AcasăEditorialDan Claudiu Tanasescu„Microbul” bate virusul!

„Microbul” bate virusul!

Bat clopotele prin toate bisericile a rugă neputincioasă, din pricina sinistrului coronavirus insinuat în viețile noastre ca o perpetuă amenințare, dar fotbalul, precum baba care se piaptănă când țara arde, se joacă fără zăbavă, de parcă pandemia ce a cuprins mapamondul n-ar fi nicio scofală!

Așa se face că, la noi, în săptămâna ce a trecut, pentru a ocupa locul rămas liber în prima ligă, s-au confruntat Chindia din Târgoviște și fabricanții de automobile din Mioveni. Era al doilea meci al barajului, primul fiind câștigat de târgovișteni cu 2-0, iar acum argeșenii trăgeau nădejde că vor putea întoarce căruța de la acest scor, gândind că au avantajul terenului și flacăra dorinței de a pune piciorul în liga lui Burleanu.

Cum încă din minutul 7 elevii lui Claudiu Niculescu au reușit să înscrie, speranța lor s-a umflat cât un balon, numai că, la vremea când primul mitan era pe cale să-și dea sfârșitul, dâmbovițenii au egalat. În repriza a doua, „combatantele” au irosit fiecare câteva ocazii, dar niciuna dintre plase nu a mai fost deranjată, așa că meciul s-a terminat 1-1, rezultat care, adunat la scorul din tur (3-1, per total), le-a dat posibilitatea elevilor școliți pe fugă de Emil Săndoi să rămână în primul eșalon. Dacă meciul acesta nu a depășit calitatea unuia de divizia secundă, cu faulturi și pase la adversar comise cu toptanul, cu mimări de accidentări și trageri de timp, în schimb, tot săptămâna trecută, a fost o încântare să vizionez ‒ la tv, desigur ‒ câteva partide din competițiile europene, în care ambiția și talentul unor jucători, ardoarea de a performa dusă până la ultima picătură de energie m-au pus pe gânduri, comparând cu nivelul fotbalului nostru. Diferență de bani, veți spune. Da, dar nu numai, ci și de mentalitate, angajament, dedicație!

Meciul dintre Atalanta și PSG m-a uluit prin calitatea jocului, impresionat fiind mai cu seamă de doi jucători cosmici: Neymar și Mbappe. Ultimul a intrat în teren în repriza a doua, fiind ținut în rezervă din pricina unei ușoare accidentări. Cei doi, precum niște fachiri, au făcut aproape tot ce au vrut cu mingea, ei contribuind decisiv la calificarea francezilor în semifinalele Champions League, în dauna Atalantei, o echipă compactă și puternică. Italienii au condus cu 1-0 din minutul 26, reușind să păstreze avantajul până foarte aproape de final, minutul 90 (!), iar după cum jucau părea că dorita calificare va fi de partea lor, distrugând astfel aura de invincibilitate a parizienilor! Dar poate cel mai spectaculos lucru s-a arătat a fi dramatismul acestei partide de excepție, venit ca un taifun, și anume în minutele 90 și 93, când, în urma unei presiuni formidabile, PSG a înscris două goluri, cu ajutorul cărora le-a smuls calificarea italienilor!

*Tot în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, vineri seară, la Barcelona, s-au întâlnit echipa lui Messi și cea a lui Thomas Muller. Aproape toți chibiții credeau că victoria va reveni catalanilor, și doar voci răzlețe aduceau în discuție izbânda bavarezilor. Partida a început în forță, cu încercări de ambele părți de a ajunge la porțile păzite de Ter Stegen și de Neuer. De altfel, intențiile jucătorilor s-au realizat destul de repede: nemții au deschis scorul în minutul 4, ca numai după câteva minute spaniolii să egaleze, mulțumită însă unui autogol realizat de nefericitul Alaba. Şi când credeam că barcelonezii se vor învârtoșa și vor pune șaua pe adversari, în minutul 21 neastâmpăratul Perisic trimite o bombă în poarta lui Stegen, făcând 2-1. Jocul se încinge, dar cei care stăpânesc mingea sunt oaspeții. Ei aleargă de rup pământul, pasează cu precizie și stârnesc panică în careul păzit de Pique. Şi, ca urmare a acestei dominații, Gnabri înscrie al treilea gol, ca peste patru minute Muller să modifice tabela la 4-1! Alde Messi bâjbâie de parcă ar juca pe întuneric, și nu reușesc să oprească vârtelnița celor din Munchen. Vine pauza și așteptam ca Suarez și ai săi să se trezească din somn și în mitanul al doilea să riposteze. Dar de unde?! Bavarezii „bagă cărbuni”, făcându-i arșice pe componenții celei mai bine cotate echipe de club din lume, înscriind încă patru goluri!

Printre ele, în minutul 57, ibericii au mai reușit să înscrie o dată, prin Suarez, dar partida se încheie cu scorul de 8-2 în favoarea lui Bayern, care merge în alai în semifinale. Ce se poate spune despre Barcelona? Mai nimic de bine. Umilită, bătută cu un scor de handbal, masacrată de adversar, ea a jucat precum o echipă sătească de desculți care a întâlnit campioana mondială! Pentru această formație care a dominat fotbalul mondial, singura soluție este să se revigoreze schimbând nu numai antrenorul, ci și o parte din jucători, căci unii nu au valoarea care să-i mențină în lotul ei. De Jong, Lenglet și Griezmann nu au ce căuta la FC Barcelona. Iar dacă socotim ce a pătimit această iubită echipă, trebuie să recunoaștem că a trăit nu un coșmar, ci un adevărat dezastru! Păcat! Concluzia despre vremurile pe care le trăim e clară: „microbul” fotbalului este mai tare decât virusul! Pandemie, nepandemie, meciurile nu se opresc, precum călătorul care află în trăsura ce-l ducea la gară că a pierdut trenul, dar nu se lasă întors din drum, ci îi spune cu indiferență vizitiului: „Birja merge pân’ la gară”!

author avatar
Dan Claudiu Tanasescu
252 afisari

5 COMENTARII

  1. @ Cum ați comenta și despre faptul că ăia de la MApN nu sunt proprietari de stadioane, stadioanele fiind obiective civile , nu militare, neavând ce să decidă referitor la folosința, administrarea alte chestiuni referitoare la stadioane, ?

  2. & Remarcați și faptul că stadionul Steaua nu este construit de MApN, ca decidenții de la MApN să pretindă atribuții de a decide despre stadion, ?

  3. @ Remarcați deci că stadionul Steaua este obiectiv public, nu militar, decidenții din MApN neavând ce decide referitor la utilizarea stadionului care este și proprietate publică, nu a MApN, ?

  4. @ Sunteți de părere că Adrian Mititelu ar putea contesta în instanțele civile hotărârile și deciziile instituțiilor din Craiova care nu îi permit echipei FC Universitatea Craiova 1948 să beneficieze de serviciile publice oferite de stadionul din Craiova, la solicitarea de a juca meciurile pe care ar trebui să le joace la Craiova, în liga a doua, pe stadionul recent construit, ?

  5. & Sunteți de părere că ăia de la instituțiile locale din Craiova ar putea să considere că stadionul din Craiova nu ar putea fi „teren propriu” pentu „meciurile de acasă” pentru două echipe, ci numai pentru o singură echipă, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger