AcasăDezvaluiriCatalin TacheCe o mai fi și asta? Secuii se leapădă de UDMR!

Ce o mai fi și asta? Secuii se leapădă de UDMR!

Iată că ”unitatea de monolit” cu care comunitatea maghiară defilează socio-politic în Transilvania este zdruncinată de unde te așteptai mai puțin. Și cu o miză greu de înțeles, cel puțin la prima vedere, pentru UDMR sau Budapesta aliată

Secuii nu vor vaccinare maghiarii da

Pentru că zilele acestea a fost intens ”rostogolit” mediatic un sondaj de opinie realizat de Institutul Balvanyos. Sondaj promovat furibund de principala agenție de casă a Președinției ungare, agenția MTI.

40%! Dar ce mai contează…?

Și uite cum a fost ”brodat” un întreg ”puzzle” informativ cu privire la principala concluzie a sondajului de opinie Balvanyos. Anume că ” 40 % dintre secui se opun vaccinării, aproape dublu față de maghiarii din Transilvania”! Cu atât mai mult cu cât, într-un moment în care ”falia” care desparte tot mai mult populația României în ”vaccinați” și ”nevaccinați” este preluată ”copy – paste” și de acest sondaj sociologic. Cu referire strictă la ”diferențele” majore din secuii din Transilvania și maghiarii din Transilvania! Această ”stratificare”, într-un asemenea context și pe o astfel de surpinzătoare temă aleasăd rept subiect de cercetare sociologică de căter Institutul Balvanyos fiind cel puțin stranie. Și cu toate că aproape nu mai contează rezultatele finale, adevărata miză fiind cu siguranță cu totul alta, să prezentăm totuși principala ”concluzie ștințifică”: ”Maghiarii din Transilvania sunt mai puțin sceptici față de vaccinarea împotriva coronavirusului, decât media națională.

În schimb, în rândul secuilor scepticismul depășește cu mult media pe țară. În rândul celor care locuiesc la sat, a celor care au un nivel de școlarizare scăzut și a celor care se află într-o situație financiară precară, proporția scepticilor și a celor nevaccinați este mai mare. În eșantionul maghiar, dorința de vaccinare este mai mare și reticența față de vaccinuri este mai scăzută în rândul vârstnicilor și a celor de religie protestantă. Rata mare de scepticism față de vaccinare și dorința mai scăzută de vaccinare a romano – catolicilor este parțial legată de faptul că proporția acestora este mai mare în regiunile locuite de secui”.

author avatar
Catalin Tache
3.918 afisari

14 COMENTARII

 1. Păi secuii nu au fost niciodată maghiari. Că s-a încercat (și reușit) „maghiarizarea” lor este deja o altă mâncare de pește.

   • Nu-i chiar așa. Secuii au fost niște triburi de prin Asia aduse de unguri, ca și cavalerii teutonii, apoi sașii, să păzească hotarele.
    Că au mai „secuizat”, da este posibil, nu zice nimeni nu. Dar să nu amestecăm treburile ălus că au mai fost și cazuri de românizare a secuilor, ceangăii, parcă, secuii ajunși, de-a lungul timpului, în Moldova, mai exact prin Bacău.

    • „Pentru dovedirea românității secuilor, ieşiți din neamul
     nostru, un criteriu sigur este, între altele, constatarea
     obiceiurilor, a datinelor şi a cântecelor româneşti păstrate cu
     sfințenie de secui.
     Iată câteva datini şi obiceiuri româneşti culese de la secui:
     Secuii țin posturile, în special Postul Paresimilor şi cel de
     ziua Sfintei Cruci; cunosc zilele de harți şi zilele în care se
     mănâncă peşte în post; se spovedesc şi se cuminecă regulat.
     Păzesc sărbătorile bisericii ortodoxe, Sf. Petru, Sf. Ilie, Sf.
     Foca, Boboteaza, Înălțarea şi altele, în special cred în trăsnetul
     Sfântului Ilie; vin în aceste zile de sărbătoare, în multe părți, la
     bisericile româneşti; cred în Maica Domnului chiar şi
     reformații care, ca biserică, au exclus-o dintre Sfinți, rugându-
     i-se cu vorbele traduse din româneşte: „Drága Szüz Maria,
     segits meg”; vin la bobotează la râu şi iau aghiasmă; vin la
     preotul român să le ție zi de liturghie şi-l cheamă să citească la
     capul bolnavului sau să le facă sfeştanie în caz de nenorocire
     sau boală în vite, socotind că har dumnezeiesc are numai
     preotul român; îl cheamă pe acesta să le binecuvânteze o casă
     nouă; cer să se tragă clopotele bisericii româneşti, când se
     adună norii vara, spre a nu bate grindina. La înmormântare
     acoperă oglinda în casa mortului; duc la mormânt mărul
     împodobit şi dau preotului o lumânare şi un ştergar; merg la
     priveghi „menyek a privégybe” şi se bocesc după mort, făcând
     în urmă ospățul funerar.” (pg 89, din cartea amintită mai sus)

  • La recensămîntul din 2092, s-au declarat secui 532 de persoane. Pentru referendumul din 2011 s-au făcut ceva presiuni ca etnicii maghiari sa se declare secui. Asta înseamnă maghiarizare???

 2. Dumnezeu este cu noi , asa adevar spus chiar de unguri e adevarul spus din interesul lor acum de slugi la covid!!! Cu bonus ca ala de la cncd sa se autosesizeze ca ii si denigreaza ii face saraci si inculti !!!

 3. Nu intrați în adormire, lucruri mici se pot transforma peste noapte în ceva de nedescris.
  Acum e momentul sa nu lăsăm lucrurile cum vor alții, mai avem patrioți în funcții cheie care nu se vor vinde pe nu trup doi lei
  Armata română în primul război mondial a făcut achiziții din Franța iar datorita corupției armamentul a fost neconform asta din sursa sigura bunicii mei ambii au folosit acest armament care ne-a îngropat sunandu-mi că au luptat la baionetă, iar trădătorii de generali au fost blamați și nu s-au mai întors pe front.

 4. ” SECUII erau un TRIB TURCIC NOMAD DE CALARETI , structura lor sociala fiind similara cu cea a TURCILOR OGUZI „.

 5. Au mai existat tentative de alternativa UDMR. Partidul Civic Maghiar de exemplu. Dar acestea deranjeaza atat partidul-balama, cat si serviciile. UDMR-ul este tolerat (sunt lasati sa defriseze), atata vreme cat nu sustine autonomia reala.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri