AcasăDezvaluiriAncheteArmata visează drone SF, dar se întoarce la vechiul ȘOIM!

Armata visează drone SF, dar se întoarce la vechiul ȘOIM!

Reparăm vechile IAR-99 ca să antrenăm piloții pentru vechile F-16!

Astfel după cum dezvăluiam în urmă cu doar câteva zile, deja a fost declanșată operațiunea ELBIT. Iar un prim pas în acest sens a fost făcut prin anunțul companiei Elbit Sistems că va moderniza, împreună cu Fabrica de Avioane Craiova, aparatele IAR -99 Standard din dotarea Forțelor Aeriene Române.

Toate bune și frumoase la prima vedere, nimic de zis… Mai ales pentru un stat membru al NATO care, în ciuda procentului de 2 la sută din PIB alocat înzestrării Armatei și a celor peste 10 miliarde de euro pompate deja în acest proces încă nu este în stare să își asigure singur barem cele mai minimale servicii de poliție aeriană. Pentru că nouă ne apără ”cerul”, prin rotație, avioanele militare ale armatei canadiene, britanice sau cine mai știe de pe unde.

Antrenament de 27 milioane dolari

Deci este deja oficial că Elbit Systems a încheiat un contract în valoare de aproximativ 27 milioane de dolari cu fabrica Avioane Craiova SA, pentru prima fază a programului de modernizare a avioanelor IAR-99 din dotarea Forțelor Aeriene Române ca aeronave de antrenament standard! Deci bătrânele avioane ȘOIM pe care le modernizăm acum pe zeci de milioane de dolari vor fi folosite doar pentru antrenamente! Chiar prin contractul semnat la Craiova specificându-se cât se poate de clar că ”această modernizare va facilita o tranziție eficientă și rapidă a piloților Forțelor Aeriene Române la operarea avioanelor de vânătoare avansate, cum ar fi F-16”. Mai mult decât atât, contractul cu care se împăunează atât Ministerul Apărării Naționale prevede doar modernizarea a 10 avioane ȘOIM pentru următorii ani. Avioane pe care piloții români ar urma să se antreneze pentru a putea pilota apoi și avioane F-16! Bineînțeles, asta dacă ”rablele” pe care am aruncat atâtea miliarde vor mai fi pe atunci în dotarea Forțelor Aeriene… Și când te gîndești că doar cu câteva săptămâni în urmă încă se vorbea de achiziția de escadrile moderne de F-35 sau de drone fără pilot desprinse parcă nu din filmele SF, ci din dotarea altor armate est-europene…

author avatar
Catalin Tache