AcasăDezvaluiriAncheteRoșu de la ASF, prins că se închină la ”minunea dumnezeiască” de...

Roșu de la ASF, prins că se închină la ”minunea dumnezeiască” de la Euroins!

Vicepreședintele Cristian Roșu are ” orbul găinilor”

Greu, foarte greu de anticipat ce explicații or pregăti mai marii Autorității de Supraveghere Financiară pentru a justifica apatia cel puțin stranie care i-a cuprins după cele 17 abateri în urma controlului efectuat la societatea de asigurări Euroins. Pentru că explicații oricum vor trebui să dea, mai ales că prevederile Codului penal nu lasă loc de nicio interpretare în acest sens : ” Ajutorul dat unui infractor fără o înțelegere stabilită înainte sau în timpul săvârșirii infracțiunii, pentru a îngreuna sau zădărnici urmărirea penală, judecata sau executarea pedepsei ori pentru a asigura infractorului folosul sau produsul infracțiunii se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 7 ani”.

DOCUMENTE Nucleara din pagina 26 a procesului verbal de control

Oricum, rămâne încă o mare enigmă adevărata” minune dumnezeiască” cu iz penal constatată de către ASF la Euroins… Acolo unde cu cât crește numărul dosarelor de daună, cu atât scade dauna medie a acestei firme de asigurări! Asta cel puțin în raportările societății…

Dezastrul din Procesul Verbal de Control

Iar pentru a înțelege cel mai bine mecanismul folosit în acest sens, procurorii se încăpățânează la rândul lor să descâlcească acum ”minunea” de la pagina 26 din cadrul Procesului Verbal de Control cu nr.37/10/01.2020, redactat de către chiar ASF. Dar pe care tot Consiliul ASF nu a mai putut – sau mai degrabă nu a vrut!- să o ”decodifice” ulterior prin sesizarea organelor de urmărire penală, așa cum este obligația funcționarilor publici, indiferent de demnitatea și leafa lor!
”Mai mult, echipa de control a efectuat o analiză cu privire la dosarele din rezerva de daună avizată, de unde a reieșit faptul că dauna medie aferentă dosarelor de daună a scăzut semnificativ în anul 2019, după cum reiese din tabelul cuprinzând următoarele rubrici : ”Luna – Nr. Dosare – Valoare rezervă de daune avizate – Dauna medie:
decembrie 18- 31.854 – 420. 867.893 – 13.212
ianuarie 19 – 35. 635 – 421.217.992 – 11.820
februarie 19 – 41.425 – 444.027.766 – 10.719
martie 19 – 41.816 – 469.665.613 – 11.232
aprilie 19 – 42.701 – 477.814.329 – 11.190
mai 19 – 43.759 – 490.175.204 – 11.202
iunie 19 – 45.512 – 499.561.683 – 10.976
iulie 19 – 52.072 – 502.436.881 – 9.649
august 19 – 53.803 – 506.279.766 – 9.410
septembrie 19 – 52.492 – 483. 235. 976 – 9.206.
Din tabelul de mai sus rezultă faptul că dauna medie aferentă dosarelor avizate a scăzut cu 30%, iar diferența de rezervă la septembrie 2019 ar fi de aproximativ 210 milioane RON (52.492 număr dosare* 13.212 dauna medie), valoare similară cu cea din tabelul 1.7 pentru ajustarea de RBNS.

Dauna medie este în scădere doar la Euroins

Astfel, având în vedere faptul că o creștere a obligațiilor constând în rezerva de daune are impact direct asupra fondurilor proprii care acoperă cerința de capital de solvabilitate (SCR), echipa de control opinează că societatea are un risc ridicat ca fondurile proprii eligibile să nu mai fie suficiente pentru acoperirea SCR.”

Risc ridicat de lichiditate

Iar aceeași echipă de control constată negru pe alb un alt aspect extrem de grav : ” De asemenea, considerăm că societatea prezintă un risc ridicat de lichiditate, deoarece prezintă o evoluție descrescătoare pentru coeficientul de lichiditate, de la 1.27 la data de 30.09.2018 a scăzut la 1.07 la data de 30.11.2019 (ultima raportare), iar în luna mai 2019 a fost înregistrată o valoare minimă de 1.02. Echipa de control consideră că o creștere a obligațiilor pe termen scurt (rezervele tehnice), așa cum s-a arătat mai sus, poate conduce la un coeficient de lichiditate subunitar”.
Și uite cum echipa de control a ASF a constatat o adevărată ”minune dumnezeiască” la Euroins. Aceasta fiind astfel probabil singura societate de asigurări din România căreia îi scade dauna medie cu 30% în decurs de doar 10 luni! Foarte probabil asta însă să se întâmple doar în raportările firmei de asigurări… Însă pentru ca ”minunea” să fie cu adevărat una desăvârșită, aceste scăderi de costuri sunt însoțite de o creștere de 64% a numărului dosarelor de daună în aceeași perioadă de timp, astfel încât firma Euroins să nu fie nevoită în baza propriilor raportări să aducă bani pentru majorarea capitalului societății!
Oricum, ”cifrele vorbesc”: în data de 30 septembrie 2018 Euroins avea un coeficient de lichiditate de 1.27, acesta scăzând în luna mai 2019 la 1.02, moment în care a început săvârșirea ”minunii dumnezeiești” de scădere bruscă a daunei medii în raportările firmei Euroins. Astfel, după o scădere de 30% în doar câteva luni a daunei medii, firma Euroins a reușit să raporteze o revenire plăpândă a coeficientului de lichiditate la 1.07. Practic ”minunea” mai mult financiară de această dată de scădere cu 30 % a cheltuielilor cu daunele a condus la o creștere a coeficientului de lichiditate de la 1.02 la 1.07 !!!
Însă nici Consiliul ASF și nici vicepreședintele Cristian Roșu, cel care răpunde de piața asigurărilor din România nu și-au mai pus întrebarea – rămâne de aflat de ce !- dacă această ”minune dumnezeiască” nu există cumva doar în raportările Euroins, așa cum dă de înțeles chiar echipa de control!Și dacă realitatea din întreaga piață de asigurări este diferită, așa cum lasă Uniunea Asiguratorilor din România (UNSAR) să se înțeleagă, că dauna medie este în continuă creștere în piața de asigurări?Fiind obligatoriu de precizat că Euroins este totuși membru UNSAR… Și atunci ar trebui să credem ce spune UNSAR că dauna medie este în continuă creștere sau că singura firmă din România, Euroins a avut parte de o ”minune dumnezeiască”? Și drept urmare doar în cazul acestei societăți de asigurări a scăzut în mai puțin de un an dauna medie cu 30 %, astfel încât firma de asigurări să poată raporta un coeficient de lichiditate de 1/07? Iar pentru ”neștiutorii” de la ASF reamintim ce înseamnă coeficientul de lichiditate : raportul dintre activele lichide și obligațiile pe termen scurt ale asiguratorului față de asigurați. Asiguratorii având obligația de a avea coeficientul de lichiditate pentru activitatea de asigurări generale de cel puțin 1. Dacă acel coeficient scade sub 1, firma de asigurări nu mai îndeplinește obligațiile legale de funcționare, societatea de asigurări alăturându-se astfel invariabil ”echipei de șoc” Astra și Carpatica…

”Mișculații” financiare

Desigur, toate aceste ”mișculații” în raportări, multe dintre ele reprezentând deja ”indicii temeinice” de fals și uz de fals în înscrisuri sub semnătură privată ar fi putut avea drept unic scop ca societatea să poată raporta astfel un coeficient de solvabilitate supraunitar. Rămânând ca anchetatorii să afle de ce Elena Doina Dascălu, Cristian Roșu, Gabriel Grădinescu, Ștefan Daniel Armeanu, Jozsef Birtalan, Ioan Gheorghe Țară și Aura Gabriela Socol au acceptat și ascuns aceste fapte deosebit de grave identificate de către echipa de control la societatea Euroins…
Mai mult decât atât, ”remarcabil” este și că după citirea acestui proces verbal de control, vicepreședintele ASF, nimeni altul decât chiar ”tartorele” asigurărilor din România a ieșit cu o declarație publică de-a dreptul halucinantă, prin care chipurile a încercat să ”liniștească apele : ” În 2019 piața a avut o evoluție stabilă, în ton cu anii precedenți, cu indicatorii de solvabilitate și lichiditate în parametri prevăzuți de legislația în vigoare”!!!

author avatar
Catalin Tache
2.186 afisari

14 COMENTARII

  1. Euroins este o societate serioasă. Adică, fura pe rupte! Iar asta acest aspect este unul bine văzut de către Hoții din asf.

  2. Dar baiatul ala simpatic care ii plateste pensie alimentara Olgutei nu mai e la ASF? Ca obsev ca numele lui nu apare niciodata.

    • Observ ca nu te deranjează mizeriile făcute de Euroins, preocuparea ta fiind cine v-a dat in gât. Gândire de infractor.

  3. toti niste tradatori care muncesc doar pt buzunarele lor si ne tradeaza noua drepturile colective la straini!!!!!!!!!!

  4. Rosu stie tot , si impreuna cu Golovatic ii acopera pe cei din Euroins, sa vedem cand vine DNA cine ii mai acopera. Dl Rosu esti functionar public, raspunzi conform legii si pentru ce nu ai facut . Nu te mai lauda la toti ca ai respectat legea, esti prost daca dormi linistit cu gandul asta , ca tot ce ai facut este conform legii. Sa vedem ce vei raspunde pentru ce nu ai facut, de exemplu : de ce nu ai marit controlul la 5 ani celor de la City si Euroins daca i ai prins cu zeci de abateri.. Prima intrebare pe procesul verbal al procurorilor asta va fi … tine minte .

  5. Băiatul ala simpatic, plătitor de pensie alimentara , este scriitorul articolului. De asta nu apare.

    • Tremura osânza pe tine ca cineva de buna credință v-a turnat și ca veți avea parte de plimbări lungi la DNA și cel mai probabil condamnări. Între tine și țiganii infractori de la Euroins nu e nicio diferența. Ba da. Aia vor scapa.

  6. Ioan Gheorghe Tara – membru neexecutiv ASF simte ca se apropie ziua judecatii si vrea sa abandoneze corabia ASF care ia apa la greu. Incearca sa se refugieze la Curtea de Conturi pe un salariu ceva mai mic de 6000 de euro cat are la ASF. Ghinion! Nu va primi acea functie si va raspunde pentru infractiunile de la ASF.

  7. Pentru toate aceste infractiuni constatate de echipa de control a asfului, consiliul considera ca acestea nu sunt fapte grave si aplica firmei de asigurari o banala amenda. Ma intreb cat a fost “cinstea” data de euroins consiliului asf? Oare a meritat?

  8. Astora de la ASF le e ciuda ca sunt dati in primire, nu au remuscari pt spagile incasate si nenorocirile facute de Euroins. Partea buna este ca au insomnii de cateva saptamani si asta se vede. Li se citeste spaima pe chip si cauta sprijin politic si nu numai, poate-poate scapa fara puscarie si cu banii incasati de Euroins in gentile ascunse.

  9. Niste hoti cu toti acum a venit randul Liberalilor sa fure cat tine, pa astia Presul nu-I vede ? Toti mulg institutiile statului,inspecial LIBERALII ca astia are foamea -n gat rau de tot.

  10. Domnilor de la National, de ce nu credeti in minuni cum crede Cristi Rosu? La Euroins bulgarii chiar au savarsit minuni in raportarile financiare.
    Asta e adeavarat credinta, ateilor!
    Cristi Rosu va ajunge in Rai spre deosebire de voi. E adevarat, cu o escala de cativa ani la penitenciarul Rahova.

  11. In primul rand echipele de control sunt trimise doar la cine trebuie (soc. straine mari sunt controlate odata la cativa ani cele tinta sunt controlate si de cateva ori pe an. 2. Co tinutul rep de control e cunoscut de conducere anterior finalizarii.
    Ceva a intervenit intre finalizarea raportului si momentul deciderii sanctiunilor. Euroins s-a „conformat” !!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger