AcasăCORONAVIRUS„Ziua Vax”: Vaccinarea copiilor, pas esențial sau mișcare riscantă?

„Ziua Vax”: Vaccinarea copiilor, pas esențial sau mișcare riscantă?

Țările urmăresc strategii foarte diferite în ceea ce va fi un test major al dorinței părinților de a-și inocula copiii.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat luna trecută utilizarea vaccinului Pfizer-BioNTech cu doze mai reduse la grupa de vârstă 5-11 ani. Se așteaptă ca primele fiole să fie distribuite în această săptămână.

Momentele pentru lansare variază, dar majoritatea țărilor se pregătesc să injecteze  brațele tinere la o zi sau două după sosirea primelor transporturi.

“Captain Vaccine” circulă prin Italia

„Vaccinarea trebuie să fie un moment vesel în care copiii se pot simți în largul lor”, a spus Alessio D’Amato, șeful sectorului de  sănătate al regiunii centrale Lazio, într-un videoclip în care a declarat 15 decembrie „Ziua Vax” pentru copiii din regiune.

Și în Liguria a început propaganda: autoritățile folosesc un super-erou din desene animate numit Captain Vaccine, care poartă o geantă de doctor și îmbracă o haină albă cu un „V” mare imprimat pe piept.

Franța și Germania vizează doar copiii cei mai vulnerabili, în timp ce Danemarca a administrat injecții chiar înainte ca flacoanele și seringile special concepute să sosească.

Belgia ar putea să nu înceapă lansarea vaccinării celor mici până la începutul lunii ianuarie, în timp ce autoritățile naționale se pregătesc să emită orientări.

Spania, care se clasează printre țările cele mai puternic imunizate din lume, cu 90% dintre persoanele cu vârsta de 12 ani sau peste complet vaccinate, va începe să inoculeze copiii pe 15 decembrie.

Vaccinarea copiilor și tinerilor, care pot transmite fără să vrea Covid-19 altora cu risc mai mare de îmbolnăvire gravă, este considerată un pas esențial către îmblânzirea pandemiei, relatează Reuters. În Germania și Țările de Jos, copiii reprezintă acum majoritatea cazurilor.

Lansarea are loc în timp ce Uniunea Europeană se luptă cu un val major de infecții, reprezentând mai mult de jumătate din infecțiile globale și 50% din decese.

Aproximativ 27 de milioane de copii de 5-11 ani sunt eligibili pentru vaccin în blocul de aproximativ 450 de milioane de persoane.

Părinții își fac griji

Un obstacol major pentru guverne și autorități medicale va fi câștigarea încrederii părinților. În Țările de Jos, 42% dintre cei aproape 1.800 de părinți cu copii în intervalul de vârstă 5-12 au declarat că nu îi vor vaccina.

Un sondaj realizat în Italia a constatat că aproape două treimi dintre cei chestionați susțin vaccinările, dar procentul a scăzut la 40% în rândul părinților cu copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 12 ani.

Și în alte țări, principalul motiv pentru ezitare îl preprezintă lipsa datelor privind efectele vacinurilor asupra copiilor și efectele secundare pe termen lung.

Unii părinți au fost îngrijorați de rapoartele de inflamație a inimii, un efect secundar rar al vaccinului observat la bărbații tineri în rate mai mari decât restul populației.

Săptămâna trecută, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au declarat că nu au găsit niciun raport cu privire la această afecțiune în rândul copiilor de 5-11 ani primitori ai vaccinului.

Cu toate acestea, unele guverne limitează lansarea până când sunt disponibile mai multe date.

În Franța, doar copiilor care sunt supraponderali sau care au o afecțiune gravă li se va oferi acces la vaccinare pentru început.

Comisia consultativă de vaccinare din Germania, STIKO, a declarat că nu poate face o recomandare generală pentru vaccin, dar îl recomandă pentru copiii sub 12 ani.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor