AcasăEditorialDan Claudiu TanasescuCatana, in armata blatistilor

Catana, in armata blatistilor

De regula, cetatenii normali ajung soldati in tara unde s-au nascut ori s-au stabilit la varste fragede, si numai arareori, aventurierii, pentru simbrii consistente, devin catane mercenare in vreo legiune straina, schimband pusca de acasa pe automatul oferit de beneficiari.

Mai nou, iata ca si in fotbal apar mercenari, doar ca soldele lor nu sunt la vedere pe vreun stat de plata, iar misiunile remunerate au caracter… conspirativ! Ne referim, desigur, la scandalul… deghizatilor din fotbal, arbitri care isi schimba cetatenia, infatisarea si limba materna spre a intra in armata masluitorilor de scoruri, denaturand astfel, in interes ocult, cotele de pe piata pariurilor sportive. Cel mai recent caz de acest fel a aparut cu ocazia jocurilor amicale dintre diversele echipe aflate in cantonamentele din Cipru, Antalya si alte asemenea locuri cu gazon mangaiat de soare si vitregite de zapezi zoioase; asa cum sunt acum la noi, de nu ai unde sa pui piciorul pe un pamant curat. In centrul escrocheriei amintite se afla un individ cu nume aproape sinonim cu al militarului, Catana. Acest ins, Cristian Catana, posesor al unui ecuson de arbitru, s-a gandit sa impuste niste pungi cu carboave conducand abuziv si discretionar (chiar ilegal!) cateva partide amicale desfasurate prin tarile de care aminteam mai sus. In acest scop, spre a-i pacali pe combatantii unor intalniri, si-a preschimbat ecusonul romanesc intr-unul turcesc, apoi bulgaresc, mascandu-si astfel adevarata identitate. Extrem de abil si determinat, omul cu pricina nu doar si-a aruncat ecusonul, punandu-si in piept altul, ci chiar si-a schimbat infatisarea. Astfel, ca roman arata cu o freza ingrijita si cu o fata barbierita, peste scurt timp, cand si-a aninat ecusonul turcesc, a aparut cu o barba ca de tarcovnic, iar la numai cateva zile, bulgar chipurile, mister Cristian Catana si-a ras parul ramanand chilug ca un recrut. Toate aceste transformari, la care se adaugau si dialogurile exclusiv in limba engleza, le-a facut pentru a-i pacali pe cei arbitrati, avand un motiv necinstit si ilegal: sa poata blatui jocurile, dirijand intr-o anume directie rezultatele, schimband astfel cotele de la casele de pariuri spre avantajul unora. Manevra evidenta la jocul dintre Astra si Pogon Szczecin, incheiat cu 1-3, spre mirarea antrenorilor, dupa mai multe penalty-uri acordate aiurea, ratate intentionat de jucatori, creandu-se cateva situatii absolut ilare. Acelasi lucru se pare ca s-a intamplat si in meciul CFR Cluj-UFA (2-0), iar al treilea exemplu este partida FC Botosani-Amkar Perm, terminata cu 3-0, dupa care directorul echipei Amkar a declarat: „Suntem revoltati, a fost un arbitraj oribil”. Ne dam seama, pe zi ce trece, ca o parte din arbitri distrug pentru bani fotbalul, blatuind pur si simplu rezultatele. Si atunci ce sa ne mai miram ca lumea-i plina de farsori?!

Din fericire, mai sunt inca sporturi… albe, in care inselaciunea nu si-a facut loc. Spunem asta dupa ce am urmarit turneul de tenis de la Melbourne, unde niste sportivi admirabili si-au disputat cu indarjire sansele. Dupa ce ne-a tinut doua saptamani conectati la un eveniment sportiv de exceptie, Australian Open s-a incheiat cu doua finale disputate intre „veterani”. Daca prima, dintre surorile Williams, era pe jumatate usor de intuit, adica prezenta Serenei in acest act final (invingatoare in fata surorii sale, Venus, cu un dublu 6-4, adjudecandu-si astfel cel de-al 23-lea titlu de Grand Slam!), cea de a doua, dintre Roger Federer si Rafael Nadal, poate cei mai iubiti tenismeni ai planetei, era greu de anticipat si de catre cel mai fervent si patimas admirator al lor. Spaniolul, exemplu de pasiune, ardoare, seriozitate si incredere, s-a opus cat a putut elvetianului, angajat in lupta cu… propriile recorduri si limite, cota de optsprezece victorii in turnee de Mare Slem fiind deocamdata greu de atins de vreunul dintre contemporani. Constanta valorii inalte pe care Federer o demonstreaza de aproape paisprezece ani, de cand a castigat primul astfel de trofeu, este greu de egalat, ea dand masura talentului, perseverentei, atasamentului pentru tenis ale acestui sportiv de exceptie. Revenind la cei doi valorosi finalisti, suntem extrem de incantati de acest… super-comeback!

author avatar
Dan Claudiu Tanasescu
187 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger