AcasăCORONAVIRUSWhisky-ul scoțian, “mahmur” de Covid

Whisky-ul scoțian, “mahmur” de Covid

Denumiri precum Ardbeg, Lagavulin și Laphroaig sunt venerate de iubitorii de whisky din Japonia până la New York, din Australia până la St Petersburg. Distileriile sunt extrem de importante  pentru industria whisky-ului scoțian. Și whisky-ul în sine este vital pentru economia scoțiană. În 2019, țara a exportat 1,3 miliarde de sticle către 175 de piețe din întreaga lume, aducând 4,9 miliarde de lire sterline (6,3 miliarde de dolari),însă pandemia a schimbat socotelile.

La fel cum industria șampaniei nu poate fi lăsată să eșueze în regiunea franceză Champagne, tot așa Scoția și-a protejat industria whisky-ului cât de bine a putut în timpul blocării Covid. Trei insule unde se află producători de prestigiu – Arran, Islay și Jura – au fost complet sigilate în timpul blocării britanice. Distileriile din Scoția au fost obligate să închidă până pe 29 martie 2020, afectând industria în care muncesc  peste10.000 de oameni. Odată cu această decizie s-au închis și circuitele turistice, inclusiv festivalul anual de whisky din Islay, care atrage 7000 de vizitatori.

“Turismul cu whisky este incredibil de important pentru economiile locale. În 2019, două milioane de turiști au vizitat distileriile scoțiene. Estimez că va  dura doi-trei ani pentru ca noi să recuperăm ceea ce s-a pierdut în timpul blocării”, a declarat pentru CNN Jane Deakin, managerul hotelului Islay House, cel mai mare de pe insulă. Linda Maclellan, care conduce Hotelul Bowmore, descrie situația actuală ca fiind „destul de cumplită”. Anumite distilerii insulare au primit o dispensă specială din partea guvernului scoțian pentru a relua producția pe  12 mai. “Au fost necesare șase săptămâni pentru ca lucrurile să revină la normal. Cred că am pierdut aproximativ un milion de litri de whisky și nu vom compensa niciodată acest lucru. Chiar și lucrând 24/7”, spune John Campbell, managerul distileriei Laphroaig. În insulele Jura și Arran existau tururi de degustare, însă în prezent nu sunt prevăzute planuri de deschidere pentru vizitatori. O altă problemă post-blocare este lipsa reală de whisky pe unele dintre aceste insule în această toamnă. Deși legea impune toate aspectele producției să aibă loc în zonele de  de origine, butoaiele umplute de whisky sunt întotdeauna trimise la fabricile de îmbuteliere de pe continent.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
247 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger