AcasăDezvaluiriAncheteCel mai mare datornic român merge pe șantaj!

Cel mai mare datornic român merge pe șantaj!

Ioan Niculae, când îți plătești datoriile de sute de milioane?

A fost odată cel mai bogat român! Cel puțin la nivel declarativ… Dar a ajuns acum cel mai mare datornic român! Pe acte, documente și mai ales facturi neplătite, de această dată! Dar ceea ce surprinde cel mai mult la afaceristul Ioan Niculae este că a rămas, și după condamnarea definitivă ”contopită” de trei ani și șase luni cu închisoare, ultimul ”dinozaur” al afacerilor derulate aproape exclusiv ca în ”vestul sălbatic” al României anilor 90.

Niculae vrea gaze moca d ela companiile românești dar cântă osanale Rusiei

Astfel că Niculae încearcă din nou să își reclădească fostul imperiu tot după vechea rețetă care l-a și condus de altfel la pușcărie. Ce-i drept, pe vremuri cerea – și în mod surprinzător de multe ori chiar primea !- gaze ieftine, folosind un șantaj total la autoritățile române cum că dacă își închide combinatele chimice atunci va detona implicit o ”bombă” socială. Folosind la maxim ”vulnerabilitatea” că zonele unde își desfășoară cu precădere afacerile sunt unele defavorizate. Iată însă că anii au trecut și acum, cu ”foamea falimentului în glandă” și încolțit de datoriile de sute de milioane care se strâng din toate părțile, Niculae deja își forțează norocul! Și fără a conștientiza că, gata, ”paradigma” prin care continua să plătească gaze fără a le plăti doar pentru că ținea șantajul cu ”unitatea strategică” s-a încheiat, Niculae nu mai plătește nimic! Continuând doar să recurgă la același șantaj deșănțat, dar care uite că nu mai impresionează la ”next level”. Acolo unde afacerile se fac pe baza indicatorilor economici și a încrederii reciproce. Ci nu pe presiuni gen ”dați-mi gaz, dar nu vi-l plătesc, că altfel vă pun angajații în cap”. Numai că ultima ”aroganță” a fostului miliardar este deja una cu iz penal. Iar faptul că în ciuda notificărilor oficiale primite, Niculae nu a luat nicio măsură privind reducerea consumului de gaze la Chemgas Slobozia putea produce o adevărată tragedie. Chiar pentru angajații care se aflau la serviciu în dimineața zilei de 07.07.2020… Atunci când doar reacția promptă a transportatorului național de gaze a dus la împiedicarea unei posibile catastrofe…

InterAgro, blestemul ROMGAZ

Scandalul ”gazelor ieftine” pentru Ioan Niculae a zguduit ani de zile clasa politică, mediul de afaceri și chiar întregul sistem românesc. S-a ajuns chiar la condamnări, schimbări de miniștri, dar pentru Ioan Niculae pare că nimic nu s-a schimbat. Astfel că acesta are în continuare pretenția ca pentru el și doar pentru el să se aloce gaze ieftine! De ordinul sutelor de milioane de lei. Și pe care nici așa să nu le plătească! Orice tentativă de negociere privind barem o eșalonare a datoriilor deja istorice lovindu-se ca de un zid de replica deja ”paranoică” a lui Niculae ”eu sunt unitate strategică, nu-mi puteți opri gazul”! Ceea ce și explică ”revolta”, de fapt circul mediatic făcut de Niculae anul trecut după ce au fost anulate prevederile din OUG 114/2018 prin care erau oferite gaze la prețul plafonat de 68 lei/MWh către combinatele InterAgro. Numai că de atunci lunile trec una după alta și datoriile lui Niculae pentru furnizarea de gaze au atins deja proporții astronomice. Astfel că InterAgro a ajuns un adevărat ”blestem” pentru ROMGAZ. Mai ales că, nici măcar după ce a intrat cu un picior în ”hăul” falimentului, patronul InterAgro tot nu înțelege să joace după regulile procedurale obligatorii. Cu toate că datoriile sale către ROMGAZ au crescut vertiginos, în condițiile în care în urmă cu un an acestea erau deja de 282.630. 330 lei!

Petrom, prins în capcană

Drept urmare, la ROMGAZ și nu numai s-a ajuns ca să fie așteptată ca o adevărată izbăvire intervenția autorităților abilitate ale statului român pentru ”ruperea blestemului” InterAgro. Mai ales că nu doar companiile statului român au ajuns ”captive” în această veritabilă ”capcană” a datoriilor halucinante pe care Ioan Niculae refuză să le plătească cu o încăpățânare demnă de o cauză mai bună. Printre victimele magnatului aflându-se și alte nume grele care își desfățoară activitatea în România, printre care și PETROM. Repet, datoriile ”istorice” ale lui Niculae către toate acestea ajungând la sume care dovedesc că neplata este deja un ”modus operandi”, din moment ce sunt mai multe companii care au deja de primit sume de nivelul a sute de milioane de lei fiecare! Toate de la același Ioan Niculae! Cel care a suferit o condamnare la doi ani și șase luni de închisoare cu executare în dosarul ”Mită la PSD”. Și o altă condamnare la trei ani și șase luni închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență, instigare la evaziune fiscală și instigare la spălare de bani. Fiind judecat și pentru că ”a constituit și coordonat un grup infracțional organizat care a urmărit și realizat delapidarea SNCN ROMGAZ SA, în sensul obținerii de gaze naturale la prețuri inferioare celor practicate în mod normal, prin obținerea în mod ilicit de discounturi comerciale pe care SC InterAgro SA nu era îndrituită a le obține. Prejudiciul este de 282.630.330 lei”, după cum au stabilit procurorii de caz.

Diversiunea Chemgaz Slobozia

”La noi nu pot să iau nici gaz, nici credite, nici garanții, doar Rusia m-a ajutat”, acesta este mesajul public transmis în urmă cu doar câteva zile de Ioan Niculae, patronul InterAgro. Printr-o ieșire publică în care declanșează un atac năucitor la adresa statului român, a producătorilor și transportatorilor de gaze, în timp ce ridică osanale GAZPROM-ului rusesc. Și în care anunță totodată că va redeschide în acest an cinci din cele șase uzine chimice din grupul InterAgro, unde ar urma să angajeze 4.000 de oameni.

Uite de ce a făcut cel mai mare datornic circul de la ChemGas Slobozia

Pregătindu-și astfel terenul pentru o nouă escaladare a datoriilor… Totul după ce inițial a pus presiune mediatică printr-o altă operațiune specifică, încercând să forțeze mâna transportatorului național printr-un jalnic fake news cum că ”municipiul Slobozia a fost la un pas de catastrofă în această dimineață la ora 7 pentru că transportatorul național de gaze naturale –Transgaz – a oprit gazul către combinatul de îngrășăminte chimice Chemgas, controlat de către Ioan Niculae”. Cel care s-a văitat că- deși a recunoscut că avea contract doar până la ora 7.00 dimineața- a fost ”furat și pus în pericol”, fără a fi măcar informat înainte. Mai mult decât atât, după ce a ”fluturat” tragedia care putea arunca în aer Slobozia, Niculae însuși a vorbit de șantaj! Și asta în condițiile în care poziția oficială a Transgaz pe acest subiect nu lasă loc de niciun dubiu cu privire la ce s-a întâmplat în dimineața de 7 iulie la Slobozia :

”1. Începând cu ora 07.00 a zilei de 7 iulie 2020, ca urmare a faptului că nominalizările de gaze pentru North Chemical, furnizorul combinatului Chemgas Slobozia erau zero, iar combinatul Chemgas a refuzat oprirea consumului de gaze naturale, Transgaz a sistat transportul de gaze naturale către acesta.

  1. În 06.07.2020 la ora 20.42, Transgaz a transmis confirmarea către partenerul adiacent cu nominalizarea zero pe PI Isaccea – Orlovka (punctul pe care are în acest moment nominalizare NorthChemical pentru Chemgas Slobozia). Aceste confirmări sunt transmise și către UR, în speță NorthChemical, care a primit informația prim mail la ora 20.42. În 06.07.2020 la ora 20.47, directorul Dispeceratului Național de Gaze Transgaz l-a informat telefonic pe reprezentantul NorthChemical referitor la această nominalizare și că urmează să transmită mailuri în acest sens către furnizor și combinat prin care să le comunice faptul că în situația în care combinatul Chemgas nu va opri consumul începând cu ora 07.00 a zilei de 7 iulie,Transgaz va proceda la sistarea transportului de gaze către combinat. În 06.07.2020 la ora 21.07, directorul Dispeceratului Național de Gaze Transgaz a transmis un mail către Chemgas Slobozia și NorthChemical, prin care îi informează referitor la nominalizarea de zero pentru a doua zi și le solicită oprirea consumului începând cu ora 07.00 a zilei de 07.07.2020, în caz contrar, începând cu această oră Transgaz va sista transportul gazelor către ChemGas Slobozia. În 0.07.2020, în jurul orei 22.00, dispecerul teritorial din cadrul ET Brăila a luat legătura telefonic cu dispecerul combinatului Chemgas și cu directorul tehnic al combinatului, solicitându-le conformarea cu cele transmise prin mail de către Dispeceratul Național, în caz contrar vor proceda la sistarea combinatului începând cu ora 07.00. În 07.07.2020, în jurul orei 05.00, constatând faptul că Chemgas Slobozia nu a luat nicio măsură de reducere a consumului, dispecerul teritorial din ET Brăila a contactat din nou dispecerul combinatului chimic și l-a informat că în situația în care nu va reduce consumul la zero, începând cu ora 06.00 va reduce presiunea de livrare, iar la ora 07.00 va proceda la reducerea acestuia”. Și acum să reluăm declarația publică a lui Ioan Niculae : ”Eu aveam contract până la 7 dimineața, dar nu poți opri așa instantaneu gazul pentru combinat”! Niculae mai declarând cu această ocazie și că se simte ”furat” pentru că ”eu am plătit în avans”!!!

Asta e realitatea : 148.136.001,04, datorie la Transgaz!

Deci, după ce ne-am lămurit cum ”nu” a fost informat înainte de situația de la ChemGas, să vedem și cum este ”furat” Ioan Niculae, cel care se împăunează public că el ”plătește înainte”. La momentul când a dat această declarație, situația creanțelor restante înregistrate de către societățile din grupul de firme InterAgro către TRANSGAZ înregistrând un total de 148.136.001,04 lei! Din care INTERAGRO SA ( în insolvență) -36.403.772, 39 lei; INTERAGRO SRL( în insolvență) – 46.651.110, 63 lei; INTERGAZ EST SRL (în insolvență) – 7.559.669,30 lei; CHEMGAS HOLDING CORPORATION SRL (în faliment) – 15.535. 597,96 lei; VIROMET SA VICTORIA( în insolvență) – 2.773.782,26 lei; SCAEP GIURGIU PORT SA – 31. 568.606,72 lei; DONAU CHEM SRL (în insolvență) – 7.634.461, 78 lei. Deci, asta este în realitate situația creanțelor lui Ioan Niculae la data de 09.07.2020, doar către TRANSGAZ : 148.136.001,04 lei. Către alte companii având și datorii de 3-5 ori mai mari! În timp ce cel mai mare datornic român urlă ca din gură de șarpe că este ”furat” în România. Și că pe el unul îl ajută doar Rusia! Dar poate ”gura păcătosului adevăr grăiește”. Dar o să iasă și asta la iveală…

author avatar
Catalin Tache
3.714 afisari

19 COMENTARII

  1. Asta e omul rușilor de când se știe idi bate joc de statul roman!barrm sa i taie robinetul sa nu se strângă și mai mult chiar dacă banii nu se vor recupera.e miliardar dar in datorii,nu in avere

  2. Pai DIICOT nu îl cocoloșește de ani de zile???? Chiar nu citește nimeni aceste cifre????chiar nu se știu????chiar nu îndrăznește nimeni sa l pună la punct pe acest taran???

  3. Ce nu pot eu înțelege..Niculae are apucaturi de țepar,dar cetațenii României daca nu plătesc gazul in termen de maxim 60 de zile,LI SE TAIE GAZUL ȘI SE SIGILEAZA CONTORUL!!! Lui Nicullae de ce nu i se taie gazul??

  4. Pe asta îl executa Ceaușescu in piata publica!!!! Asta e vulnerabilitate la adresa Securității economice!

  5. doar romnii si au devorat afaceristii autohtoni care inevitabil dupa revolutie au beneficiat de anumite infkuente , dar peste tot e asa chiar si in marele occident care urla la noi dar ei se sustin pt ca ii intereseaza mersul economiei proprii si locuril;e de munca , asigurarea de materii prime din intern nu sa stea sa importe cum vor ai nostrii sa dea totul la straini care vor face aceleasi manarii!!!!!!!!!

  6. @ Considerați domnule Tache că ar trebui să vă ofere o funcție de director de producție la afacerile despre care scrieți, ?

  7. Ca să înțelegi cum au fost falimentate companiile românești de academicienii de la BNR, că producătorii nu au aceeași posibilitate de a modifica prețurile de producție și de vânzare după cum modifică băncile cursurile valutare, speculând și însușindu-și valoare câștigurilor prin speculații financiare, de la producători obligați să lucreze prin sistemul bancar , în moneda națională ,? Remarcați și caracteristicile ciclurilor de producție și cele ale vânzărilor la combinate ce au concurență alte companii din țări unde speculațiile financiare nu se reflectă la nivele comparabile în activitatea companiilor, ? Deci, ai zice domnule Tache că economia românească nu a fost protejată împotriva practicilor neconcurențiale, îndeosebi pe partea de stabilitate a prețurilor ce este în atribuțiile BNR, contribuind la obținerea de producții la prețuri necompetitive, pe lângă alte dezavantaje concurențiale, chiar și din politicile guvernamentale, ce ar fi în atribuțiile Consiliului Concurenței, ?

  8. Probabil că, despre concluzia științifică a academicienilor de la BNR, care nu au produs în activitatea lor profesională decât inflație, ar fi că „firmele românești au produs într-un mod necompetitiv neadaptându-se condițiilor pieței”, ? Remarcați și că în vremurile actuale profitabilitatea economiei naționale este folosită pentru plata dobânzilor la împrumuturi, la datorii, a comisioanelor bancare, nelăsând prea mult spațiu de dezvoltare companiilor , ce cu datorii neavând condiții de a produce profitabil și a fi competitivi ca prețuri și condiții de producție cu alte companii concurente ce au beneficiat de condiții de funcționare și dezvoltare , prin politici economice, la nivele superioare, ?

  9. @ Păi ce bă, ăștia care mai produc și altceva decât bani au cum să schimbe prețurile de vânzare și de producție și să aibă și clienți „ca la bursă”, care să liciteze prețurile, în fiecare zi, pentru a fi competitivi și cu băncile, ?

  10. @ Deci toate pierderile de valoare de la speculațiile pe monedă se reflectă undeva, de regulă în economie și în nivelul de trai, statul încercând să își acopere bugetele prin creșterea impozitării și din împrumuturi, băncile încercând să își conserve depozitele și să acorde și dobânzi din speculațiile financiare, ? Nu întodeauna mai mulți bani în buget înseamnă și mai valoroși, deci și cu putere de cumpărare care să fie menținută la același nivel, ?

  11. @ Deci , companiile românești nu au beneficiat nici de condiții concurențiale egale cu companiile ce își vând mărfurile pe bursele de mărfuri și beneficiază de serviciile rețelelor de distribuție de mărfuri care dețin procente importante din piața de distribuție și vânzare a mărfurilor, ?

  12. Deci, specula pe monedă este un instrument de furt de valoare din economia productivă pentru ca băncile să își finanțeze activitatea de depozitare a valorilor ălora ce își țin valorile în bănci și chiar și de „capitalizare” prin dobânzi a depozitelor din bănci, ale capitalului bancar și chiar și ale depozitelor deponenților, ? Remarcați totuși și expresia anterior folosită de reprezentanți BNR că ,,banii de la bancă nu produc” , personaje care îi îndemnau pe deponenți să învestească în afaceri private productive, ?

  13. Deci, ăia de speculează pe monedă scot lichiditatea din piață și o duc în bănci , făcând banii mai rari și mai scumpi pentru cei ce au cicluri mai lungi de fabricație și vânzări sezoniere, făcându-i să se împrumute și mai scump de la bănci, cursul și dobânzile fiind influențate de speculațiile pe monedă, pentru a obține fondul de rulment necesar finanțării activităților de producție, ?

  14. @ Deci, „căpușa bancară” , dintre cei mai feroci acumulatori de resurse financiare , „suge” ceea ce este productiv, pentru a asigura capitalizarea depozitelor din bănci , ca băncile să aibă resurse capabile să finanțeze o economie de piață puternică și necesarul de împrumut al guvernului, și mai cere și guvernul de la firme,?

  15. Bine ce scrieți voi aci e de Dna adică mai repede de SS daca procurorii nu au capacitatea.

  16. @ Remarcați și că firmele aflate în insolvență nu mai sunt administrate de administratorii stabiliți de către deținătorii capitalului firmelor , ci de către cei stabiliți de instanțe, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger