Iată că vremurile când România se transformase în ”croitoreasa cea săracă” a Europei se întorc! Cu singura deosebire că acum controversatul sistem lohn nu va mai folosit în fabricile de confecții în care angajatele luau salarii mai mult decât jenante, deși lucrau pentru cele mai renumite nume ale modei mondiale… Ci în industria de armament a României, una care pe timpuri era ”perla” de pe coroana economiei românești.

Și care încă ar putea fi salvată, dacă guvernanții chiar ar considera înzestrarea Armatei Române drept o prioritate a Puterii politice. Numai că nenumăratele anunțuri publice cu privire la resuscitarea acestui segment economic se dovedesc din nou doar niște ”bla-bla”-uri menite a distrage atenția de la faptul că, în ciuda miliardelor plătite chiar și în avans marilor producători străini de armament, statul român nu a negociat niciun fel de contract offset. Iar acum anunță și că vom produce drone militare! Numai că, la fel ca în bancurile de la Radio Erevan, dronele nu vor fi fabricate în România, ci doar ”ansamblate” aici.
Ratăm și dronele!
După ce că nu mai facem de atâta vreme avioane militare, TAB-uri și nici tipurile de arme care ne-au consacrat ca și brand de țară, România putea să se relocheze pe harta producătorilor de drone. Care, da, vor ieși pe porțile fabricilor din Craiova, după cum nu a întârziat să se împăuneze Ministerul Apărării Naționale. Numai că, ghinion, în memorandumul de colaborare cu companiile străine partenere scrie negru pe alb că ”firmele românești sunt responsabile de ansamblare, integrare, instruire, mentenanță și reparații, precum și de managementul de program”. Iar tocmai aceste prevederi sunt ”bubuite” mediatic de către Ministerul Apărării Naționale, ”ansamblarea” de drone militare în România părând pentru generalii lui Ciucă totuna cu ”fabricarea în România”! În timp ce părerea altor analiști militari decât cei de casă racordați la ”ghemul” de interese de la OCATS este că ”ansamblarea” nu reprezintă de fapt decât trecerea înarmării pe păgubosul sistem lohn…