AcasăDezvaluiriAncheteASF, complice cu Euroins la ”șmenul” rezervei de daună în dosarele RCA!

ASF, complice cu Euroins la ”șmenul” rezervei de daună în dosarele RCA!

Cristian Roșu nu mișcă în fața Euroins

Pe zi ce trece devine o certitudine complicitatea fie ea și tacită a Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară față de ”jocurile subterane” făcute la nivelul conducerii societății de asigurări Euroins pentru a ”fenta” obligațiile atât față de statul român, cât mai ales față de milioanele de șoferi români plătitori de polițe RCA.

Și aproape că nu poate fi dovadă mai bună, inclusiv pentru procurorii de caz, decât constatările echipei de control a Autorității de Supraveghere Financiară, cea care a luat prin sondaj 40 de dosare de daună RCA cu mașini reparate într-un service cu convenție, conform paginii 63  din Procesul Verbal de Control cu nr. 37.10.01.2020, redactat de către ASF. Și apoi a luat tot prin sondaj și 20 de dosare de daună cu mașini reparate în service fără convenție, conform paginii 64 din același document oficial.

Rezervă de daună subevaluată

”40 dosare daună, cu toate că persoanele păgubite au efectuat reparația autovehiculului într-o unitate reparatoare parteneră ( cu convenție), rezerva de daună constituită de societate a fost subevaluată față de valoarea pretențiilor rezultată din documentele existente la dosarul de daună, inclusiv față de valoarea plătită efectiv, astfel (exemple):

Dosar EJ469720, rezerva de daună 559 lei, valoare solicitată 2.999 lei, plata indemnizație despăgubire 2.999 lei.

Dosar EJ465947, rezerva de daună 596 lei, valoare solicitată 3.416 lei, plata indemnizație despăgubire 3.313 lei.

Doar EJ469131, rezerva de daună 605 lei, valoare solicitată 3.419 lei, plata indemnizație despăgubire 3.419 lei.

Dosar EJ469917, rezerva de daune 502 lei, valoare solicitată 5.569 lei, plata indemnizație despăgubire 5.569 lei.”

Dosare fără evaluarea prejudiciului!

Euroins ”șmenuiește” valoarea reparațiilor din service

Numai că au existat și dosare în care Euroins a constituit rezerva de daună fără efectuarea evaluării prejudiciului! Iată doar câteva exemple:

Dosarul EJ471161. Din cadrul acestui dosar lipsește cu desăvârșire atât evaluarea daunei cu TVA, cât și evaluarea daunei fără TVA! Rezerva de daună subevaluată la 1.647 lei, valoare solicitată 3.098 lei, plata indemnizație de despăgubire 3.005 lei.

Dosarul de daună EJ475316. Din cadrul acestui dosar de daună lipsește cu desăvârșire atât evaluarea daunei cu TVA, cât și evaluarea daunei fără TVA! Rezerva de daună subevaluată la 1.000 lei, valoare solicitată 8.617 lei, plata indemnizație de despăgubire 8.617 lei.

”În cazul a 20 de dosare de daună, având în vedere faptul că persoanele păgubite au efectuat reparația autovehiculului într-un service fără convenție de colaborare cu asiguratorul, societatea a utilizat în calculul cuantumului despăgubirii un tarif de manoperă de 65 de lei, implicit valoarea rezervei de daună avizată a fost stabilită pe baza acestor elemente, ceea ce a condus la un nivel al rezervei subevaluat față de cuantumul despăgubirii efectiv plătite”. Dar iată și câteva exemple :

Dosarul EJ443970, evaluare fără TVA 6.593 lei, evaluare cu TVA 7.845 lei, rezerva de daună 6.593 lei, valoare solicitată 35.077 lei, plata indemnizației de despăgubire 35.077 lei.

Dosarul EJ447299, evaluare fără TVA 1.528 lei, evaluare cu TVA 1.816 lei, rezerva de daună 1.528 lei, valoare solicitată 13.399 lei, plata indemnizație de despăgubire 13.492 lei.

Dosarul EJ517678, evaluare fără TVA 5.318 lei, evaluare cu TVA 6.329 lei, rezerva de daună 5.318 lei, valoare solicitată 21.300 lei, plata indemnizație de despăgubire 21.300 lei.

”Totodată, așa cum rezultă din informațiile cuprinse în tabelele de mai sus, în majoritatea dosarelor de daună verificate, valoarea rezervei de daună avizată constituită de societate este reprezentată de valoarea fără TVA a calculației efectuate, calculație care este făcută pe baza protocoalelor de colaborare cu unitățile reparatoare partenere.”

Subevaluarea, un modus operandi

Page 64
Drept urmare, din documentele transmise de către echipa de control către conducerea ASF rezultă cât se poate de clar următoarele :

  • Subevaluarea rezervei de daună este în realitate un modus operandi al firmei Euroins, o rezervă de daună redusă impactând în mod pozitiv și fals indicatorii de lichiditate ai societății de asigurări. Dacă societatea de asigurări ar fi calculat rezerva de daună în mod corect, ar fi fost obligată să opereze o majorare de capital substanțială.
  • O denaturare uriașă a rezervei de daună alterează toate raportările financiare transmise către Autoritatea de Supraveghere Financiară.
  • Faptul că în unele cazuri, societatea Euroins nici măcar nu mai efectuează calculele pentru evaluarea prejudiciului, în baza căruia să fie constituită rezerva de daună, arată deficiențe majore în fluxul procedurilor societății Euroins, lipsa unor proceduri de control intern a societății de asigurări și o totală lipsă de respect față de legile românești și față de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
  • În cazul dosarelor de daună cu autovehicule reparate în unități reparatoare nepartenere firmei de asigurări a putut fi stabilit modul incorect și ilegal de stabilire a rezervei de daună de către societatea Euroins. Astfel, pentru a obține rezerve de daună cât mai mici posibile, modul de calcul a rezervei de daună a fost următorul : societatea a ignorat cu bună știință faptul că unitățile reparatoare nepartenere folosesc prețuri mai mari de reparații, folosesc piese originale care presupun un cost mai mare de achiziție și vopsea de calitate, care presupune de asemenea un cost mai ridicat al reparației. Societatea Euroins a aplicat în calculul rezervei de daună tariful redus practicat cu unitățile partenere, discountul la piese agreat, precum și discountul la materialele de vopsitorie agreate cu aceste service-uri. După aceste reduceri operate în calculul rezervei de daună, societatea Euroins a mai aplicat o reducere suplimentară de 19%(TVA), ca și cum unitățile reparatoare ar fi neplătitoare de TVA! Iar rezultatul ar fi putut fi observat chiar și de cei loviți de ”orbul găinilor”, cum este Cristian Roșu, vicepreședinte sector asigurări din ASF : rezerva de daună 6.593 lei, valoare solicitată 35.077 lei, plata indemnizație de despăgubire 35.077 lei!
  • Există o excepție identificată de echipa de control a ASF, care merită menționată : ” (…) cu excepția dosarului de daună nr. EJ 470137 avizat în data de 14.12.2017 în care societatea a efectuat o calculație și a transmis oferta de despăgubire cu o manoperă (35 lei/oră) mai mică decât cea prevăzută în contractul cu unitățile reparatoare partenere( 55 lei/oră)”. Euroins, pentru a subevalua și mai mult rezerva de daună a calculat în mod eronat calculul reparației, cu un tarif de reparație care se întâlnea acum 15 ani în industria de reparații auto! Ceea ce ne arată că Euroins este dispusă să folosească orice indicatori falși pentru a obține rezultatele urmărite. Și anume o rezervă de daună cât mai mult diminuată, pentru a putea vinde în continuare ”hârtii” RCA, fără să fie nevoită să efectueze majorarea de capital social necesară.

Și uite cum la final se desprinde și concluzia care interesează cu precădere  procurorii DNA. Pentru că tupeul firmei Euroins de a încălca repetat și cu bună știință legea de ani de zile nu putea fi alimentat decât de complicitățile și sprijinul intern venit din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară. Și mai ales din Consiliul ASF format din Elena Doina Dascălu, Cristian Roșu, Gabriel Grădinescu, Ștefan Daniel Armeanu, Jozsfef Birtalan, Ioan Gheorghe Țară și Aura Gabriela Socol.

author avatar
Catalin Tache
1.736 afisari

28 COMENTARII

  1. Abia așteptam sa îl vedem pe Roșu fără mustata schimbând anvelopele la servisul pușcăriei Rahova, in timp ce varul lui Liviu Dragnea umfla rotile.

  2. Assen i-a promis lui Roșu ca după ce e dat afara de la ASF îl face paharnic sau eunuc la Euroins. Roșu a spus ca prefera sa o ia de jos și apoi sus de la Assen. Deci nu mai faceți mișto de Roșu ca rămâne pe drumuri fără funcția de la AsF. Omul e curtat de multe firme. Mai e una care pune gresie și are nevoie de cineva care sa care pachetele cu gresie de la mașina la client.

    • Mai este o multinationala care vrea sa il recruteze pe Rosu la cules de sparanghel, dar cu o singura conditie: sa isi rada mustata. Ca se sperie sparanghelul de mustata de infractor.

  3. Dascalu a angajat la ASF copii lui Stefanescu de la COTAR ca sa controleze Euroins si City

    • Hahahaha! Iti lasa impresia ca Dascalu poate controla ceva acolo? Poate doar aerul conditionat din biroul sau fara acordul lui Dan Radu Rusanu.

    • Ieri, 08.07.2020, Mihai Weber a fost la Cristian Rosu in birou, in jurul pranzului, la rugamintea lui Cristi Rosu, ca sa il ajute cumva sa scape din scandalul in care e implicat si sa il ajute si cu influenta pe care o are pentru a interveni in ancheta procurorilor DNA, care prinde contur tot mai clar. Rosu stie ca urmeaza statia Procuror, cu DNA pe partea stanga si dreapta. Mihai Weber daca are putina minte, va lua distanta de viitorul inculpat care conduce sectorul de asigurari din ASF.

  4. Sa vedeti de maine amenzi de razbunare pe City si Euroins cand se duce ASF iar in control. Nu se lasa Pandele pana nu ii pedepseste pentru nesupunere. Asteptam cu nerabdare rezultatele controalelor de maine. Ce serparie !!!

  5. Imi pun intrebarea de ce ASF nu a retras licenta lui Euroins la atatea abateri grave, chiar infractiuni savarsite de firma tepara bulgareasca?
    O fi luat spaga niste oameni din consiliul ASF? Voi ce parere aveti?

  6. Nu doar Euroins face aceste magarii. City insurance face la fel. Pe cand niste episoade si despre City Insurance?
    Vrem si despre Odobescu si Musat!

  7. Luati autorizatia de functionare a lui Euroins! Ce naiba ne ascundem dupa deget? Astia functioneaza ilegal, iar Rosu se face ca nu vede si nu pricepe asta.
    Poate dupa ce primeste prima citatie isi aduce aminte care e rolul lui in ASF.

  8. Sa felicităm totuși pe noul presedinte al ASF Nicu Marcu care a avut curaj și in doar 2 sap de mandat a facut ce nu au facut spagarii din ASF, Golovatic și Roșu ani de zile. A amendat pentru prima oară persoane fizice din Euroins asa cum era normal fiinca nu societatea face abuzuri și persoanele care o conduc. SPERAM DOMNULE MARCU CA ESTE DOAR INCEOUTUL SI VA DAU UN PONT.

    LARGITI PLAJA DE VERIFICARE LA EUROINS PANA LA 5 ANI. VETI VEDEA CA SAU FURAT SUTE DE MILIOANE DE EURO. DUPA SESIZATI AUTORITATILE. Nu stati pe.loc fiinca veti fi asimilat cu spagarii. Se zovneste pe surse ca sunteti prieten cu Musat de la City, speram ca sunt doar bârfe.

  9. De ce cenzurati si stergeti comentariile, in consiliu mai este Vlasopol care ia spaga de la noi, Pandele ma pune sa-l platesc, iar prietenul meu consilierul Cristi Munteanu a devenit vedeta pe inregistrate cerand taxa de protectie de la astia.

  10. cat de tradator sa fii sa cedezi de la nivel de institutie de stat platita din banii publici proprii cetateni pt niste straini????????doar pt spaga proprie .

    • Ce faci Assaimos Cristinel Porshel, cum merge masina de bugetar, dar spaga? L-ati fraierit pe naistul Zamfir cu un sicriu Volvo si tu cu nentu’ Pandele va dati cu Porsheul, ce daca are parul alb si este mai batran nu-l luati de fraier si da-i si lui partea luata corect, ca ai luat destul de la astia ca de inregistrarea este explicita. Ti-a zis Vlasopol ce a scris despre tine?

      • Trebuie sa faci 3 lucruri:
        1. Sa îți continui studiile pe care le-ai abandonat după clasa a 4 a.
        2. Sa te speli in urechi pentru ca e clar ca nu auzi deloc bine.
        3. Du-te la un psiholog, boala ta nu se tratează cu bere la pet.

  11. Pandele oare catre cine plateste tot ceea ce „castiga”? Comparand piata asigurarilor din Romania cu cea din Germania, este ca si cum compara cotetele lui de service uri u cele din Germania!.
    Vai mama lui de patron ajuns in trening :)))))

  12. ASF ul da amenzi in functie de salariile celor amendati! Asa gogomanie este de nedescris, parca vad ca apar iar inregistrari cu noi vedete. Lui Pandel ii place in Bulgaria….a vazut toata lumea ca umbla cu ” Mami” dupa el! Cum era el inainte un om simplu imbracat in haine de plastic si acum a ajuns marele colector al oamenilor politici :)))))).

    • Nu îți fa probleme, Pandele îți va pune capul tău de porcușor de Guineea alături de alte trofee ale lui. Curând vei fi vecin de vitrina cu țeasta lui Assen.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger