Cauta

A inceput Anul Maimutei Antifrauda!

Performanta greu de atins a ANAF-ului, institutie care a reusit ca in ianuarie 2016 sa aduca la bugetul statului cu nu mai putin de 20 la suta in plus fata de suma incasata in prima luna a anului trecut. Iar aceasta suplimentare deloc neglijabila arata ca fiscalizarea din Romania nu doar ca este pe un trend ascendent, dar si ca, dupa unele convulsii inerente, piata s-a conformat noilor cerinte ale Fiscului din Romania. Ceea ce inseamna, in fond, ca situatia tinde sa se normalizeze, fapt care nu poate decat sa bucure pe toata lumea, cu exceptia celor care isi construisera adevarate imperii financiare din ocolirea platilor catre stat.

Antifrauda va angaja alte cateva sute de noi inspectori

In acest timp insa, odata cu intrarea in „Anul maimutei” dupa calendarul chinezesc, tocmai s-a deschis si o noua serie de angajari pe banda rulanta la Directia Antifrauda. Care, desi are deja statutul unei organigrame umflate cu pompa, va beneficia pe urmatorul an de o noua „explozie” a organigramei, una si asa prea stufoasa. Drept urmare, alte cateva sute de norocosi, cel putin din punct de vedere financiar, daca este sa ne luam dupa lefurile frumusele pe care le vor primi, vor ingrosa randurile inspectorilor antifrauda. Pretextul este preluarea activitatii de trafic-control de catre Antifrauda, in incercarea de a da odata de pamant cu atotputernica mafie a legumelor si fructelor. Toate bune si frumoase, numai ca initiatii sistemului se intreaba deja ce se va intampla cu miile de inspectori ai ANAF cand structura va disparea, inevitabil, in cel mult trei- patru ani, in urma absorbtiei „fisei postului” de catre alte directii din cadrul ANAF, asa cum o arata planurile globale de reformare a institutiei.

Creste ca Fat Frumos

In ritmul acesta, cat de curand, va trebui sa se faca parcari gigantice speciale pentru autoturismele cu girofar ale Antifraudei, a caror vanzoleala pe strazile marilor orase este mai ceva decat cea a Ambulantelor. Pentru ca Directia Antifrauda, desi a fost infiintata cu putina vreme in urma, pare o rasfatata a tuturor celor care aloca fonduri suplimentare, ea cunoscand deja cateva valuri succesive de angajari masive. Iar aceasta minune se petrece in timp ce in alte institutii ale statului nu se aproba nici macar „plombarea” posturilor deficitare. In schimb, la Antifrauda, atunci cand se organizeaza concursuri, posturile pise la dispozitie sunt numai cu sutele. Este si cazul  noii operatiuni de angajare a altor cateva sute de inspectori, care ar trebui sa fie dirijati de urgenta catre preluarea operatiunilor de trafic-control, pentru diminuarea evaziunii fiscale in domeniul comertului cu legume-fructe, dar si in alte zone de activitate cu risc crescut. Sa fie primiti si acestia, nimic de zis, merita chiar sa le uram mult succes in activitate viitorilor inspectori, dar, totusi, in urma acestor angajari masive persista cateva mari intrebari.

Misterul detasatilor

Dupa cum „National” a dezvaluit in exclusivitate, in isteria angajarilor desantate, au patruns in sistem, via Directia Antifrauda, si multe persoane al caror trecut profesional face greu de explicat ce i-a recomandat sa ajunga inspectori in combaterea evaziunii fiscale. Este vorba despre actuali inspectori care au fost angajati la Antifrauda dupa ce au lucrat ca padurari sau chiar preoti! Desigur, pe toti acestia i-au atras lefurile mai mult decat frumusele de aici, care sunt mult deasupra plafoanelor altor institutii de stat. Pentru ca, de exemplu, in ziua de astazi, este indiscutabil cu mult mai rentabil sa ajungi inspector la Antifrauda, decat politist intr-o structura de elita. Ceea ce, poate, explica intr-o oarecare masura si misterul angajatilor de la Antifrauda care proveniti de la alte structuri. De unde continua, de exemplu, sa incaseze „banii de uniforma”, care se suprapun peste salariul consistent de la Antifrauda. Iar acestia par sa fie in cea mai fericita situatie, mai ales ca si au unde sa se intoarca, dupa ce miracolul Antifraudei va pali. Pentru ca acest lucru se va intampla de la sine. Si inca mult mai repede decat si-ar inchipuii unii, termenul limita avansat de cunoscatori si la la care Antifrauda va fi desfiintata sau va ramane sa functioneze la cota de avarie fiind chiar anul de gratie 2019.

La ce ii mai angajam?

Aplicarea noilor reglementari fiscale si racordarea la ultramodernele metode tehnice europene de combatere eficienta a evaziunii fiscale va face ca, in forma sa actuala cel putin, Directia Antifrauda sa ramana fara obiectul muncii in cel mult cativa ani. Si atunci va trebui desfiintata. Sau, in cel mai fericit caz, va ramane o directie specializata strict pe anumite operatiuni de control, mult limitate fata de aria atotcuprinzatoare de astazi. Si atunci nu ai cum sa nu te intrebi de ce continua sa se angajeze sute, mii de noi inspectori, facuti peste noapte specialisti fiscali, cand peste doar trei ani va trebui ca foarte mare parte dintre acestia sa fie dati afara! Sa fie doar pentru a le asigura unora niste locuri caldute de munca la stat, in aceste vremuri tulburi pentru sectorul privat? Posibil, dar interesant este atunci cine va achita nota de plata, care este deja una uriasa…

Ultimele stiri

  • Un submarin sovietic s-a ciocnit de un submarin american din motive politice absconse
  • WhatsApp introduce o nouă funcţie aplicaţiei, prin care doreşte să „dribleze” sistemul Android al telefonului mobil
  • TAROM primeşte 95,3 de milioane de euro. Cum vor fi chelţuiti banii
  • Alege ce citești
  • Alea iacta est, America!
  • Gerard Depardieu a fost chemat la poliție și arestat preventiv!
  • Decizie majoră pentru românii care lucrează într-un mediu periculos pentru sănătate. Ce se întâmplă cu pensia lor
  • Secretele milenare ale longevității: beneficiile postului intermitent și exemplul preoților de pe Muntele Athos
  • Internațional englez, arestat în Spania
  • Lupta din MotoGP, mutată în ring?!
  • Exit mobile version