AcasăEditorialDan Claudiu TanasescuTânărul Ducan, pe post de... Duckadam!

Tânărul Ducan, pe post de… Duckadam!

Joi noapte, pe stadionul Gradski din nordul Serbiei, s-a petrecut una dintre nebuniile fotbalului, sminteală iscată, fără de voia lor, de FCSB și Backa Topola, într-un meci de-a dreptul haotic, girat de turul al doilea preliminar din Liga Europa.

La acest joc, echipa lui Gigi Becali s-a prezentat ciumpăvită de nemilosul Covid, cu o trupă alcătuită din doar treisprezece fotbaliști, majoritatea împrumutați din curtea juniorilor. Ce s-a întâmplat este de domeniul fanteziei: s-au înscris 21 de goluri, s-au executat 11 penalty-uri, s-au dictat două eliminări, iar necunoscutul Ducan, portarul de nevoie al FCSB-ului, a reușit să apere (ce-i drept, nu patru șuturi ca Duckadam, la Sevilla) o lovitură de la punctul cu var, transformând întreaga zăpăceală într-o calificare nesperată! Cu această ispravă de pomină, FCSB trece în turul al treilea preliminar, în care va da piept cu Slovan Liberec. Dacă și de acolo va ieși cu penele întregi, se poate considera o minune, întrucât în echipă sunt zece jucători infectați, trei accidentați, iar cei din staff-ul tehnic poartă și ei în sânge virusul cu pricina. Doar Pintilii, cel care de fapt a condus surogatul de echipă în meciul cu Topola, este, deocamdată, neatins de aripa nesățiosului inframicrob! Oricum ar fi, se poate spune că puștii anonimi din arealul lui Becali, cu eforturi epuizante, au scos-o la capăt cum puțini se așteptau. Bravo lor! Iar criticile aduse tânărului portar de 19 ani Răzvan Ducan fac parte din atacurile fără obiect ale unor ziariști prea avizi în a născoci lipsuri și vâna erori. Nenișorilor, aflați că puștiul ăsta, care a greșit la două goluri dintre cele șase din timpul de joc (scor 6-6 după 120 de minute!), a calificat echipa apărând un penalty la loviturile de departajare! Și-atunci?!

*Nu aceeași ispravă ‒ obținerea calificării, fie ea și in extremis ‒ au făcut fotbaliștii botoșăneni, în întâlnirea cu Shkendija, echipă din Macedonia de Nord, ei, urmașii lui Ștefan cel Mare, pierzând cu scorul de 1-0, ca urmare a unei evoluții rușinoase. Moldovenii s-au prezentat precum cetățeanul turmentat, mătăhăind anapoda pe teren, fără niciun orizont, în fața unei formații mai modeste decât echipa de fotbal a cooperativei „Dor de muncă” din Falaștoaca! Din această pricină, antrenorul trupei de leneși, Marius Croitoru, care își hrănise iluzia că va avea ocazia ‒ calificându-se, desigur ‒ să dea mâna cu Mourinho, își mormăie în barbă, suspinând, vechiul cântec: „Unde sunt iluziile mele care le-am avut?”. Cum coliva are nevoie de o bomboană, ea a fost degrabă așezată de arbitrul suedezo-irakian Mohammed Al-Hakim, care în minutul 25 „n-a văzut” un penalty clar, când Ashkovski a fost bușit de pământ în careu de macedoneanul Pavici. Dar asta nu scuză cu nimic impotența crasă a echipei din Botoșani.

*De a doua zi, s-au pornit jocurile etapei a patra a primei ligi. Pe înserat, Chindia și Hermannstadt s-au întâlnit la Ploiești, fiecare dintre ele cu gândul la victorie. Jocul a fost alert, cu faze interesante și cu patru goluri, trei dintre ele fiind înscrise de sibieni, care au făcut o partidă bună. Târgoviștenii au părut că nu sunt încă puși la punct cu forma fizică și nici cu o tactică adecvată, așa că insuccesul lor nu a mirat pe nimeni. Scorul de 1-3 este usturător pentru dâmbovițeni și, în același timp, o gură de aer trasă în piept, fără mască, de cei din Țara Bârsei. E bine însă de știut că, la 1-0 pentru Chindia, arbitrul Cătălin Buși le-a făcut cadou oaspeților o lovitură de la 11 metri, care a făcut ca meciul să ia altă turnură. Păi?

*Seara, pe malul Dunării, slujbașii patronului Ioan Niculae i-au primit pe elevii lui Dan Petrescu. Cu câteva ore înaintea începerii partidei, antrenorul de sub Feleac își dădea cu părerea că giurgiuvenii alcătuiesc o echipă greu de învins și că este îngrijorat de faptul că îi lipsesc câțiva jucători. Tactica lui șmecherească! Jocul a fost dominat la început, timp de vreo zece minute, de clujeni, ca apoi dunărenii să se mobilizeze și să-și revină, impunându-se prin țesătura de pase, creându-și trei ocazii de pomină și, în plus, trimițând mingea o dată în bară. Și când mai era un minut până la sfârșitul primei reprize, nefericitul Crepulja, voind să degajeze balonul, la un atac firav al ardelenilor, l-a introdus în poarta proprie: 1-0 pentru norocoșii oaspeți! În repriza a doua, alde Alibec au cam dormit pe teren, iar băieții Bursucului au profitat, au jucat bine și au înscris și ei un gol, prin Debeljuh. Astfel, CFR câștigă cu 2-0, iar Astra ține, cu umilință, aprinsă… lanterna roșie!

*Meciul dintre Sepsi și Viitorul s-a încheiat cu un rezultat de egalitate: 1-1. Cele două echipe s-au zbătut ca peștele pe uscat să-și adjudece victoria, dar niciuna nu a reușit. După aspectul jocului, imberbii antrenorului Ruben de la Barrera (după câte se știe, seniorul Hagi s-a pensionat!) meritau însă victoria.

*Sâmbătă seara, la Craiova, a coborât din autobuz trupa lui Miha Teja. Toată suflarea oltenească dădea să creadă că alde Cicâldău îi vor face arșice pe angajații primarului Pandele. Numai că nu prea a fost așa, fiindcă fostul antrenor al FCSB-ului, adus cu parapanta, în locul lui Bergodi, la Voluntari, a trimis în teren o formație ambițioasă și lipsită de emoția confruntării cu deținătoarea primului loc. Acești băieți, în parte cam neica-nimeni, le-au scos sufletul juveților, pierzând greu, cu 1-2, golul victorios al gazdelor fiind înscris dintr-o  lovitură liberă (în minutul 77) executată magistral de Cicâldău. De altfel, nu se știe cum s-ar fi terminat meciul dacă arbitrul Iulian Călin nu s-ar fi făcut că plouă la un henț în careu, comis de Bancu, având în vedere că în ultimele minute ilfovenii i-au cam ținut pe olteni în propriul areal, creându-și câteva ocazii! Craiovenii au jucat bine, dar și cei de la Voluntari au etalat un fotbal modern, curajos, cu toate că nu au nume sonore în echipă. Chiar înfrânt, Teja merită laude. Cu această victorie, Universitatea se menține pe primul loc al clasamentului.

*Duminică a fost pentru unele echipe ziua plângerii! Botoșănenii nu au putut să-i învingă pe cei de la Clinceni (0-0), UTA a pierdut, pe teren propriu, partida cu Poli Iași (2-3), iar Argeșul a înghițit trei goluri de la Man (0-3, cu FCSB), arătându-ne că nu este încă o trupă de primă ligă, atâta vreme cât pierde în fața unei formații vitregite de titulari, care a jucat, de nevoie, cu șapte puștani!

*Luni seară, „câinii roșii” au poposit la Mediaș, pentru partida cu distribuitorii de gaz metan. Meciul era un examen al noului antrenor, Contra, și mai cu seamă pentru jucătorii aduși de prin străinătățuri, care primesc, așa se spune, câte 30.000 de euroi pe lună! Și iată că Dinamo, în această partidă, s-a trezit la viață, câștigând fără dubii, în deplasare, cu scorul de 3-1. Bine ar fi s-o țină așa!

author avatar
Dan Claudiu Tanasescu
284 afisari

3 COMENTARII

  1. & Sunteți de părere că FCSB ar trebui să conteste la DSP modul de prelucrare a probelor și să solicite prelevarea a două sau trei probe de la jucătorii testați pozitiv cu COVID, care să fie prelucrate în laboratoare diferite, acreditate la DSP, ? Observați și că este o speță ce amintește și de testele antidoping, ?

  2. & Cu Raul Rusescu, Adrian Popa, Andrei Ionescu, Florin Costea, în echipa care a jucat cu Slovan Liberec , sunteți de părere că FCSB avea mai multe șanse de a se califica în etapa următoare a competiției Europa League, ?

  3. Straton- Panțâru, Gardoș, Solides, Gabi Enache- Paul Pârvulescu, Cristi Tănase, Andrei Ionescu, Adrian Popa- Florin Costea, Raul Rusescu și chiar și Țucudean , ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger