AcasăDezvaluiriAncheteAvem dovada! Ciucă pleacă în SUA ca să-i ia locul lui Orban!

Avem dovada! Ciucă pleacă în SUA ca să-i ia locul lui Orban!

Ciucă speră ca Mark Esper să îl pună premier!

Iată că în ciuda tuturor eforturilor logistice ale propagandei activate din fondurile operative ale Direcției Generale de Informații a Armatei, ”se închide cercul” adevăratei mize a anulării licitației pentru achiziția ”Sistemului de instalații mobile de lansare rachete antinavă” – SIML. Totul după ce același general Nicolae Ionel Ciucă, cel care în guvernarea pesedistă a militat intens pentru punerea în practică a HG 630/ 2018 s-a sucit peste noapte și odată devenit ministru a promovat un proiect de lege privind abrogarea acesteia. Pentru ca și acest contract în valoare de 200 milioane de euro să poată fi încredințat tot fără licitație, în regim ”G2G”, direct Guvernului Statelor Unite ale Americii.

Chiar dacă astfel a târât Cabinetul Orban într-un scandal internațional care a inflamat deja spiritele la nivelul Uniunii Europene. Dar uite că tocmai asta a intenționat generalul Ciucă, rezervistul care, după cum reiese din informațiile intrate în posesia noastră, nu a renunțat încă la ambiția personală de a conduce ”guvernul meu”. Astfel că prin deturnarea contractului aflat într-o fază avansată a negocierilor offset cu compania franceză MBDA către producătorii americani ai rachetelor NSM și-a mai adăugat o bilă albă la CV-ul de cel mai obedient ministru european al Apărării față de interesele financiare ale lobiștilor de peste Ocean. Iar în același timp l-a băgat pe premierul Ludovic Orban într-un scadal ”până în gât”. De această dată însă ministrul Ciucă se pregătește să îi dea lovitura decisivă premierului, în încercarea disperată de a-i lua locul acestuia. Cu orice preț! Mai ales când este plătit de la buget, ci nu din propriul buzunar…Astfel că în aceste zile Ciucă își pregătește frenetic vizita din luna octombrie la Washington, în speranța că va primi sprijinul necesar pentru mazilirea lui Orban și trimiterea numelui său în ”bilețelul” pentru Palatul Cotroceni. Iar în atingerea acestui scop personal, în afara slugarnicei scrisori trimise deja secretarului american al Apărării, Mark Esper, Ciucă  și-ar fi pus la bagajul pentru Washington alte câteva ”contracte în alb” pentru marii producători americani de armament!

Pentru cine va cînta imnul în viitor?

Avertismentul lui Macron !

Rachetele anti-navă vor putea costa peste 300 milioane euro, în loc de 137!

Seria de dezvăluiri privind deturnarea contractului de rachete anti-navă a tulburat apele nu doar în cabinetul Orban, dar și la nivel internațional. Astfel că după ce dezvăluiam că scandalul rachetelor a ajuns pe masa președintelui francez Emannuel Macron, prezentăm alte două informații pe care propaganda ”analiștilor militari” aflați în solda DGIA nu au cum să le acopere nici măcar prin lansarea altor ”fumigene” privind o închipuită operațiune a serviciilor secrete rusești. Pentru că după ce Nicolae Ionel Ciucă a fost ”înghesuit” la reuniunea informală a miniștrilor Apărării din statele membre ale Uniunii Europene de la Berlin, unde i s-au cerut precizări ultimative privind abrogarea HG 630/2018 și acordarea unui nou contract ”G2G” administrației americane, partea franceză pare decisă a nu ceda în fața ”jocului dublu” al guvernanților de la București. Drept urmare, ambasadoarea Franței în România, doamna Michele Ramis a fost personal la premierul Ludovic Orban pentru a solicita respectarea legislației UE! Cea care prevede încredințarea fără licitație a contractelor ”G2G” doar ca excepții în cazuri de urgență majoră. În timp ce toate cele patru mari contracte de până acum privind înzestrarea Armatei Române au fost încredințate doar ”G2G” și doar către Guvernul SUA! De asemenea, nici generalul Ciucă nu are cum să dezmintă informația că ministrul francez al Apărării franceze l-a sunat personal pentru a cere aceleași lămuriri! Iar avertismentele tot mai asidue ale Administrației Macron sunt cu atât mai demne de luat în seamă cu cât Franța tocmai ce se pregătește să preia Președinția Comisiei Europene…

Ambasadoarea Franței Michele Ramis
Ambasadoarea Franței Michele Ramis

În plus, seria de dezvăluiri din ”Național” are ecou și în Parlament, senatorul USR-ist Nicu Fălcoi, fost pilot de altfel și actualmente membru al Comisiei pentru apărare ridicând la rândul său această problemă. Și atrăgând atenția guvernului că ”o firmă, MBDA, ajunsese conform procedurii legale în etapa a 2-a, cu o ofertă care respecta cerințele operaționale și cele de offset. Numai că actualul ministru Nicolae Ciucă – aceeași persoană care, în calitate de șef al Statului Major al Apărării, a aprobat pe vremea guvernelor PSD programul acesta cu procedură prin licitație – acum s-a răzgândit. Ministrul vrea acum rachete antinavă obținute prin contracte de la guvern la guvern, prin încredințare directă. Le vrea mai rapid, fără offset, deci fără dezvoltarea unei cooperări industriale sau compensarea eforturilor financiare, iar din estimări rezultă că acestea vor costa mai mult decât prin licitație. Prin schimbarea naturii programului pentru rachete antinavă, eliminarea firmei care a ajuns în etapa a 2-a a licitației și stabilirea unor noi proceduri de încredințare directă va afecta și viitorul programului pentru fregate. Compania care a câștigat licitația oferă un tip de fregată cu o configurație care folosește rachete antinavă produse chiar de către firma eliminată! Cum vor negocia guvernul și ministrul Apărării cu o firmă care se plânge deja de abuzurile și deciziile greșite luate de guvern și ce va face firma producătoare a fregatelor, care se vede băgată la mijloc într-un nou scandal”?

Senatorul Nicu Fălcoi confirmă dezvăluirile ”Național”

Costuri ascunse de 120%!

Drept urmare, ”nebunia lui Ciucă” de a încredința musai contractul rachetelor anti-navă către producătorii din sistemul american de apărare capătă de acum cu totul valențe. Și explică implicit măsurile cu spoială de legalitate prin care Ciucă a încercat să își acopere spatele procedural vorbind. Pentru că acesta știe că MApN a solicitat și a primit aprobarea prealabilă a Parlamentului doar pentru achiziția prevăzută în art.1(1) pct. a), respectiv a pachetului SLI și a muniției aferente, la o valoare estimată de 200 milioane euro. În schimb nu există aprobarea prealabilă a Parlamentului și pentru achiziția prevăzută în art.1 (1) pct. b), respectiv achiziția produselor și serviciilor necesare constiturii unei facilități de mentenanță, a căror costuri nu sunt estimate și nici transparente, dar pot fi semnificative (între 50 – 100 milioane euro sau chiar mai mult, caz în care aprobarea prealabilă a Parlamentului este obligatorie)! Iar estimările de costuri conform Expunerii de motive a proiectului lui Ciucă, secțiunea 4, pct.7 prevăd clar cum contravaloarea achiziției achiziției conform art. 1 (1) pct. a) sistem SIML ”exclude costurile de transport internațional și asistența tehnică”. Acest lucru conducând la creșterea valorii estimate de achiziție SIML cu 5-10 milioane euro peste valoarea pentru care s-a obținut aprobarea prealabilă a Parlamentului! Nevoia serviciilor de asistență tehnică va exista și în cadrul achiziției conform art. 1(1) pct. b), ”constituire facilități de mentenanță prin participare industrială”, de asemenea la costuri estimative de alte 5-10 milioane euro! Astfel, adunând aceste costuri suplimentare se poate constata că în realitate costul realizării ”Capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață” poate depăși 300 de milioane de euro, adică plus 120 % din valoarea estimată în cadrul procedurii competitive! Totul în condițiile în care în situația realizării achiziției SIML conform prevederilor HG 630/2018 costul total real era de doar 137 milioane euro! Din care s-ar fi scăzut în timp și valoarea contractelor offset gata negociate!

Scrisoarea către Mark Esper!

Și uite cum, în 17 ianuarie 2020, la ședința Colegiului MApN – condusă de ministrul Ciucă – s-a stabilit ca toate achizițiile corespunzătoare programelor de înzestrare pentru care există finanțare în anul 2020 (dar nu numai) să fie realizate prin contracte de tipul ”Guvern la Guvern” – ”G2G”. Sarcinile reieșite în urma acestei ședințe au fost implementate la nivelul CSC și CODA (martie 2020), care au denaturat analiza răspunsurilor la RFI (analiza fiind finalizată în februarie – martie 2020) și au aprobat prin hotărâri și decizii concluzia falsă că varianta optimă, unică este sistemul SIML bazat pe racheta NSM. Numai că acest sistem SIML bazat pe racheta NSM nu este în prezent formal în dotarea forțelor navale ale SUA și deci nu poate constitui oficial obiectul unei proceduri de tipul G2G FMS. Astfel că ministrul Ciucă a trimis în luna mai 2020 o scrisoare prin care solicita disperat sprijinul secretarului american al Apărării, Mark Esper! Iar în aceste zile, Ciucă se milogește din nou de Esper pentru a îl primi la Washington și de a gira pentru el la ”Înalta Poartă” să fie numit premier în locul lui Ludovic Orban. Iar Mark Esper îl va primi, va da mâna cu el și va zâmbi în poză. În rest, totul depinde de valoarea contractelor pe care Ciucă și le va asuma. Pentru a întări imaginea singurului ministru al Apărării din Europa care a plătit în avans, în plină stare de pandemie, 500 de milioane de dolari producătorilor americani, fără ca să i-o ceară barem cineva!

author avatar
Catalin Tache
7.927 afisari

20 COMENTARII

  1. Deci aici se juca….mdaaa Ciucă e in stare de orice pt a și realiza visul…depinde totuși ce Zice Neamțul…dacă a trecut peste capul lui și a pupat direct ghiulul la americani nu i pică bine….mai ales dacă UE și cere deja capul lui Ciucă…uar Ludovic nu se va lasă ușor la ce interese de afaceri are in spate….deci se joaca….dar pe banii romanilor…asta cred ca au și vrut americanii sa mărească taxa prin crearea concurentei ….

  2. Tache pt cine joci de fapt? Chiar ai schimbat tabăra -cine te ar fi lăsat?- sau doar te autolegendezi…?nu intreb cu răutate dar se complica serios jocul…vezi pe ce flanc te relochezi….

    • Te referi la Petrov,nu? Cel care si turna colegii,nu? Aaaa,cred ca la Petrov ala care l a turnat pe George Padure.
      Ce treaba are Petrov cu Dgia? Mai schimba placa,du te n plm cu da tu afara.

      • Petrov asta o fi lucrat pt cei de la KGB , CIA MI 6 AWO ( maghiar) sau pt servicile de informatii romanesti? Ca nu prea pricep.
        Apropos de ”turnat”
        cei ce lucreaza azi pt serviciile de informatii romanesti desigur nu se numesc tot turnatori ? sau aceste servicii lucreaza fara asa ceva? Aiurea! vorbesti sa nu taci si te bagi ca musca-n curu , calului unde habar nu ai !

  3. Tachita niciun pas înapoi -ranga in Dinți cum te știm -chiar dacă încep mizeriile zdrențele astea de trădători .respect omule …dacă ar msi fi câțiva ca voi in sistem…??

    • Asa patriotule din Moskova, tu si nen-tu Gutza fara numar, fara numar, samagon, manele si казачок pe sistem turbo

    • Scrisoarea pierduta a lui Caragiale ? Are copia sa vedem si noi cum ii solicita Ciuca DISPERAT sprijinul lui Esper sau e tromboneala ca la debarcarea lui Geoana din NATO ? Nu mai credem o iota , suflam si-n iaurt , nu trece nici o administratie , fie ea chiar americana , peste capul lui Iohannis , Parteneriatul Strategic cu SUA implica si vizite periodice ale Ministrului Apararii al Romaniei peste ocean , nu neaparat pentru contracte , astea sunt zanzanii pentru oligofreni care pun botu la scenarii S.F si bagat fitile intre Orban si Ciuca , lumina in cazul celor doi vine de la Cotroceni , nu trebuie sa se milogeasca Ciuca de americani peste capul lui Iohannis , si-ar sabota singur cariera politica ! Credulii n-au decat sa plece dupa fenta , nici candidatii de la Campina nu sunt pacaliti cu cioace d-astea fumate …!

      • Dar de ce vorbești la plural despre tine postacule de servici…nu credem …suflam…sau ai copiat ca idiotul nota pe care ați primit o toți din unitatea media???era la modul general idiotule indicația -trebuia doar sa transformi in nu cred …suflu…iei solda degeaba

  4. Mai dom’ Tache, sa intelegem ca tantia aia in roz e Nicu Falcoi sub acoperire?
    Te rog frumos sa-i transmiti lui Ciuca sa vina inapoi de la americani cu doua Arleigh Burke.

  5. Honved Cicciolin , crapa Lendvay utca-28 , doua Airleigh Burke sub drapel romanesc ar fi perle la Marea Neagra , vin turistii si in ianuarie ( sa le vada ) , Bath Iron Works -General Dynamics , propulsie COGAG , o asemenea bijuterie are 4 turbine LM2500 , sa dea Boje sa ai gura aurita ….

    • Devushka Livia, daca valahii fac rost de Airleigh Burke, Lendvay utca 28 recomanda maretului conducator Viktor Onan sa cumpere un submarin stealth de la rusi si sa-l tina tina in baza secreta de la marea Balaton.
      Cu Airleigh se poate participa la regate adevarate. Mai complicat e cu toporistile alea de croaziera ca nu se pot cupara cu usurinta. In afara de americansky, parca doar englezoii au. Cine stie, poate s-ar gasi o solutie alternativa. Chiar daca barcazul e costisitor de operat pt o tara ca Romania, cred ca ar merita efortul. Pur si simplu am juca in alta liga. Mancurtii ca papleca de la 22:14:28 s-ar ascunde in zooparkul transnistrean ca sa nu-i faca Phutin edecari pe Volga.

  6. Mai Vladutz, ai grija ca tanti G.A de la sputnik a aflat ca la 22:14:28 te jucai cu computeru’ ei. A pornit camera video si te-a vazut ca ai varsat pe taste maioneza de pe stromeleagul ce tocmai l-ai inghitit.

    • F corect ai punctat…face puscarie pentru ca e de la PSD,din cauza asta. Ia cititi ce declara PORTOCALĂ in stiri pe surse,ca ar trebui sa se sesizeze DNA,sectia militară!

  7. Acoperitu travestitu nume de cod Marioara Murerescu din America care a fragmentat Romania cu tripleta de cos ? Luluta din Uie-Ghita din Serbia-Ponta alaturi de tulburelul Petrov primar si amanta lui din Costa Rica si iubita ei Bica din Italia. Iata cum se acopera mapamondul.

  8. Si o gaina beata moarta de foame, daca e sa ciuguleasca graunte, o sa ciuguleasca de pe NSM si nu de pe Exocet ca nu emana unde… dar asta e doar pentru conexisti.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger