Războiul Jandarmeriei a trecut deja la ”next level”, odată cu o surprinzătoarea mutare a chiar inspectorului general, colonelul Bogdan Enescu. Cel care a înaintat deja către Senatul României, Secretariatul General al Guvernului României și Direcția Generală Juridică a Ministerului Afacerilor Interne adresa nr. 114.001 din 09.01.2020. Cea prin care solicită oficial retragerea propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, a Legii nr. 364/2004 privind organizarea și funcționarea Poliției Judiciare, legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea și funcționarea Ministerului Afacerilor Interne și pentru reorganizarea unor subunități din subordinea Ministerului Afacerilor Interne ( L.553/2017)”.

Iar prin această acțiune fără precedent, actuala conducere a IGJR încearcă să semene cu soldații japonezi care au mai stat ascunși 30 de ani prin jungla filipineză, necrezând că s-a terminat războiul. Astfel că rămânând singurii care mai cred că regionalizarea Jandarmeriei chiar se va mai face, șefii IGJR se dovedesc ”mai catolici decât Papa”, cerând retragerea unei alte inițiative.. Culmea, una care acorda puteri sporite Jandarmeriei, preferând astfel să se cramponeze tot pe planul de diminuare – dacă nu chiar destructurare cu totul ! – a unităților mobile și a altor Direcții din cadrul IGJR.
Începe ”reinițializarea”

Și uite cum, în loc de reorganizare sau regionalizare, acum se va trece la ”reinițializare”. După cum reiese cât se poate de clar din punctul de vedere al inspectorului general colonel Bogdan Enescu, susținut oficial în numele întregii instituții și pe care îl publicăm integral, pentru a nu fi loc de interpretări : ”Urmare avizului negativ al MAI, în urma analizării argumentelor prezentate de către MAI, cu adresa nr. 26818 din 16.12.2019, Secretariatul General al Guvernului, instituția noastră își însușește punctul de vedere formulat și ca urmare nu mai susține propunerea legislativă în cauză, urmând a analiza prioritățile instituției la nivel strategic , din punct de vedere legislativ și a reinițializa, cu respectarea normelor în vigoare, procedura de amendare a Legii nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, precum și a altor acte normative incidente în activitatea Jandarmeriei Române, a căror modificare/completare este necesară”.
Blocat la Vela!
După cum se poate vedea, avizul negativ este din data de 16.12.2019, adică după ce ministrul Vela ieșise cu noua reorganizare prin regionalizare a Jandarmeriei Române. Numai că inițiativa datează din februarie 2017, atunci când senatorul Viorel Șalan, alături de un grup de senatori și deputați de la PSD și PNL au promovat un proiect de modificare a Legii nr. 550/2004. Proiect la care au lucrat ofițeri superiori din IGJR ( directori, șefi serviciu, comandanți din teritoriu, BSIJ, DGJMB) și care primise inclusiv avize favorabile din partea MAI și Guvern, oprindu-se în schimb la Comisia de Apărare din Senat. Acolo unde activa actualul ministru Marcel Vela! Iar acum un grup de ofițeri din IGJR s-au prezentat la Comisia Juridică având o adresă semnată de inspectorul general împuternicit Bogdan Enescu și prin care se spune că nu mai doresc să susțină proiectul! Proiect care nu doar că actualiza toate modificările din 2004 încoace, dar pentru eficientizarea activității IGJR acorda competență de poliție judiciară pentru infracțiunile constatate de jandarmi în timpul executării misiunilor, competență de avizare și evaluare a firmelor de pază care asigură paza obiectivelor stabilite prin CSAT și pe care Jandarmeria Română le preia la declanșarea stării de mobilizare sau război. Plus competența de a răspunde de fondul cinegetic, piscicol și silvic- după modelul din Franța, Spania, Portugalia, Italia – sau competența de oprire a autovehiculelor. Pentru că Jandarmeria are competența de control a acestora, dar nu și pe cea de a le opri!!! Numai că tocmai actuala conducere a IGJR a cerut renunțarea la aceste competențe sporite, analiza solicitării fiind amânată de către Nicolae Șerban pentru săptămâna viitoare.