AcasăDezvaluiriAnchete350 de milioane pe lună, leafă de jandarm!

350 de milioane pe lună, leafă de jandarm!

Colonelul Enescu, cel mai bine plătit bugetar din tot sistemul

Șoc total la vârful Ministerului Afacerilor Interne, după ce secretarul de stat Bogdan Despescu a intrat la rândul său în posesia informației cu privire la lefurile absolut halucinante pe care inspectorul general al Jandarmeriei Române, colonelul Bogdan Enescu le-ar fi încasat pentru ultimele trei luni. Mai mult decât atât, după cum reiese din informațiile noastre, DNA-ul militar așteaptă în orele următoarele ”hârtiile” oficiale de la MAI. Cele din care, după cum deja a fost informată conducerea ministerului, reiese că șeful IGJR, Bogdan ”Mîțu” Enescu ar figura pentru lunile aprilie, mai și iunie cu următoarele sume : 32.000 lei, 29.000 lei și 35.000 lei! Adică nu mai puțin de 350 milioane lei vechi pentru o singură lună!!!

Iubi beneficiază din plin de poziția Motănelului

Iar singura explicație pentru cum s-a ajuns la aceste cifre de-a dreptul astronomice pentru nivelul nu doar al MAI, dar chiar și pentru unii CEO al unor companii renumite din mediul privat este cea regăsită în nota informativă care deja a șocat întreg sistemul : colonelul Enescu și-a băgat ore suplimentare la greu. De fapt, câte ore a vrut el! Urmând însă acum o amplă verificare cu privire la ”graficul” orelor suplimentare cu care ar figura ”pe fluturaș” inspectorul general al Jandarmeriei Române : 360 pentru aprilie, 240 pentru mai și 220 pentru iunie! Ceea ce, cel puțin pentru aprilie reiese că în afara celor opt ore regulamentare, șeful Jandarmeriei ar mai fi băgat câte 12 ore suplimentare pe zi, timp de 30 de zile!

Astfel că Bogdan Enescu ar fi avut toată luna respectivă câte doar patru ore pe zi disponibile zilnic! Ca să doarmă, să mănânce, să se antreneze și să acorde șia tenția necesară tinerei subofițer pe care a transferat-o chiar la cabinetul său… Numai că procurorii militari nu sunt deloc, dar absolut deloc convinși de această variantă de lucru care s-ar regăsi în documentele de la IGJR. Mai mult decât atât, s-ar afla deja în stare de alertă, solicitând informația cheie pentru tot acest scandal care va zgudui în zilele următoare Ministerul Afacerilor Interne.

Oare jandarmii trimiși carne de tun pe stradă or ști cât încasează șeful lor

Și anume dacă a avut sau nu colonelul Enescu aprobare de la conducerea MAI pentru orele efectuate suplimentar, așa cum prevede Ordinul de ministru? Mai ales că se pare că nu prea… Ceea ce face ca întreg scandalul să capete deja un tot mai vădit iz penal. Pentru că, oricum ai lua-o, același șef al Jandarmeriei nu prea ar fi avut nici ”răbdarea” obligatorie de a aștepta barem cele 60 de zile necesare ”transformării” în zile libere a orelor suplimentare, înainte ca acestea să fie trecute la plată…

35.000…29.000…32.000…

Oare cum s-or simți jandarmii ținuți în stradă de atâtea luni bune de zile și folosiți drept ”carne de tun” la toate scandalurile între clanurile interlope și trimiși drept ”săgeți” la cele mai riscante misiuni din timpul stărilor de urgență și alertă, aflând acum că șeful lor tocmai ce s-a căpătuit cu o leafă lunară de nici mai mult nici mai puțin de 35.000 lei? Sau cum s-or simți la rândul lor și ceilalți inspectori generali sau șefi ai altor structuri, care deși la rândul lor au băgat la greu ”zi lumină” în toate aceste ultime luni, fără a le trece însă prin cap să se puncteze de unii singuri cu sute de ore suplimentare lunar.

Șeful IGJR nu a avut aprobarea ministrului Vela de a și băga sute de ore suplimentare la pontaj

Și drept urmare fără a cere măcar aprobarea necesară secretarului de stat Despescu sau ministrului Marcel Vela pentru a își putea trece aceste ore suplimentare pe fișele financiare. Astfel că pentru aceleași luni, ceilalți inspectori generali figurează cu sume mult, dar mult inferiroare celor ale ”bobocului” în ale conducerii unei structuri centrale. Dar uite că, în timp ce toată lumea se amuza prin minister strict de ”idila” deja siropoasă a colonelului Bogdan Enescu, acesta strângea mai ceva ca un ”hârciog birocratic” ore suplimentare. Multe ore suplimentare. Și implicit bani. Mulți bani… Sute de milioane pe lună…

Aprilie : 360. Mai : 240. Iunie : 220.

Acestea sunt totalurile orelor suplimentare cu care ar figura în hârtii colonelul Bogdan Enescu, de a ajuns să încaseze sume și de 35.000 lei pe lună. Acum, ce-i drept, mai sunt nenumărate alte cadre de conducere care au băgat la greu ore suplimentare pe timpul pandemiei, dormind pe la birouri și văzându-și familiile și la câteva zile. Însă după cum susțin sursele noastre, niciun alt șef mai mare sau mai mic de structură nu și-a permis să se și treacă pe pontaj cu aceste ore, pentru a atinge astfel sume greu de explicat… Mai ales că toți ceilalți comandanți știau foarte bine că nu ar fi primit aprobarea necesară.

Dacă nu a știut nici Bogdan Despescu de leafa lui Enescu atunci să ia imediat măsuri

Întrucât ordinul de ministru este cât se poate de clar în acest sens, fiind nevoie de aprobarea expresă a conducerii MAI pentru a te trece cu ore suplimentare. Iată însă că șefului Jandarmeriei nu i-a păsat deloc de această cutumă altfel pe deplin respectată de către absolut toți ceilalți colegi aflați la comanda altor structuri. Și drept urmare mai avea puțin și inventa chiar ziua de 25 de ore, din moment ce în luna aprilie ar fi avut nu mai puțin de 360 de ore suplimentare, după cum se fac acum ample verificări pentru a se constatata cum de a fost posibilă atingerea acestui record absolut.

Când or fi trecut 60 de zile…

Iar în acest moment încadrarea ”performanței” colonelului Bogdan Enescu ține strict de concluzia verificărilor efectuate dacă acesta a avut au nu aprobarea necesară, conform Ordinului de ministru, de a efectua sutele de ore suplimentare din propriul birou. Și dacă da, din partea cui, sursele noastre susținând că ministrul Marcel Vela nu ar fi făcut sub nicio formă această excepție pentru șeful Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Iar dacă inspectorul general și-a permis să se ponteze singur, fără aprobarea ministrului Vela sau a secretarului de stat Bogdan Despescu, atunci lucrurile chiar că se complică serios. Inclusiv din punct de vedere al responsabilității penale.

Ca să nu mai vorbim că ancheta internă declanșată în ultimele ore avansează și pe o altă pistă, cea a verificării cu privire la respectarea termenului legal de 60 de zile impus pentru ”trecerea la plată” a orelor suplimentare efectuate. Astfel că, fie și dacă nu și-a luat în schimbul orelor suplimentare numărul aferent de zile libere calculat conform grilei interne, colonelul Bogdan Enescu tot ar fi trebuit să aștepte 60 de zile pentru a fi trecut la plată. Însă oricum calculează cei care ”monitorizează” această situație fără precedent la nivelul MAI, acest termen oricum nu avea cum să fie respectat…

Foile de parcurs

Culmea este însă că acest scandal ”răvășitor” vine la scurt timp după ce dezvăluirile din ”Național” au declanșat ample verificări cu privire la folosirea ”Renault”-ului de serviciu de care dispune inspectorul general Bogdan Enescu de către tânăra subofițer Cătălina Constantin. Cea de care șeful Jandarmeriei Române trăiește deja o poveste de dragoste asumată public, mai ales după transferarea celei cunoscute în tot IGJR-ul drept ”Iubi”, după apelativul cu care i se adresează îndrăgostitul colonel Enescu. Și care, dacă tot este șefa de cabinet de facto, ca să nu spunem direct ”cerberul” de la ușa biroului ”Mîțului” Enescu, împarte cu acesta și flota auto pusă la dispoziție de Ministerul Afacerilor Interne. Astfel că în timp ce ”Mîțu” se deplasează cu un ”Tuareg”, tânăra subofițer beneficiază pe persoană fizică de celălalt autoturism de serviciu al inspectorului general al Jandarmeriei! Lucru de altfel atât de lesne de verificat din foile de traseu… Ca și din imaginile cu care de altfel a fost deja documentată această situație.

Banii de chirie

Uite că, deși figurează cu 35.000 de lei încasați doar pe luna aprilie și deține locuință în garnizoana București- Ilfov, colonelul Enescu a reușit să își înduplece subalternii din comisia de acordare a chiriei să-i dea și bani de chirie! Atât lui, cât și lui ”Iubi”, după cum reiese din rapoartele informative care ”curg” la adresa celui impus la conducerea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române de către Marian Petrache. Asta cu toate că Enescu nu are cum să nu cunoască prevederile atât ale Codului penal, cât și ale Hotărârii de Guvern nr.1867/2005 privind stabilirea cuantumului și condițiilor de acordare a compensației lunare pentru chirie cadrelor militare în activitate…

author avatar
Catalin Tache
42.791 afisari

65 COMENTARII

  1. Tache sper sa ai mâna buna și sa ne scapi de Motănelul asta jalnic ca altfel distruge cu totul Arma Jandarneriei dacă i mai da vela 30 de zile

  2. Probabil vrea sa iasa la pensie,pt.ca cei din MAI,la cerere poti iesi la pensie si la 42 de ani,cum a „patit-o” faimosul General Ciocoiu,cu pensie de nabab.Asta este metoda,iti ,sau aranjezi cu cine trebuie sa-ti „umfle veniturile”,iesi la pensie si dupa o luna te angajeaza iar cine trebuie,pe un salariu baban,cum s-a intamplat cu marele general Ciocoiu, sacrificat pe campul de lupta cu interlopii „mei”. Sa speram ca lui „iubi”o sa i-o infunde procurorii.Apropo,pana in prezent,nu s-a gandit nimeni sa verifice cum si dupa care Lege primeste pensie de 73.000 lei un fost comandant de penitenciar.Ca sa iei pensie de 73.000 lei,trebuie sa fi avut venturi lunare salariale de cel putin 92.000 lei.O fi fost presedintele Americii,si noi nu stim.

      • Din punct de vedere legal, ( legea 223/2015- privind pensiile militare)nu se poate iesi la pensie la vârsta mai mică de 47 ani, in cazul in care sunt îndeplinite alte conditii: cel puțin 25 ani efectiv lucrați, cel puțin 20 de militar si cel puțin 15 de grupa, atunci se scade din vârsta maximă de pensionare (60 ani), 13 ani și rezultă 47 ani. Cei care ies la pensie sub 47 ani, ies anticipat, la cerere, dar cu o pensie de mizerie, cunosc caz concret, cu pensie de 700 lei, si a iesit la pensie la 42 ani doar sa angajeze la Poliția Locală unde ia un salariu de 6500 de lei plus 700 pensie MAI. Mai grav ca mulți sefi ai iesit la pensie la termen, cunosc caz concret de șef de Poliție de Municipiu care a ieșit cu 12000 lei pensie si in prezent are peste 20000 lei parca a lucrat cat 5 lucrători ce-i avea in subordine. Unii pot. Cine stie pana cand. Se vor termina astea cândva.

  3. sinteti penibili… pai toti comandantii de unitati din Jandarmerie au facut acelasi lucru… au dormit in birouri, pe birouri…. au rupt canapelele pentru bani…

  4. ASTA-I OPERA VIORICAI SI A LUI LIVACHE DETINUTU DE TR.
    In vederea eliminarii conflictelor de competenta existente intre unele structuri din cadrul sistemului (atat in ce priveste solutionarea unor cazuri cat si activitatea de controlul-coordonare) precum si pentru optimizarea schemei organizatorice este necesara elaborarea „Registrului unic cu atributiile si competentele materiale si teritoriale ale fiecarei structuri componente si subcomponente din M.A.I.” care sa fie gestionat de catre SECRETARUL DE STAT corespunzator.
    IN CAZUL DE FATA E NECESAR DOSAR PENAL.

    • @Tepes AI PUS BOTU ca un neispravit platit din bani publici sa slujesti sigurantei nationale,l MILITARU a lansat piste false………

  5. O sa fiti desfiintati in curind astia de la jandarmerie !…afara cu voi ca sunteti niste incompetenti pe salarii uriase ! DESFACEREA CONTRECTULUI DE MUNCA LA TOTI JANDARMII !…asta meritati javrelor de la Jandarmerie AFARA !

  6. Și când le zici de lefuri și pensii că-s speciale sar ca arși zicând că sunt de serviciu. Ăștia au depășit și omologii lor din state occidentale la valoarea salariului în euro.

  7. Da de falsurile cu ,,banii de chirie, cand incepeti sa investigati?! Sau mult mai bine DNA! Si au luat locuință prin prima casă, la care bineînțeles că ei plătesc rata la fiecare salariu (se poate vedea foarte simplu ca ei platesc rata luna de luna!), dar au trecut-o pe tăticu, mămica, sau frătiorul, după care au făcut cu aceștia contracte fictive de închiriere să poată lua și bani de chirie. O fi cinstit ca politistii si jandarmii sa faca asta? Pai daca si astia mai fura in asa hal in tara asta, la hotii de profil ce asteptari sa mai avem?!

  8. Din pacate, ce nu intelege lumea din Romania este ca acest om nu are salariu mare, este ok pentru UE, de fapt ceilalti au salarii mici, atata timp cat se merge pe ideia ,, sa moara capra vecinului,, nu vom evolua ca natie

  9. Asa a facut si ala de la MAI de la financiar se poată in weekend si nu a pățit nimic nici administrativ nici penal.

  10. O lună are 720 de ore deci a muncit în medie 12 ore zilnic iar celelalte 12 ore a fost liber. De unde ați scos 4 ore? Aproape toți șefii din MAI lucrează atâtea ore zilnic. Nu vreau să-l scuz dar nu-mi ieșeau calculele și am zis să vă spun și vouă.

  11. Bă aburitule, ăla care vrea desfiintarea jandarmeriei. De unde sti tu ce salarii au ceilalti jandarmi? Le faci tu statele de plata?. Vorbesti asa ca boul ca sa pari interesant.

    • Bai ,jandarmule anonim ,vreti ca tara asta sa munceasca doar pentru voi,nesimtitule?Pai oameni toba de carte,ingineri,specialisti de tot felul incaseaza nici 1000 de euro net doar pentru ca au avut ghinionul sa lucreze in privat.De cand existati nu ati aparat niciodata poporul,doar regimul de la putere oricare a fost acela.

      • Esti prost tare frate. Nu are rost să ma angrenez in discutie cu tine. Trebuie sa cobor prea jos. Nu sunt jandarm. Doar imi folosesc creierul si pentru a gandi.

      • Habar nu ai care sunt atributiile jandarmeriei. Citeste legea care este publica. Dar poate nu sti citi. De ce sa vb cu o persoana neinformata? Daca tot vrei sa pari interesant, documenteaza te. Apoi incearca sa porti o discutie civilizata.Sa ii faci pe toti prosti si nesimtiti este foarte usor. Problema este ca tu esti prost……informat. Asa ca mai bine taci.

  12. @ L-a testul pentru depistarea COVID i-au zis ăștia testul „Pile Cunoștiințe Relații” și au stabilit ca regulă distanțarea socială, ?

  13. Dacă facem o comparație între acest comandant și alții de prin UE, nu e mare diferență.
    Creatorul articolului ar trebui să cunoască faptul că nu mai lucrăm demult cu „milioane” …
    Altfel, oare de unde o fi avut această informație, ținând cont că salariile sunt confidențiale …
    Acei „comentatori” care susțin desființarea Jandarmeriei, cred că au căzut testele de admitere la școlile de jandarmi sau Academie …
    Bun … O săptămână faină tuturor!

    • Probabil nu e mare diferență între el și salariile similare U.E., dar e diferență uriașă între salariile subordonaților și cele din U.E., deci undeva dă cu minus mare pentru „pulime”.
      Nu știu cum se numesc in funcție șefii acestei instituții, dar ultimii 3 au fost eșec total, în afară de propria persoană nu i-a interesat de nimic.
      Corect ar fi ca într-o instituție de stat, diferența dintre cel mai mic și cel mai mare salariu, să nu fie mai mare de 3 ori, pur și simplu nu se justifică.

  14. Asta a avut pe cineva cu siguranta care l a ajutat sa faca manevrele acestea. Stiti de ce le a facut ? Ca se apropia varsta de pensionare si in MAI pensia se calculeaza in functie de salariul incasat in ultimele luni. Va da ti seama, daca nu era turnat de cineva ca asta iesea cu vreo 30.000 lei pensie ?

  15. PUTE ,PUTE A HOIT IN TOATA JANDARMERIA romaneasca ,adunatura fara nici un DUMNEZEU ,jandarmii si mare parte din politie sunt mana in mana cu infractorii .
    ACESTI SPECIALI SFIDEAZA PANA LA ABSURD BUNUL SIMT ORDINEA SI LEGEA !!.
    De cand un jandarm poate sa aiba 8000 $ /luna intr-o ROMANIE in care jumatate din copii tarii sunt flamanzi si analfabeti ??,ce tara-i aia in care un jandarm este mai important pentru societate decat un profesor ,un doctor sau un inginer ??.Asemenea salariu in Romania nu- l are nici PRESEDINTELE ACADEMIEI !!!.
    UNDE-I ROMANIA NORMALA ??,UNDE-I STIMULENTUL PENTRU MUNCA ,INVATATURA ,PENTRU PERFORMANTA ??.

    • Nu au treabă jandarmii cu infractorii băi tuciuriule!…de poliție putem vorbi!
      Salariul ăstuia a fost umflat legal…sunt tot felul de sporuri și salarii „de merit „..aprobate de șefii ierarhici..
      Aia care stau în stradă e vai de mama lor!
      Stai tu echipat ca ei la 35 grade celius!…
      Jandarmii chiar își fac treaba si intervin acolo unde sunt solicitați!

  16. Dacă Despescu era un șef competent nu se ajungea la astfel de salarii. Cum am mai spus este prea mare pălăria pentru capul sau. Un rebut și un incompetent.

  17. Penibil. De ce nu „lătrați” așa la adevarații corupti si hoti car sunt infinit mai mari. De ce vorbiti doar la adresa Jandarmeriei si Politiei. Credeți ca din cauza lor țara este săracă? Din cauza lor exista copii flămânzi? Sunteti praf….si foarte usor de manevrat. Vi sa arunca un os si latrati la el …..fara sa vedeti adevaratele hotii. De ce sa fie desfiintate jandarmeria sau politia? Pentru ca nu ati fost in stare sa ajungeti si voi jandarmi sau politisti? Sau va deranjeaza ca nu va lasa sa faceti ilegalitatile pe care doriti sa le faceti. Va place sa fiti barbari in societate si mai ales la manifestatii? Atunci trebuie sa va asumati acest lucru. Vi se pare normal ca unii dintre voi sa se poarte ca niste nemernici si sa fie tratati cu caldura si dragoste de catre autoritati? Asta vreti? O tara in care sa faceti ce va taue capul? Atunci plecati fratilor in Etiopia, Uganda etc, etc.

  18. Se poate rezolva cu poprirea pe salariu si sctionationat disciplinar,dar era o circulara prin igjr ca cei pe functie de comanda nu au voie la ore de week..adica cei 75% spor. De ex un slt.comandant pluton nu are voie sa lucreze in week…dar un insp sef …..trebuie sa lucreze mult parchetul militar si cei de la protectie interna ce fac?

    • S au au facut smen mafiot nu i aplatit toate orele intro luna ca conf ordinului dupa 60 zile i se platesc cu 100%…..si luat si financiaru pe complot pe aceeasi infractiune….

  19. Caz concret….subofer in ijjx i sa acordat un spor gresit val totala 6000 lei ,i au fost opriti in lunile urmatoare…

  20. si cine sa-l verifice Despescu, gral cu 3 stele, pe ce merit ?? ca este preten cu fostul pdl, pe care i-a ajutat in alegeri in trecut. Despescu era preten cu deputata fotomodel care nu stia sa inumere voturile. Defapt nu se mai spune nimic despre plagiatul lui Despescu la asazisul doctorat in stiinte politienesti, verificati presa ,prinn doctoratul asta fraudulos a ajuns chestor,…Bogdan Despescu, la Academia de Poliție pentru explicații privind acuzațiile de plagiat în teza de doctorat Astfel, jurnalista a arătat că în teza chestorului-șef de poliție Despescu a folosit cel puțin patru surse bibliografice majore pentru a copia în teza de doctorat, iar 77 de pagini sunt plagiate dintr-o singură carte, un fragment de text dintr-un studiu al Societății Academice din România apare de patru ori, în pagini diferite ale tezei.

  21. In mai toate inspecoratele judetene de jandarmi exista aceasta practica in special la sefi adjuncti sefi servicii deci ofiteri care osi rotunjesc lunar salariile cu sume frumoase de bani necuveniti dar se si asigura binenteles sa fie acoperiti prin hartii
    OARE AUDITUL SAU ALTE ORGANE COMPETENTE NU VOR VADEA VREODATA ACESTE FURTISAGURI !!

  22. Ma la banii aia in pla mea si pulanu e de aur parca altfel fragezesti schinarea sau vorba lui nenea Gigi – Trebuie sa fim smeriti… cand vorbeste de pe jiltul lui de aur. Sau vorba lui Irinel care acum sta in gazda ca banca i-a luat palatul-Nici nu e educatie.

  23. La fel ca cei ca politicianul Stroie au cate 4 pensii una de servici alta speciala alta de stat si una europarlamentara. Dar daca ai spui sa-i dea lui mana 40% la cei 800 roni , zic ca nu au. Sa mori tu ca nu ai? Si cati nu sunt ca astia…

  24. @ Vă imaginați și că ăsta dacă este „independent” de toți banii pe care îi ia este mai „independent” și decât mulți dintre magistrați, ? Considerați că magistrații cer să le crească „nivelul salarial de independență” pentru a putea să îi cerceteze și pe cei mai „independenți” salarial decât magistrații, ? Un fel de bătălie a salariilor pentru obținerea de „felii de independență”, ?

  25. @ Bănuiți că le convine și magistraților existența unor astfel de spețe, în care deciziile instanțelor sunt de regulă de „menținere a „drepturilor” obținute” ,pentru că le oferă și varianta de a solicita creșteri salariale pentru independență, ?

  26. & Opinați totuși că salariile magistraților ar trebui să fie cam de același nivel cu ale acelora pe care îi anchetează și îi judecă, ca în industria filmelor, cum fac actorii diverse antrenamente „pentru a intra în pielea personajelor”, ?

  27. & Apreciați și că CCR ar trebui să se pronunțe și despre sintagma „drepturi obținute” în diverse spețe judecate de instanțe și decizii ale CCR, ?

  28. Pai numai sa nu iasa la pensie ca are varsta omologata de ofiterii MAI, ca o sa mai ia jumate ca nu se iese cu jumate cat ai avut cand munceai, ci mai ia jumate pe langa cat castigai, adica 500 de milioane si 1 leu sa nu fie cu sec.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Chirica și Alexe, întâmpinați de protestatari la deschiderea terminalului T4 al Aeroportului Iași – FOTO

În ziua în care are loc deschiderea noul terminal T4 al Aeroportului Iași, doi lideri locali s-au trezit cu o primire la care, cel...

Incident la metrou, în Capitală! Metrorex: „A fost raportată o urgență medicală”

Un incident a avut loc, vineri, la metrou, în București, circulaţia trenurilor fiind afectată temporar între Râul Doamnei şi Romancierilor, pe firul 1. S-a...
proger