Cauta

Apar si la noi denuntatorii platiti!

Cu ceva vreme in urma, „National” dezvaluia o lovitura sub centura pe care procurorii romani o pregatesc „tintelor” pe care vor sa le inghesuie mult mai usor in corzile anchetelor, prin remunerarea unor denutatori! Este posibil insa ca multi sa fi crezut ca asa ceva nu se poate si ca, faptul ca denuntatori ca Dinu Pescariu sau Claudiu Florica au ramas si cu spaga luata, si cu cazierul curat, este deja prea mult.

Iata insa ca lucrurile deja se misca in acest sens, deputatii francezi adoptand recent un amendament legislativ care prevede ca, de la data de 1 ianuarie 2017, denuntatorii vor fi platiti! Iar acum se incearca implementarea de urgenta a „modelului francez”, pentru ca si „sifoanele” din Romania sa fie platite pentru serviciile aduse organelor de ancheta.

Lupta pentru frauda

Claudiu Florica

Iar motivatia principala a acestui amendament este ca doar astfel se pot inregistra succese pe termen scurt in lupta purtata de autoritatile franceze impotriva fraudei. Iar cum la noi Antifrauda a esuat deja lamentabil dupa ce nu a facut decat sa-si umfle muschii la micii comercianti, se spera ca un sistem organizat de rasplatire financiara a celor care dau „ponturi” Fiscului, procurorilor sau politistilor despre mari cazuri de evaziune fiscala este ultima solutie pentru castigarea acestei batalii.

Experiment pe doi ani

Ce-i drept, noua lege franceza prevede ca aceste norme vor fi aplicate, experimental, doar pe o perioada de doi ani, dupa care statul va stabili daca valoarea incasarilor in urma denunturilor platite depaseste cheltuielile facute cu acestea.

Dinu Pescariu

In plus, pentru a se evita un „tsunami” de denunturi false sau facute in scopul razbunarii, oamenii legii vor recompensa doar denunturile care au dus la rezolvarea unor cazuri de pe urma carora statul a avut de castigat la buget sume importante. Insa cum Romania nu este in niciun caz Franta, ramane de vazut cum vom sta cu practica, daca modelul francez va fi preluat si de noi, asa dupa cum se insista de catre mai multi factori de decizie. Pentru ca este posibil ca autoritatile sa fie luate cu asalt de tot felul de denuntatori care sa-si faca socoteala ca, decat sa ia spaga, mai bine incaseaza legal, la vedere, banii pentru „stropeala” facuta. Dar un mare semn de intrebare se pune si cu privire la cei care vor da „OK”-ul pentru aceste plati, ca doar in Romania zilelor noastre am vazut atatea cazuri in care s-au deturnat fonduri asemanatoare. Si atunci, decat sa rezolve „moca”, doar in baza salariului, un caz, „organul” ar putea baga la inaintare un „denuntator”, care sa-i asigure apoi „paraindaratul”.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești!
  • România vorbelor goale
  • Lamine Yamal, în centrul unui scandal uriaș după majorat: acuzat că a batjocorit persoane cu handicap
  • Chelsea, campioană mondială și la încasări! Peste 100 de milioane de euro pentru trofeu
  • Ne-am sabotat singuri investițiile. Legislația stufoasă a achizițiilor publice încalcă până și directivele europene
  • Sute de milioane de lei din buget, blocați în mărfuri neconforme cumpărate în pandemie
  • Petrolul s-a scumpit. Noile sancțiuni asupra Rusiei pot afecta aprovizionarea globală
  • Managementul Transgaz şi-a îndeplinit și depășit indicatorii din Planul de Administrare în perioada 2017-2024
  • Amenințarea disproporționată, tactica lui Trump
  • Sindicatele ies la atac. Banii Sănătății ajung la spitalele private
  • Exit mobile version