa-l citeze la audieri si pe Borza.

Urmeaza Borza?

Mare Orator al Marii Loji Nationale din Romania si coleg de facultate cu actualul premier Victor Ponta – ambii absolvind Facultatea de Drept in 1995 –, Remus Borza este un baimarean stabilit in Bucuresti la putina vreme dupa absolvirea studiilor universitare. Aproape necunoscut pana in urma cu cinci-sase ani, avocatul Remus Borza a cunoscut din 2010 o ascensiune rapida in topul practicienilor in insolventa, fiind un “abonat” al dosarelor repartizate “aleatoriu” de judecatorii de la Sectia VII Comerciala. Prin cele doua firme pe care le detine, Assistance Insolv si Euro Insol, Borza a ajuns la un moment dat sa administreze 782 de societati comerciale aflate in procedura insolventei. Si asa cum am spus, cele mai multe dosare i-au parvenit de la cei patru magistrati retinuti. De-a valma, in portofoliul lui Borza au intrat firme de comert, carciumi, importatori de bunuri, producatori, transportatori, prestatori de servicii. Orice dosar de insolventa era bun pentru ca Borza sa-si mareasca portofoliul si mai ales sa incaseze comisioanele de administrare si lichidare.

Problema in cazul colaborarii lui Remus Borza cu cei patru judecatori suspectati de coruptie este ca, de-a lungul timpului,  printre sutele de dosare repartizate s-au amestecat si multe cauze de insolventa fortate dincolo de cadrul legal.

Erori flagrante ale judecatorului Moldovan cu dedicatie pentru avocatul Borza

In portofoliul societatilor coordonate de Remus Borza se afla nume de rezonanta precum Asmita Gardens SRL, Uztel SA, CFR Mesagerie SA, Meridian Land, World Trade Center S.A, Hotel Planet, Plafar S.A, Universul SRL, Servtrans S.A, Elca Auto, Real Power Construct, Institutul National al Lemnului, Bucovina Mineral Water, Romexpo, UCM Resita s.a. Dar unul dintre cazurile flagrante de insolventa cu forta este cel al Bursei Romane de Marfuri (BRM), societate care s-a aflat timp de jumatate de an in administrarea judiciara a avocatului Remus Borza. Prin grija judecatorului Mircea Moldovan, care a repartizat dosarul de administrare avocatului Borza, BRM a fost bagata in insolventa, desi la momentul pronuntarii deciziei datoria de 43.291 lei fusese achitata. A trebuit insa o decizie a Curtii de Apel Bucuresti care sa repare eroarea magistratului Moldovan. Conform incheierii de sedinta in care s-a judecat recursul, s-a retinut faptul ca punerea BRM sub administrarea judiciara a avocatului Borza nu a tinut cont de faptul ca, la deschiderea procedurii, societatea isi achitase debitele in totalitate. Mai mult, BRM nu se afla in lipsa de lichiditati, dovada constituind-o scrisorile de bonitate bancara emise de BCR si ING. „La data pronuntarii primei instante (judecatorul Mircea Moldovan – n.r.), 03.06.2009, nu mai exista vreo creanta a creditorului impotriva debitorului, astfel ca, in realitate, nu era indeplinita conditia legala sub acest aspect si, in lipsa unei creante la care sa se raporteze, nu se mai punea nici problema indisponibilitatilor banesti. Prin urmare, in realitate, debitorul nu se afla in stare de insolventa, astfel ca, in mod gresit, tribunalul a admis cererea introductiva, desi era neintemeiata, si a dispus deschiderea procedurii insolventei impotriva debitorului, hotararea judecatorului sindic fiind netemeinica si nelegala”, au desfiintat magistratii de la Curtea de Apel manevra prin care judecatorul Moldovan l-a numit ca administrator la Bursa Romana de Marfuri pe avocatul Borza.

Cam la fel a evoluat si dosarul de insolventa al firmei Curiero SA, repartizat de judecatorul Moldovan firmei Assistance Insolv SPRL apartinandu-i lui Remus Borza. Si reprezentantii Curiero SA au trebuit sa mearga pana la Curtea de Apel pentru a proba faptul ca nu sunt indeplinite conditiile de insolventa, obtinand astfel modificarea sentintei de la Tribunal – Sectia Comerciala.

author avatar
Andrei Coman
4.311 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger