AcasăDezvaluiriCroitorul lui Gabi Oprea se izmeneste la afaceri cu Armata Romana

Croitorul lui Gabi Oprea se izmeneste la afaceri cu Armata Romana

Breasla croitorilor de lux este zguduita de un scandal monstru care ii opune pe multi dintre membrii cooperatiei mestesugaresti SCM ARTIM actualului presedinte Garabet Nevrikian.

Acesta este acuzat ca a vandut pe banda rulanta cele mai rentabile spatii de productie. Insa ceea ce a declansat „revolta” pare sa fie perpetuarea modei lucrului pe stocuri, mai ales atunci cand este vorba de comenzile primite de la MApN, prin intermediul vicepremierului Gabriel Oprea.

Gabriel Oprea

Nevrikian Garabeteste un apropiat al vicepremierului Gabriel Oprea
Spatiile SCM ARTIM au fost vandute pe banda rulanta

Combinatii imobiliare

Decorat de Nicolae Ceausescu cu medalia „Tudor Vladimirescu”, clasa I, in anul 1976, Nevrikian Garabet a vandut 30 dintre cele 47 de spatii comerciale detinute de cooperatia mestesugareasca, majoritatea in cele mai cautate zone din Capitala. Astfel ca restul croitorilor de lux se tem ca, in acest ritm, vor ramane si fara ultimele 17 unitati care au mai ramas in portofoliul societatii. Cu privire la aceste acuze, cel vizat recunoaste in raspunsul trimis ziarului nostru ca au fost vandute toate aceste spatii, sustinand insa ca instrainarea celor 30 de unitati ar fi fost necesara pentru sustinerea procesului de productie. Insa contestatarii sai infirma aceasta varianta, insistand ca nu a fost vorba decat despre niste tunuri „tunuri” imobiliare. Pentru ca pretul unui spatiu variaza intre 100.000 si 600.000 de euro, suma uriasa astfel obtinuta neregasindu-se deloc in utilajele invechite folosite la productie.

Comisioane pe stoc

Nevrikian Garabet mai este acuzat si ca ar fi inventat diverse cheltuieli de intretinere a spatiilor comerciale, milioane de euro ducandu-se astfel pe apa sambetei si existand riscul ca, in acest ritm, SCM Artim sa ramana fara active.In plus, croitorul personal al lui Gabriel Oprea este suspectat ca, desi ar avea salariul de 30 de ori mai mare decat al unui croitor de rand,  ar fi contractat comenzi la preturi ce nu acopereau cheltuielile de productie. In schimb, ar fi primit comision de la clientii favorizati. O situatie aparte o reprezinta si comenzile primite de la MApN, pe care toti cei cei de la SCM ARTIM stiu ca s-ar fi primit pe filiera fostului ministru al Apararii, Gabriel Oprea. Insa respectivele efecte militare, de la izmene, la geci si uniforme, zac acum pe stoc. Lucru recunoscut si de membrii CA al SCM ARTIM, dar care se plang ca situatia se datoreaza „netransformarii acordurilor cadru incheiate cu diverse institutii in contracte, in special datorita lipsei fondurilor banesti ale institutiilor publice respective”.

PRECIZARI

1.- Referitor la mentiunea facuta in articolul dvs. cum ca am fost decorat in 1976 cu medalia Tudor Vladimirescu clasa a I-a, aceasta este reala.

Motivul acestei distinctii a fost legat de rezultatele obtinute de fosta cooperativa Casa de Moda Bucuresti  din  a carei conducere faceam  parte si care in perioada 1973-1975 a fost distinsa de 3 ori succesiv cu titlul de cooperativa fruntasa pe tara.

Precizez  ca fac parte din cei ce au contribuit la construirea,organizarea si functionarea acestei unitati de elita a cooperatiei mestesugaresti, la edificarea acesteia avandu-se in vedere experienta franceza si traditia romaneasca.

2.- In functia de presedinte al SCM ARTIM sunt din data de 19.01.1990, cand am fost ales in prezenta a peste 1000 de membrii cooperatori.

In aceiasi zi, in lipsa, am fost ales si presedinte al cooperativei Casa de Moda, insa am refuzat cererile insistente ale membrilor cooperatori, intrucat eram deja ales presedinte la SCM ARTIM.La scurt timp colectivul cooperativei Munca si Arta,axat in special pe producerea de confectii militare mi-a solicitat sa trec ca presedinte la aceasta unitate.

3.- In anul 1990, SCM ARTIM, fosta cooperativa Arta Imbracamintei, avea in structura  un numar de 47 de spatii. Din acestea 29 spatii erau in proprietate si 18 spatii inchiriate de la fostele ICRAL PAJURA si HERĂSTRĂU.

In perioada 1990 si pana in prezent numarul unitatilor a scazut cu 24, prin urmatoarele actiuni:

–         Spatii proprietate vandute 8, ramase 21;

–         Spatii inchiriate cedate la cererea fostelor ICRAL 16,ramase 2.

La ICRAL s-au predat urmatoarele spatii:

–         Str.George Enescu 25;

–         Str.Berzei nr.64;

–         Bd.Garii de Nord nr.2;

–         Str.Stirbei Voda nr.46-48;

–         Str. Spiru Haret nr.1-3;

–         Str. Franklin nr.15;

–         Calea Grivitei nr.109;

–         Calea Grivitei nr.107;

–         Str. Popa Tatu nr.78;

–         Calea Grivitei nr.60.

Precizam ca in aceasta perioada a am  fost nevoiti sa predam un numar de

5 spatii in urma unor  hotarari judecatoresti, catre proprietarii care le-au revendicat:

–         Splaiul Independentei  Complex Regie;

–         Str. Fagaras nr.34;

–         Str. Berzei nr.60;

–         Calea Grivitei nr.67-69;

–         Calea Grivitei nr.95-97.

Scaderea numarului de unitati a fost determinat  de scaderea efectivului de 10 ori, adica de la 1400 in 1990 la 140 in prezent.

In aceiasi perioada numarul de unitati scade la 50% si nu de 10 ori.

Fata de cele prezentate rezulta ca afirmatia facuta urmare sesizarii, cum ca s-au vandut 30 de spatii, nu corespunde realitatii. In aceasta cifra intrand si spatiile cedate catre fostele ICRAL-uri.

4.- In legatura cu primirea de comisioane de la clientii favorizati pentru contractarea de comenzi sau urmare vanzarii spatiilor, acestea nu se putea obtine pentru ca in ambele situatii atat in obtinerea de comenzi , cat si prin vanzarea de spatii, acestea s-au facut prin licitatii electronice sau licitatii publice.

5.- In legatura cu precizarea ca nu s-au realizat niciodata izmene in cadrul unitati de confectii militare, facem urmatoarea mentiune:

–        In anii 2006 si 2011, prin unitatea specializata de tricotaje s-a realizat conform fisei tehnice, produsul pantalon tricotat pentru studenti si elevi militari.

Conform  acestui document si conform precizarilor facute in dictionarul limbii romane rezulta ca: articolul izmana este un produs de lenjerie realizat din panza, care acopera partea inferioara a corpului, ori un asemenea produs nu s-a realizat in cadrul societatii noastre.

6.- Repetam ,inca odata ca, presedintele societatii nu avea salariul de 30 de ori mai mare decat venitul mediu al unui lucrator, ci de cel mult 3 ori.

Normele UCECOM prevad ca la numarul de personal pe care-l are SCM ARTIM, cadrele de conducere pot  avea un salariu de 6 ori mai mare decat venitul mediu realizat de un lucrator.La alte societati cooperative, vezi SCM MUNCA SI ARTA, salariul presedintelui este dublu fata de salariul presedintelui SCM ARTIM, desi numarul de cooperatori este cu mult mai mic.

author avatar
Catalin Tache
2.519 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger