Ce-i drept, ”capul ce se pleacă, sabia nu îl taie” a devenit de prea multă vreme principala doctrină călăuzitoare a factorilor decidenți ai statului român, pentru a mai spera că lucrurile se vor schimba prea curând. Numai că sunt ”momente zero” în viață pe care, dacă le ratezi, atunci chiar îți meriți soarta! Inclusiv ca neam și țară!
Și dacă tot ne împăunăm atâta cu parteneriatele noastre mai mult sau mai puțin strategice, atunci ar trebui să le onorăm nu doar prin obediența deja grețoasă care ne-a caracterizat în ultima vreme . Ci prin luarea unor poziții asumate, ferme și fără echivoc. Așa cum au luat deja autoritățile engleze și germane. Cele care de altfel au protestat vehement la ”oferta de nerefuzat” a Emiratelor Arabe Unite de a cumpăra, la propriu, funcția de președinte al INTERPOL! Adică exact al organizației considerată drept ultima linie de apărare a lumii civilizate în fața tot mai teribilei criminalități organizate transfrontaliere. ”Prețul corect” stabilit de emirii de la Abu Dhabi pentru șefia INTERPOL fiind cel de 197 milioane AED, adică 53,6 milioane dolari americani. Astfel că, România, trezește-te! Și, alături de celelate state occidentale, refuză această cumpărare ca la tarabă a INTERPOL de către un regim în care drepturile omului nu sunt permise nici măcar ca ”glume”!
Acuzat de tortură !
Generalul maior Nasser Ahmed Al – Raisi, considerat ”brațul înarmat” al dinastiei regale din Emiratele Arabe Unite și totodată șeful Securității de la Abu Dhabi a fost acuzat că ar fi ”prezidat” tortura cetățenilor britanici Matthew Hedges și Ali Ahmad.
Numai că, așa cum s-a întâmplat și de atâtea alte ori, scandalul internațional a fost în cele din urmă potolit, inclusiv în urma unor generoase donații provenind din Emiratele Arabe Unite. Astfel că, la această oră, generalul maior Nasser Ahmed Al – Raisi continuă să fie privit drept principalul pretendent la șefia INTERPOL! Numai că un raport informativ britanic de ultimă oră ”demolează” pur și simplu această iminentă candidatură a controversatului Al – Rais la președinția INTERPOL. Voci autorizate ale lumii de ”intelligence” din Marea Britanie avertizând cât se poate de clar că ” INTERPOL este prea susceptibil la abuz din partea unor regimuri despotice și următorul său președinte nu ar trebui să provină din Emiratele Arabe Unite, din cauza încălcărilor sale sistematice ale dreptului omului”, potrivit raportului. Mai mult, un fost director al autorității britanice pentru cei dați în urmărire a solicitat guvernelor lumii să respingă categoric o ofertă ”mascată” sub forma unei sponsorizări a Emiratelor Arabe Unite de a își instala unul dintre ofițerii săi de poliție în calitatea de președinte al organismului internațional de Poliție, INTERPOL.
Atrăgând totodată atenția că, dacă ”imaginea șifonată” pe plan internațional a generalului maior Nasser Ahmed Al – Raisi va împiedica instalarea acestuia în fruntea structurii ”globale” de cooperare polițienească internațională cu sediul la Lyon, atunci Emiratele vor forța promovarea unui alt ofițer, din ”eșalonul doi”. Numai că ”detonarea” anchetei făcută de un fost judecător britanic exact asupra rolului jucat de ”regimul Abu Dhabi” în culisele structurii INTERPOL de la Lyon aruncă în aer ”tentativa de preluare” mascată a structurii de către ”Securitatea din Emiratele Arabe Unite”. Acest nou raport indicând ”influența crescândă a EAU în Agenția internațională de aplicare a legii”.
”Notificare roșie”!
Situația actuală fiind una cu atât mai îngrijorătoare, cu cât într-un raport emis recent și intitulat ” Influență nejustificată : Emiratele Arabe Unite și INTERPOL”, Sir David Calvert – Smith atrage atenția asupra unei uriașe donații făcută de Emiratele Arabe Unite către INTERPOL în anul 2017. Este vorba despre luna martie a anului 2017, atunci când EAU au declarat că vor contribui cu 197 milioane AED, echivalentul a 53,6 milioane dolari la Fundația INTERPOL. ”Pentru o lume mai sigură și pentru a sprijini șapte proiecte, care acoperă combaterea terorismului, criminalității cibernetice, patrimoniului cultural, comunităților vulnerabile, infracțiunilor vehiculelor, drogurilor și bunurilor ilicite”, după cum era justificată donația Emiratelor Arabe Unite. Numai că raportul britanic prezentat de Sir David Calvert – Smith atrage atenția nu doar asupra acestei donații, dar cuprinde și acuzații concrete la adresa EAU de încălcări ale dreptului omului. Ca și cele cu privire la controversata utilizare a sistemului ”Notificare roșie” din cadrul INTERPOL.
Iar dacă britanicii au ridicat deja problema donațiilor financiare substanțiale venite din partea unei țări în care ”tortura și represiunea” sunt mult prea prezente, polițiștii germani s-au aliat și ei deja acestui protest. Astfel că și România trebuie să decidă dacă va fi sau nu părtașă la această tentativă de cumpărare a șefiei INTERPOL. Mai ales că principala Organizație de colaborare polițienească a lumii trebuia să organizeze o adunare generală în acest sens anul trecut, tocmai în Emiratele Arabe Unite. Acolo unde 194 de state membre urmau să își aleagă următorul președinte. Numai că întâlnirea a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus. Însă de la Abu Dhabi se pune deja presiune pentru reprogramarea Adunării Generale a INTERPOL, la o dată cât mai apropiată. Iar până la acea dată, Guvernul României trebuie să decidă dacă este de partea aliaților occidentali sau ”parteneriatele” sunt doar o lozincă politică…