AcasăDezvaluiriAnchete„Contractele mortii” dintre managerii de spitale si miliardarii Cocos si „NIRO”!

„Contractele mortii” dintre managerii de spitale si miliardarii Cocos si „NIRO”!

Dupa cum „National” a dezvaluit in exclusivitate, milioane de euro au fost aruncate la WC-urile Spitalului Clinic Fundeni, odata cu tonele de pulbere hemostatica achizitionate de la firmele controlate din umbra de miliardarul Dorin Cocos.

Dorin Cocos

Insa, din pacate, nu este vorba de un caz singular. Pentru ca, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, procurorii anticoruptie deruleaza o ampla ancheta privind „caracatita” care sufoca de ani de zile sistemul sanitar romanesc. Si documentele stranse de anchetatori sunt pur si simplu naucitoare, demonstrand ca este vorba de un sistem generalizat, care suge zeci si zeci de milioane de euro din bugetul Ministerului Sanatatii, pentru achitionarea de ”consumabile” de la mai multe firme in care sunt implicate rude apropiate ale oamenilor de afaceri Dorin Cocos si Dumitru Niculae „NIRO”. Iar pentru ca managerii spitalelor care fac caietele de sarcini cu licitatii pentru vanzatorii de pulbere, dezinfectanti si reactivi sa-si poata incasa comisioanele aferente, se semneaza aceste veritabile „contracte ale mortii”. Pentru ca in timp ce prea multi romani mor cu zile prin spitale pentru ca nu se gaseste niscaiva „maruntis” de cateva mii de euro pentru tratamentele salvatoare, managerii celor mai mari spitale din Romania cotizeaza zeci de milioane de euro anual pentru niste produse de care, uneori, nimeni nu are nevoie.

Cu cumnatul la inaintare

Dupa cum suspecteaza anchetatorii, firma prin care Dorin Cocos a pus mana pe fondurile marilor spitale bucurestene se numeste SC Meditest Global 2002 SRL. Este vorba despre o firma fondata de insusi Dorin Cocos, in anul 2004, actionariatul fiind format din miliardarul roman, grecul Tserpes Athanasios, Adriana Irina Popescu si Raluca Mirela Olaru. Prin schimbari de actionariat succesive, partile sociale ale firmei au intrat, dupa cum confirma datele Oficiului National al Registrului Comertului, in proprietatea familiei lui Dorin Cocos, acesta retragandu-se in umbra. Astfel ca Florin Gabriel Dinu detine un procent de 50% din beneficiile si pierderile societatii, Camelia Mihaela Irimescu are 30% din actiuni, in timp ce Robert Mihai Dumitrescu detine restul de 20%. Iar Florin Gabriel Dinu este cumnatul lui Dorin Cocos, fiind casatorit cu Anca Dinu, sora miliardarului. Si uite cine se afla in spatele firmei care, doar intre 16 august 2007 si 22 mai 2012, a incheiat cu spitalele din Capitala contracte in valoare de aproximativ 35 milioane de euro. Este vorba de 35 de contracte finantate din banii unitatilor spitalicesti respective, vizand achizitia de reactivi de laborator, asistenta medicala sau diverse alte produse sanitare.

69 dintr-o lovitura!

Ani de zile, aproape ca nu a fost mare spital din Capitala al carui manager sa nu se  dea peste cap pentru a goli bugetele unitatilor medicale pe care le conducea in beneficiul cumnatului lui Dorin Cocos. Sunt suficiente doar cateva exemple pentru a intelege cat de intinse erau „tentaculele” Meditest, care a incheiat cu Spitalul „Matei Bals” un numar de 12 contracte de furnizari produse si servicii in valoare de 15.668.302,16 euro, dupa cum reiese din documentele intrate in posesia noastra.

Nicolae Dumitru Niro

Tot 12 contracte, in valoare de 2.055.698,16 euro a incheiat Meditest si cu Spitalul Militar Central „Carol Davila”. Si, ca sa intelegem cum se primeau aceste comenzi, sa pomenim doar de ziua de 22 mai 2012, in care firma cumnatului lui Cocos a castigat nu mai putin de 69 de loturi scoase la licitatie intr-o singura zi, in valoare de 1.619.561,2 euro! Iar printre alte spitale care si-au platit obolul catre Meditest intre 14 iulie 2008 si 28 aprilie 2011 se gaseste si Institutul Clinic „Fundeni”, cu doar trei contracte, dar unele „babane”, suma totala fiind de 10.753.526,87 euro.  Conducerea manageriala a Spitalului Clinic de Urgenta „Floreasca” a onorat la randul sau masa cu doua contracte acordate in 19 septembrie 2008 si 22 noiembrie 2008, in valoare de 2.320.436, 4 euro. O alta „pusculita” a fost Spitalul „Victor Babes”, care, in 21 decembrie 2010 si 18 octombrie 2011, a acordat contracte de 1.713.012 euro. Basca Institutul Oncologic „ Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, care a parafat la 25 august 2010 un contract de 1.219.733,75 euro.

Centreaza si da cu capul

Acum, sa nu credeti ca principalul actionar al SC Meditest Global 2002 SRL, Florin Gabriel Dinu, nu a avut o concurenta serioasa in obtinerea acestor contracte de atatea milioane de euro. Pentru ca celalalt mare jucator pe piata medicala de profil, de asemenea abonata la contracte cu statul, este SC Imuno Diagnostika SRL, care a folosit practic aceeasi schema a succesului in spolierea bugetului Ministerului Sanatatii. Astfel ca, intre 4 iunie 2010 si 5 iulie 2012, aceasta firma a incasat de la spitale suma de 19 milioane euro, in baza a 14 contracte. Printre care le enumeram doar pe cele primite de la Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca”( in 2010, in valoare de 1.046.064, 62 euro), Spitalul de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” ( in 30 iunie 2010 si 3 februarie 2011, in valoare de totala de 3.743.507, 9 euro), Institutul Clinic „Fundeni”( in perioada 28 iulie 2010 – 5 ianuarie 2012, in valoare totala de 2.987.540, 6 euro), Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”( intre 28 iulie 2010 – 11 iunie 2012, valoare totala de 2.804. 045, 6 euro), Spitalul „Matei Bals” ( contracte in valoare de 6. 866.386, 2 euro, intre 22 iunie 2011 si 19 iunie 2012) si Spitalul General C.F. 2 Bucuresti (un contract de 1.533.673 euro, parafat in 5 iulie 2012). Si acum, „bomboana” de pe „coliva” intregii combinatii! Cine credeti ca este actionar cu 50 % la Imuno Diagnostika? Acelasi Florin Gabriel Dinu, cumnatul lui Dorin Cocos, care este si boss-ul de la „rivala de moarte”, SC Meditest Global 2002 SRL!

Hop si sora

Un alt tentacul al „caracatitei” este reprezentat  de Limas Group, care a incasat la randul sau 5.000.000 de euro de la managerii spitalelor. Iar aici intra in scena sora miliardarului Dorin Cocos, Anca Dinu, care a detinut actiuni in firma SC Centrul de Diagnostic Clinic International SA, firma care a detinut la randul sau actiuni in societatea SC Zenith Business Group& Partners SRL, impreuna cu Limas Group SRL. Cert este ca sora lui Dorin Cocos este partener de afaceri cu societatea Limas Group, detinuta in proportie de 100% de un alt apropiat al miliardarului, Marian Chiriac. Iar aceasta societate a derulat, numai in ultimii doi ani, un numar de 33 de contracte cu spitale din Romania, pentru care a incasat 5.000.000 de euro.  Iar printre cotizantii de frunte se numara echipele manageriale de la Spitalul Clinic de Urgenta „Sf. Pantelimon”, Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca”, Institutul Clinic „Fundeni”, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Clinic de Urgenta Timisoara, Spitalul General C.F. 2 Bucuresti, Spitalul Clinic de Urgente Craiova, Spitalul Judetean de Urgenta Valcea, Spitalul Militar Central „Carol Davila” si lista poate continua…

Hop si fratele

Iar pentru a incheia cercul acestei afaceri de „familie” si a va lasa sa faceti singuri calculele zecilor de milioane de euro care au luat astfel drumul „consumabilelor” medicale, sa amintim doar ca sora lui Dorin Cocos este la randul sau partenera de afaceri cu fratele patronului Grupului de firme „NIRO”, Dumitru Nicolae…

author avatar
Catalin Tache
7.068 afisari

4 COMENTARII

  1. Tache toate astea s-au intimplat pt. ca acest Cocosh era sotul Elenei Udrea, ,,febletzea” idolului tau Basescu si au avut protectie in fata legii pe ambele mandate ale lu’ Basescu .Acu ca nu mai e cu Udrea ,Cocos poate fi inculpat..!,doresc si recuperarea prejudiciului de catre ANAF-Statul Roman al intregului prejudiciu..! Sa vedem, daca nu cumva toate astea se vor opri brusc cum au inceput,odata cu alegerile de pres.Mie furturile din banul public mi se par transpartinice!.Poate ne spune si noua romanilor ce a fact Basescu cu baniii luati de la FMI si unde sint/s-au dus!?.Ca multi dintre noi sintem curiosi..In rest doresc ca toti acesti hoti miliardari sa primeasca pedepse ca in SUA.. sau China..!

  2. Vedeti fratilor de ce NU sant bani in SANATATE?….din cauza acestor mafioti cum sant COCOS si NIRO!….cum sa „maninci „atatia bani ,bai nene!….iar cei bolnavi de cancer si alte boli grele sufera ca NU au medicamente!…..uitati-va ca toate firmele acestor mafioti au fost infiintate incepand cu anul 2004,cand la putere a venit BASESCU!…..acum imi dau seama de ce se tot agita BASESCU ,JOHANNIS,UDREA ,BLAGA …..

  3. Ca si celelalte subsisteme SISTEMUL DE SANATATE a fost si este “ajutat” sa decada tot mai mult atat prin sistemul de reglementari cat si prin actul managerial imoral si submediocru, practicat de o anumita clica politico-mafiota si acolitii acesteia. Casa de Asigurari de Sanatate a fost devalizata de mafia politica numai firma BGS a fostilor securisti matura si ultimul leu adunat din impozitul platit de clasa sclavilor pentru CAS.
    Astfel sistemului de sanatate i s-a subtilizat continuu si cu vehementa fondurile financiare alocate dezvoltarii sau aprovizionarii cu medicamente prin tot felul de proceduri imorale sau ilegale. Pasivitatea si indiferenta puterii statului fata de acest sistem se datoreaza si faptului ca familiile politrucilor si oligarhilor vremii beneficiiaza de asistenta medicala in strainatate pt oric fiiiis.
    Factorii responsabili de conducere si de executie din acest sistem si-au creat conditii ca pe bani publici sa-si dezvolte afaceri proprii in reteaua medicala speculind inuman nevoile stringente pentru asistenta medicala a cetatenilor romani dintre care foarte multi au cotizat o viata de om la fondul asigurarilor de sanatate.
    Factorii puterii postcomuniste,mafioti, iresponsabili sunt de condamnat si pentru ca nu manifesta nici un fel de reactie fata de situatia dezastroasa dovedita de indicatorii statistici ai sanatatii umane care ne claseaza in Europa pe locuri fruntase la TBC, SIDA, rata mortalitatii infantile si codase la rata natalitatii, grad de asigurare cu medicamente si nivel de trai al populatiei.
    Actiunile aventuroase, infantilice si iresponsabile intreprinse IN DOMENIILE INVATAMINTULUI SI SANATATII in perioada postcomunista (care au vizat doar estorcarea pe variate cai a banului public) de catre diverse grupuri mafiote au ca rezultat pe termen lung, condamnarea viitorului natiunii la incultura, lipsa de vigoare si regres economico-social.
    Institutiile statului sunt neperformante datorita dominarii lor de catre impostori, submediocritati (cei valorosi ori specialisti adevarati, unii din motive de umilire altii din lacomie au trecut de partea celor care dauneaza interesului societatii ori s-au oferit cu orice risc sa slujeasca criminalitatii) sau clanuri constituite pe baza diverselor principii neortodoxe. In majoritatea situatiilor acestea functioneaza dupa cum le dicteaza interesele nelegitime , mai ales in cazul celor cu atributii de reglementare si de aplicare a legii care au inventat “FURTUL LEGAL”. Aceste anomalii sau aberatii dovedesc ca Romania ar fi tara fara rost ori ca n-ar avea nici un orizont pentru viitor. Mecanismele generate de institutiile “hibrid” (comunisto-capitaliste) ale statului experimentate de majoritatea romanilor le-au produs acestora mari deziluzii si grave dezamagiri, umilinta si dispret. Esecurile Romaniei, reflectate in lipsa de reactie si subrezenia institutiilor sale fundamentale ce mimeaza democratia au generat inclusiv atitudini de respingere, fata de integrarea definitiva, din partea unor conducatori ai statelor membre ale U.E.Romania este stat mafiotizat. Redresarea Ro se mai poate face doar dupa MODELUL Sud Coreean aplicat in anii ’90, incepand cu alegeri parlamentare anticipate.

  4. Rade harb de oalasparta : coruptiae transpartinica.Lacomia politicienilor romani nu cunoaste margini. Se continua politica lui ” ba pe-a ma-ti…”

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger