AcasăDezvaluiriCatalin TacheCine sunt grecii care au finantat numirea lui Halalai la sefia EximBank!

Cine sunt grecii care au finantat numirea lui Halalai la sefia EximBank!

Dupa cum „National” a dezvaluit in exclusivitate, DNA a declansat o ampla ancheta privind traficul urias de influenta prin care au avut loc numirile la conducerea EximBank. Iar Traian Sorin Halalai este suspectat ca si-ar fi putut plati postul din fruntea prestigioasei banci de stat, la celalalt „cap al firului” suspectul de serviciu fiind nimeni altul decat seful Cancelariei premierului, Vlad Stoica.

Cert este ca in perioada in care a fost numit in urma interventiilor facute de la Palatul Victoria, Traian Sorin Halalai, un bancher obscur, cu trecutul profesional patat de amenzile primite de la CNVM, a imprumutat mari sume de bani cash. Dar, dupa cum reiese din contractele intrate in posesia noastra, nu de la camatari sau rude, ci de la doi cetateni greci. A caror identitate, odata dezvaluita prin publicarea contractelor de imprumut, va soca lumea bancara de la noi si nu numai.

Directorii de la „Banca Romaneasca”!

Contractele prin care directorii greci de la Banca Romaneasca l-au imprumutat pe Halalai cu 800.000 de euro

Este vorba despre doi dintre directorii  de la „Banca Romaneasca”, Kouninis Efstathios si Kitsopanos Alexandros. Acestia, in nume personal, l-au imprumutat pe Traian Sorin Halalai cu mari sume de bani, totalizand, din informatiile intrate in posesia noastra, peste un milion de euro. Oricum, din contractele incheiate „pe persoana fizica” intre cei trei bancheri se detaseaza unul de250.000 euro si un altul de 550.000 euro, acordati fara nici un fel de dobanda! Si pentru care ditamai presedintele de la EximBank a pus gaj un teren detinut in sectorul 4 al Capitalei. Acum, normal ca se pune intrebarea, mai ales pe „praful” asta, cine face asemenea gesturi de marinime. Mai ales ca astfel se incalca grav legislatia in vigoare, normele BNR fiind cat se poate de clare in acest sens.

Conflict grav de interese

Kouninis Efstathios este director general adjunct la Banca Romaneasca, in timp ce  Kitsopanos Alexandros tocmai a plecat din aceasta banca, unde a indeplinit functia de director al Directiei Risc. Iar cei doi se afla intr-un conflict flagrant de interese, din cauza imprumuturilor imense pe care grecii le-au acordat romanului Traian Sorin Halalai. Care, atentie, dupa ce a fost la randul lui director financiar la Banca Romaneasca, a ramas client cu depozite la aceasta banca, din postura de manager al EximBank. El fiind insa, in acelasi timp, dator celor doi greci. Iar conform Regulamentului BNR nr.18 din 2009, normele de supraveghere ale Bancii Nationale nu permit asa ceva din cauza riscului reputational si al conflictelor de interese. Insa si mai interesant este ca, din postura de director de Risc, Kitsopanos ar fi trebuit sa nu permita derularea acestui tip de afaceri intre Halalai, Kouninis si el insusi, pentru a nu fi pus astfel practic in postura de „lup – paznic la oi”.

Ancheta paralela in Grecia

Mai mult chiar, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, acesta a parasit degraba pozitia detinuta imediat ce au aparut zvonurile cu privire la combinatiile facute impreuna cu Kouninis si Halalai. Insa sa nu uitam ca Grupul NBG (National Bank of Greece), din care face parte si Banca Romaneasca, este banca de stat din Grecia. Iar angajatilor din Grecia li s-au scazut salariile cu 70% din cauza crizei. Iar in timp ce insusi guvernatorul Bancii Centrale din Grecia are un salariu de doar 6.000 euro pe luna, angajatii sai din Romania, Kitsopanos si Kouninis, invart milioane de euro pe degete, permitandu-si sa imprumute „cu punga” sute si sute de mii de dolari, fara a cere nici macar un eurocent dobanda! Ceea ce, cu siguranta, va declansa o ancheta paralela desfasurata de autoritatile din Grecia.

Si blocurile din Berceni?

Extrem de interesant este si faptul ca cei trei membri din „Fratia Bancherilor” au o prezenta activa si pe piata imobiliara, aflandu-se in spatele constructiei unor complexuri rezidentiale din Berceni. Pai si cum sa-i mai pese lui Halalai de banii statului cand invarte asemenea sume? Si normal atunci ca EximAsig, una dintre cele mai profitabile companii de stat din Romania a fost adusa pe pierdere intr-un timp record, dupa ce Halalai a cumparat de la Vlad Stoica „fraiele” conducerii EximBank…

7.445 afisari

4 COMENTARII

 1. DNA SI DIICOT , VERIFICATI TOATE DAR ABSOLUT TOATE CONTRACTELE DE ACHIZITII „IN TOTALITATE LEGALE” DE LA CFR CALATORI IN PERIOADA 2013 SI 2014 „MARCA INREGISTRATA” CARMEN MARIA POPESCU? SURPRIZELE VOR FI DE PROPORTII?

 2. Conducerea „CFR Călători” SA Bucureşti prin Directia de Achizitii condusa de CARMEN MARIA POPESCU, a „ales” să cumpere la suprapreţ 6.000 de tone de motorină • Beneficiară a fost celebra societate constănţeană Eco Petroleum, care, prin două cesiuni subsecvente, s-a substituit frunizorului care câştigase licitaţia, firma Terra Global Trust • În plus, Eco Petroleum a obţinut de la Garanti Bank lichidităţi de 1,5 milioane de euro, garantând tocmai cu creanţele obţinute prin raportul comercial derulat cu CFR.

 3. Mai ce nume „romanesti” conduc in topul bogatilor din Romanica:Halalai,Stoica,
  Crin Halaicu,Viorel Lis,Dinu Patriciu,Bombonel Ady Nastase,etc.!

 4. SUB PRIVIREA NEPUTINCIOASA A MINISTRULUI IOAN RUS, SUBALTERNII ISI FAC DE CAP?

  Şedinţe fictive…
  Din analiza proceselor verbale ale şedinţelor CA din perioada martie-noiembrie 2013, a rezultat că acestea nu sunt semnate de către toate persoanele menţionate ca fiind participante la şedinţele respective. Astfel, procesele verbale au fost semnate, după caz, doar de către Valentin Dorobanţu şi/sau Dana Galbeni Răchilă (spaţiile destinate semnăturilor celorlalţi participanţi fiind lăsate libere), ceea ce creează suspiciuni cu privire la participarea celorlalţi administratori la activităţile comitetelor şi implicit suspiciuni cu privire la legalitatea plăţii remuneraţiilor lunare suplimentare către aceştia, chiar şi pentru comitetele legal constituite. Cele mai multe procese verbale ale şedinţelor CA desfăşurate în perioada martie – noiembrie 2013 nu sunt semnate de persoanele care aveau această obligaţie legală. O parte dintre Hotărârile Consiliului de Administraţie sunt semnate doar de către preşedintele CA – Alexandrina Gătej. Mai mult, întrucât nu au fost prezentate nici alte documente relevante care să ateste participarea sau reprezentarea membrilor CA la şedinţele consiliului, lipsa proceselor verbale pune la îndoială validitatea hotărârilor Consiliului de Administraţie”. Persoanele de nerespectarea prevederilor legale sunt indicate de Corpul de control al Ministerului Transporturilor ca fiind Alexandrina Gătej şi Valentin Dorobanţu.
  IN AFARA DE DOROBANTU V. PE CARE „L-AU DEMISIONAT” TOTI CEILALTI SUNT IN ACELEASI FUNCTII SI LA ORA ACTUALA.
  VIATA FRUMOASA FRATE LA CFR CALATORI!!!!!

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri