Cauta

Ancheta ia amploare! 205 milioane, prețul tăcerii ASF!

Florin Golovatic, responsabil de controlul la Euroins

Dezvăluirile de ieri (CITEȘTE AICI DNA intră în ASF! Banii de asigurări, ”sifonați” în Bulgaria!) privind ”sifonarea” unor sume uriașe din miliardele plătite de opt milioane de români care își achită RCA-ul obligatoriu par să fi impulsionat, în sfârșit, structurile abilitate ale statului român, în frunte cu chiar Direcția Națională Anticorupție! Procurorii având de acum la dispoziție și documentele interne necesare, în principal devastatoarea Decizie de sancționare nr.199/20.02.2020. Decizie prin care, în urma controlului efectuat la compania Euroins Asigurare – Reasigurare SA, cu ”firma mamă” Euroholding în Bulgaria, directorul Florin Golovatic își punea semnătrura pe raportul care cuprindea nu mai puțin de 17 grave abateri ale societății controlate de magnatul sofiot Assen Milkov Christov. Numai că aceeași Autoritate de Supraveghere Financiară decidea acordarea doar a unei singure amenzi, fără a anunța însă organele de urmărire penală cu privire la ilegalitățile constatate. Deși aceasta era obligația legală a funcționarilor publici din fruntea instituției cu cele mai mari salarii din România!

Ancheta de la ASF trece la ”next level”!

Mai mult decât atât, mai-marii ASF nici măcar nu au suspendat, fie și temporar, vânzarea de polițe RCA a Euroins până la îndreptarea celor 17 abateri constatate chiar de către ASF. Iar ”tăcerea” Autorității pare să fi avut ”prețul corect”, anchetatorii aprofundând deja subadecvarea rezervei în cuantum de 205 milioaane lei. Una descoperită, dar apoi imediat ”acoperită” de către funcționarii numiți de către Parlament în fruntea ASF pentru a proteja interesele statului român și a celor opt milioane de plătitori de polițe RCA! Ci nu a ”ghemului” transfrontalier de interese de pe piața de miliarde a asigurărilor, grupări care au trezit deja interesul structurilor contrainformative românești, atât cât a mai rămas din ele…

Abaterea 8, penală!

Pentru ce plătesc 8 milioane de români polițe RCA?

Cu toate că absolut toate cele 17 abateri constatate în activitatea Euroins puteau atrage după ele consecințe mult mai grave decât o simplă amendă, cea de la punctul 8 din Decizia ASF, ”disecată” acum de către procurori este de departe adevăratul ”caz de studiu” pentru slăbiciunea instituțiilor de stat. Sau a complictății celor puși pe funcții și plătiți cu salarii exorbitante tocmai pentru a nu ceda ”cântecelor de sirenă” ale marilor jucători de pe piața asigurărilor. Iar pentru a nu lăsa loc de nicio interpretare, publicăm întocmai paragraful din Decizia care pare să-i fi convins deja pe procurori că este totuși ”ceva putred” în relația ASF-Euroins. ”Potrivit testelor (run-off) efectuate s-a constatat că valoarea rezervelor constituite la data de 31.12.2017 și 31.12.2018 nu a acoperit obligațiile (daune plătite și rezerve rămase în sold aferente polițelor pentru care s-a făcut calculul), astfel că la data de 31.12.2017 subadecvarea brută a rezervei de daune (RBNS) este în valoare de 80.922.099 lei, cea mai mare subadecvare fiind înregistrată pentru clasa 10, respectiv o subadecvare de 142.746.842 lei, pentru restul claselor rezultând o supraadecvare, iar la data de 31.12.2018 subadecvarea este de aproximativ 134 milioane lei. În timpul controlului, au fost prezentate echipei de control testele de adecvare realizate de societate pentru rezervele constituite la data de 31.12.2016, 31.12.2017 și 31.12.2018 (ținând cont de plățile efectuate și rezerva de daună până la data de 30.09.2019).

În mod similar, testele efectuate de către societate, pentru toate perioadele menționate, indiferent de perioada de analiză a testului run-off, au arătat valori negative ale RBNS (analizat separat), dar și penrtu RBNS + IBNR (analizate ca un tot inseparabil), astfel : subadecvare brută 99 milioane lei (netă 35 milioane lei) pentru data de 31.12.2016, subadecvare brută 81 milioane lei (netă 52 milioane lei) la data de 31.12.2017, respectiv suvadecvare brută de 25 milioane lei la data de 31.12.2018. Așa cum rezultă din procesul verbal, testul de run-off la data de 31.12.2017 a relevat după un an de zile o subadecvare a RBNS de 142 milioane lei. Ținând cont de evoluția plăților în 2 ani de zile după 2 ani de la constituirea rezervei, subadecvarea determinată pe baza datelor raportate de societate la ASF la 31.12.2019 a ajuns la valoarea de 205 milioane lei, respectiv un procent de 61%”.

Și dacă dă faliment?

Sunt cifre recunoscute oficial de către ASF, unele absolut înfiorătoare mai ales pentru impactul asupra întregii piețe pe care societatea Euroins l-ar putea avea în cazul unui posibil faliment! Practic, de peste patru ani de zile societatea de asigurări vinde produse de asigurări fără să aibă capacitatea financiară de a acoperi riscurile subscrise, după cum interpretează specialiștii constatările ASF. Subadecvarea rezervelor crescând de la an la an, societetea de asigurări ajungând să dețină astăzi o cotă de piață de aproximativ 32% din piața RCA! Important de reținut fiind și faptul că Astra și Carpatica aveau o cotă de piață cumulată de 33% în momentul intrării în faliment, un procent similar al societății Euroins din acest moment. Deprecierea constantă a parametrilor financiari ai societății de asigurări constatată în ultimii patru ani –exact de la intrarea în faliment a firmelor Astra și Carpatica!-, concomitent cu creșterea exponențială a cotei de piață a firmei Euroins fiind greu de crezut că s-ar fi putut realizat fără complicitatea fie ea și tacită a unor nume grele din interiorul Autorității de Supraveghere Financiară.

Daună totală la sondaj

O altă constatare îngrijorătoare a controlului efectuat de ASF la Euroins este identificarea unei nereguli grave în cazul celor 60 de dosare de daune luate prin sondaj. Astfel, cu toate că persoanele păgubite au efectuat reparația autovehiculului într-o unitate repartoare parteneră (cu convenție), rezerva de daună constituită de societate a fost subevaluată față de valoarea pretențiilor rezultată din documentele existente la dosarul de daună, inclusiv față de valoarea plătită efectiv. Astfel, în cazul a 20 de dosare de daună, având în vedere faptul că persoanele păgubite au efectuat reparația autovehiculului într-un service fără convenție de colaborare cu asiguratorul, societatea a utilizat în calculul cuantumului despăgubirii un tarif de manoperă de 65 de lei, implicit valoarea rezervei de daună avizată a fost stabilită pe baza acestor elemente. Ceea ce a condus la un nivel al rezervei subevaluat față de cuantumul despăgubirii efectiv plătite.

”Astfel, în cadrul celor 60 de dosare analizate prin sondaj, subadecvarea estimată se ridică la valoarea de 216.463 lei. În majoritatea dosarelor de daună verificate valoarea rezervei de daună avizată constituită de societate este reprezentată de valoarea fără TVA a calculației efectuate, modalitate ce a condus la subevaluarea cu cel puțin 19% a valorii rezervei de daune avizate constituite de societate la un moment dat”! Euroins înregistrând astfel o subevaluare medie de 3.607 lei/dosar de daună. Iar dacă ar fi să extrapolăm această valoare la cele 100.000 de dosare de daună deschise de către societate în anul 2019 se obține o subevaluare a rezervei de daună în cuantum de 360.700.000 lei!

Adică aproximativ 75,5 milioane de euro! Iar cu toate acestea, în decizia de sancționare nu este precizat de către ASF nicio obligație a firmei Euroins de a-și majora capitalul necesar acoperirii deficitului constatat în urma controlului. Responsabilul de modul, durata controlului, durata redactării raportului de control la societățile de asigurări și propunerile de sancționare ale acestora fiind Florin Golovatic, director de control al sectorului de asigurări.

NU RATA! În numărul viitor, documente incendiare! Contract de reasigurare sau contract de ”sifonare” a banilor din Euroins?

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version