AcasăUtileDescoperă Bucureștiul istoric!Palatul BNR, un reper de prestigiu

Palatul BNR, un reper de prestigiu

Marele arhitect Ion Mincu, întemeietorul stilului neoromânesc, considera Palatul BNR de pe Lipscani drept „cea mai frumoasă clădire din Bucureşti”.  Nici după un veac de la trecerea sa în neființă, aprecierea celui care a patentat versiunea autohtonă a Art Nouveau-ului nu poate fi combătută. Poate doar dacă am compara clădirea de pe Lipscani cu cea a Atheneului Român sau cu Palatul CEC, de pe Calea Victoriei, ambele proiectate de arhitecți francezi, Galleron, respectiv Gottereau. Coincidență, de fapt nu e deloc o întâmplare!, Albert Galleron este același care a desenat și realizat (împreună cu Cassien Bernard și Nicolae Cerchez) Palatul Lipscani (Palatul Vechi al BNR, cum este el cunoscut), subiectul nostru de astăzi.

Un edificiu ridicat între 1884 și 1890, monumental pe dinafară și de o rară ținută și un efect decorativ uimitor pe dinăuntru. Am vizitat vechiul palat de pe Lipscani nr. 25 într-o zi cu vreme severă, de octombrie, o zi potrivită însă cu arhitectura clădirii, cu caracterul instituției adresante (Banca Națională a României), dar și cu temperamentul creatorului din umbră, Regele Carol I, coordonatorul celui mai prețios proces de modernizare a Bucureștiului. Înainte de a vă încumeta să păşiți în interiorul acestui minunat palat din Centrul Vechi, pe locul căruia, vreme de 200 de ani, ființase Hanul Șerban Vodă, vă dăm un pont: contemplați preț de câteva minute clădirea din stradă, pentru a vă conecta la atmosfera Belle Epoque. Zona dispune de o paletă diversă de baruri și cafenele, astfel că savurând o cafea tare sau un ceai fierbinte, având în față o asemenea priveliște, garantăm teleportarea înapoi în timp. Faţada principală, cea care dă în strada Lipscani, a fost realizată din piatră de Rusciuc. Monumentalitatea faţadei principale este întărită prin patru sculpturi decorative ce înfăţişează personaje alegorice care reprezintă Justiţia (Thermis) şi Agricultura (Ceres), Comerţul (Mercur) şi Industria (Vulcan).  Interiorul, care face astăzi joncțiunea dintre vechiul palat și noul sediu al BNR, cel cu intrarea din Strada Doamnei, este impresionant, cu holuri mari, săli deosebite și o scară monumentală din marmură. La parterul clădirii există muzeul BNR, cu expoziţia sa permanentă, dar și Biblioteca BNR. Pe scurt, impresia lăsată de acest palat – prima clădire bancară importantă a Bucureştiului – este cea a unui tot care degajă o forţă considerabilă.  Palatul Lipscani a fost dat în folosință efectiv în iunie 1890, la împlinirea unui deceniu de la nașterea Băncii Naționale. În perioada interbelică, s-a simțit nevoia unei extinderi, astfel că a fost demarat proiectul construirii unei aripi moderne, planul fiindu-i încredințat arhitectului Radu Dudescu. Deși inițial s-a preluat ca model faţada principală a Palatului Vechi, edificiul cu intrarea din str. Doamnei, finalizat la mijlocul Secolului XX, a căpătat în timp un motiv arhitectural diferit. Alături de acesta, Palatul Lipscani constituie astăzi cel mai important ansamblu de clădiri cu funcţie publică şi de reprezentare din zona Centrului Istoric.

Material realizat în cadrul “DESTINATION: BUCHAREST” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

author avatar
Maria Iordache
806 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger