AcasăCORONAVIRUSVor fi relaxări de Sărbători? Ministrul Rafila: „Suntem în scenariul verde, dar...”...

Vor fi relaxări de Sărbători? Ministrul Rafila: „Suntem în scenariul verde, dar…” – VIDEO

Vor fi relaxări de Sărbători? Ministrul Rafila: „Suntem în scenariul verde, dar...” - VIDEOVor fi relaxări de Sărbători? Ministrul Rafila: „Suntem în scenariul verde, dar...” - VIDEO (sursa foto: facebook)

Se apropie tot mai mult Sărbătorile de iarnă și cei mai mulți români se gândesc deja la perioada Crăciunului și a Revelionului. Unii și-au făcut deja planuri, alții așteaptă să vadă cum vor evolua lucrurile, dat fiind contextul generat de noul coronavirus. 

Noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, a fost întrebat, marți seară, dacă de Sărbători se vor relaxa măsurile. Social-democratul s-a ferit să dea un răspuns exact, în schimb a pus accent pe faptul că e nevoie ca oamenii să fie precauți și în perioada de dinaintea Sărbătorilor, aducând în discuție aglomerația constatată recent, la aprinderea luminițelor de la târgul din Brașov.

„Mi-e greu să vă spun acum ce se va întâmpla peste un interval de 3-4 săptămâni, dar eu am mai degrabă o preocupare față de ce se întâmplă în acest moment. Am văzut pe la târgul de Sărbători de la Brașov, cred că era ieri, era o mare frenezie, am văzut niște concerte care nu aveau nimic de-a face cu niște măsuri de bază care să prevină transmiterea. Cred că dacă oamenii vor să aibă Sărbători cât mai apropiate de normalitate, ar trebui să se comporte mai ponderat, precaut în această perioadă”, a declarat Alexandru Rafila, marți seară, la B1TV.

Rafila: „Gândiți-vă ce s-a întâmplat astă vară”

Mai mult, ministrul Sănătății a explicat că e important de urmărit contextul epidemiologic. Și a dat ca exemplu situația din vară. „Trebuie văzut contextul epidemiologic. (…) Suntem în scenariul verde, dar (…) contează și care este trendul. (…) Gândiți-vă ce s-a întâmplat astă vară, când eram în scenariul verde, dar lucrurile mergeau de fapt prost săptămână după săptămână.

Pentru că exista o creștere care nu era perceptibilă la nivel public, dar care din punct de vedere epidemiologic era foarte importantă”, a subliniat Rafila.

Cifrele de la GCS

Din cea mai recentă raportare zilnică venită de la Grupul de Comunicare Strategică (GCS), cea din 30 noiembrie, reiese că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.622 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2.

„Până astăzi, 30 noiembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.779.667 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 10.325 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.686.752 de pacienți au fost declarați vindecați”, potrivit sursei citate.