AcasăDezvaluiriAnchete“Baronii” de Hunedoara si-au luat munti intregi cu banii UE!

“Baronii” de Hunedoara si-au luat munti intregi cu banii UE!

Este deja greu de tinut minte numarul “baronilor” locali care au picat in malaxorul DNA. Insa printre atatea cazuri de coruptie strigatoare la cer, o figura aparte o va face cu siguranta presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Molot.

Mircea Molot a intrat deja in vizorul DNA

Cel care, la doar cateva zeci de ore dupa ce procurorii Laurei Codruta Kovesi l-au retinut, acuzandu-l de acordarea contractelor din bani publici dupa bunul sau chef, a reusit performanta uluitoare de a se remarca din nou intr-un alt dosar. In care se suspecteaza deturnarea a zeci de milioane de euro acordati cu generozitate de catre Bruxelles, prin APIA, pentru sprijinirea fermierilor. Numai ca, in timp ce crescatorii de animale din Hunedoara, unul dintre cele mai sarace judete ale tarii, de-abia isi duc traiul de azi pe maine, acestia au descoperit cu stupoare ca banii care li se cuveneau pe proprietatile lor sunt incasati, de ani buni, de catre alte persoane. Despre care exista indicii ca nu ar fi decat “sagetile” unor importanti politicieni locali, ca “baronul” Mircea Molot si mai multi “locotenenti” ai acestuia, in frunte cu primarul din Calan, Adrian Filip Iovanescu.

Au smenuit proprietarii!

Sute de milioane de euro sunt alocati anual de catre Uniunea Europeana, prin programul APIA, pentru sprijinirea celor care se incapataneaza sa faca afaceri in agricultura sau barem sa supravietuiasca impreuna cu familiile lor din acest domeniu.

Adrian Filip Iovanescu este “locotenentul” lui Molot

Numai ca, din pacate, prea putini bani ajung chiar la cei carora li se cuvin, iar DNA are in derulare mai multe anchete bomba despre gravele ilegalitati comise la nivelul APIA. Si chiar daca modalitatile de deturnare a fondurilor europene difera, una dintre cele mai frecvente este cea a inlocuirii, in actele justificative, a proprietarilor de drept. Iar un astfel de caz este cel al familiei Rotariu, care, aidoma altor cateva zeci de hunedoreni, reclama ca, desi sunt proprietari cu acte in regula peste diverse suprafete de pasuni, altcineva incaseaza sute de mii de euro lunar pe spatele lor. Iar acesta este un singur exemplu in care se fac acum ample verificari la nivelul APIA. Dupa ce a cumparat la licitatie, prin intermediul lichidatorului judecatoresc, suprafata de 32 de hectare de la S.C. Sidermet SA Calan (fostul combinat siderurgic), aflat in faliment, dintre care 20 de hectare de pasuni, noul proprietar s-a trezit ca nu isi poate incasa banii ce-i revin de la APIA.

Proprietarii pasunilor au fost schimbati in acte, ca si numarul oilor existente

Astfel, desi pe de o parte el este cel care plateste taxele si impozitele aferente, pe de alta parte banii de la APIA ii incaseaza cu totul altcineva. Si asta pentru ca, dupa cum suspecteaza Vasile Rotariu si reiese si din informatiile intrate recent in posesia procurorilor anticoruptie, proprietarii au fost pur si simplu “smenuiti” de o ampla retea de deturnare a fondurilor europene, cu ramificatii care duc la primarul din Calan si la presedintele Consiliului Judetean Hunedoara. Iar intermediarul care incaseaza, inca din 2010, banii de pe cele 20 de hectare de pasune cumparate legal de Rotariu in 2013, isi trage foloase necuvenite si de pe alte 93 de hectare, dupa cum reiese din primele verificari.

Nici macar un leu pe hectar

Desi a castigat licitatia inca din luna mai a anului 2013, noul proprietar al celor 20 de hectare de pasune nu a reusit nici in ziua de astazi sa se apropie barem de rezolvarea situatiei sale si intrarea in posesia banilor aferenti acordati exclusiv din fonduri europene. Asta desi a facut toate demersurile legale, inclusiv obtinerea actelor cadastrale necesare si a eliberarii cartilor funciare care dovedesc dreptul de proprietate. Numai ca, in toata aceasta perioda a fost intotdeauna blocat “la mantinela” la Primaria Calan, sub diverse pretexte. Iar ancheta DNA ar putea lamuri acest mister, dupa ce s-a descoperit deja ca persoana care incaseaza banii de la APIA in toata aceasta perioda ar fi o apropiata a primarului Adrian Filip Iovanescu. Culmea este insa ca, in timp ce noul proprietar a fost somat de Primarie sa plateasca un impozit mare, de 100 lei lunar pe hectarul de pasune, aceeasi primarie i-ar fi concesionat intermediarului respectiv suprafete uriase de pasune, dar la un pret de niciun leu pe luna! Cert este insa ca persoana banuita a fi “sageata” primarului Iovanescu continua sa ia banii europeni de pe nu mai putin de 113  hectare “invartite” de la Primaria Calan.

Filmarile din avion

Din cate reiese din informatiile intrate in posesia noastra, se pare ca, dupa ce avioane speciale filmau din aer suprafetele din Hunedoara, functionari corupti verificau terenurile pentru care nu se depusesera inca documentele la APIA si se facea de urgenta documentatia pentru “samsarii” de fonduri UE.  Interesant este insa ca nici macar dupa ce unii proprietari au descoperit ca altcineva le ia banii si au incercat chiar medieri, reteaua nu s-a oprit din “sifonarea” banilor de pe terenuri din Nadajdia de Sus, Nadajdia de Jos, Sancrai sau Streisangeorgiu. Mai mult chiar, un intreg munte aferent acestei ultime localitati a fost decretat drept fosta “zona politica administrativa” a orasului Calan si acum se incaseaza pe el nu mai putin de 30 de miliarde de lei vechi de la APIA. Insa cat de curand se va afla oficial si la cine ajung banii astfel obtinuti. Mai ales ca primarul din Calan, Adrian Filip Iovanescu, este recunoscut drept “locotenentul” presedintelui CJ Hunedoara, deja inculpatul Mircea Molot.

Crotale de oi la vrajeala

Si daca “locotenentul” Iovanescu si-a tras un intreg munte, de ce nu ar fi procedat la fel si “baronul” absolut al Hunedoarei, Mircea Molot. Pana acum, acesta este acuzat de catre DNA ca acorda contractele din bani publici de la nivelul intregului judet prin intermediul ginerelui sau, prosperul afacerist Roberto Patrick Venter. Insa “contractiada” pare a fi  doar o mica parte din afacerile derulate de catre Molot si care au fost luate acum la puricat de catre procurorii anticoruptie. Astfel, se verifica acum modul in care Molot este implicat in deturnarea fondurilor europene acordate prin APIA printr-o metoda inedita, brevetata la Hunedoara. Pentru ca exista indicii temeinice ca unii ciobani de casa, bagati la inaintare de ”baronii” Hunedoarei, figureaza in registrele APIA cu zeci de mii de animale, desi numarul acestora ar fi cu mult mai mic. Astfel, se pare ca, desi iau banii, sa zicem, pentru 10.000 de oi, animalele nu exista in realitate, ci doar crotalele de pus in ureche care sunt plimbate de colo-colo, cand se fac verificari pe muntii luati cu japca de Molot si “locotenentii” sai, precum Iovanescu din Calan.

author avatar
Catalin Tache
4.579 afisari

1 COMENTARIU

  1. “Pe site-ul companiei CFR Calatori sunt postate o serie de anunturi de angajare, dar in realitate sunt posturi cu dedicatie pentru suita de directori si sefi din cadrul celui mai mare operator feroviar de transport calatori din tara noastra. Artizanul acestor joburi scoase la concurs este Vasile Secară, presedintele drectoratului de la CFR Calatori.

    In timp ce site-ul companiei este invadat de anunturile de angajare, Vasile Secara mentine pe posturi cheie o serie de pensionari bine remunerate. Mai mult, in Adunarea Generala a Actionarilor se afla persoane care habar nu au de calea ferata, iar in Consiliul de Administratie se afla in continuare oameni garantati …
    Armata de birocrati-90 de sefi de birou si serviciu
    La ora actuala, CFR Calatori are un Consiliu de Supraveghere si un Directorat format din trei membrii- Vasile Secara, Ioan Balanean si Iosif Szentes. Primii doi sunt de la Cluj, iar Szentes este cel care din 2012, “tese”, an de an, mersul trenurilor in interesul operatorilor privati si nicidecum pentru CFR Calatori. Totodata, compania mai are 11 directori generali si 4 consilieri, dar si, atentie, nici mai mult nici mai putin, de 72 de sefi de serviciu, oficiu sau birou numai in sediul central. Incredibil! 90 de sefi numai in sediul central al companiei CFR Calatori. Adica o armata de birocrati care se calca pe picioare, in timp ce personalul de executie de la calea ferata este tinut in conditii mizere si amenintat cu somajul.
    Pensionari de lux de la CFR Calatori
    Presedintele Directoratului, Vasile Secara, este preocupat sa mentina pe posturi cheie cativa pensionari. Astfel, directorul economic, Elena Miu, trebuia de mult timp sa se pensioneze, dar este bine merci la butoanele economice ale companiei. La Corpul de control al companiei se afla un colonel de armata pensioner- Catalin Apostol, care pe langa pensia de 2.500 de lei, mai are clasa de salarizare 45 , la care se mai adauga un spor de 40%. Adica primeste 4.144 de lei, la care se adauga sporul de 1. 657 de lei, ceea ce inseamna 5.801 de lei. Insa, desi este pensionar, Catalin Apostol este detasat de la Ministerul Economiei pentru a face controlul la CFR Calatori. Un alt consilier pensionar a lui Vasile Secara este si Cornel Stana, fratele sefului de la Regionala Craiova, care pe langa pensia militara de 2.300 de lei, mai incaseaza de la CFR Calatori inca vreo 2.000 de lei.

    Jolly-jokeri de la CFR Calatori
    In urma cu ceva timp, compania CFR Calatori a incredintat, fara licitatie, catre societatea Informatica Feroviara, suma de 7.200.000 de lei pentru servicii informatice. De ce nu s-a facut licitatie? Numai bosul CFR Calatori, Vasile Secara, poate spune, dupa ce se va consulta cu stapana achizitiilor de la aceasta companie- Carmen Maria Popescu.
    Insa, nici pana in prezent, mersul trenurilor nu poate fi vizualizat on line, pe motiv ca site-ul este inactiv de un an de zile.
    Poate Corpul de control al ministrului Ioan Rus va verifica si achizitiile de la CFR Calatori pastorite de Carmen Maria Popescu, dar si aranjamentele acesteia cu Vasile Secara si Elena Miu.
    Ori poate se verifica cum un teren extrem de valoros de la Cluj al companiei a ajuns la un om de afaceri din anturajul lui Ioan Rus?”

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger