AcasăCORONAVIRUSVoiculescu, pe urmele lui Tătaru. Bolnavii non-Covid, afară din spitale

Voiculescu, pe urmele lui Tătaru. Bolnavii non-Covid, afară din spitale

Voiculescu închide porțile spitalelor pentru bolnavii non-Covid

Deși a promis că va permite internarea în spitale a bolnavilor non-Covid, ministrul Vlad Voiculescu s-a răzgândit din mers. Astfel, potrivit unui ordin care îl schimbă pe al lui Tătaru, pacienții care suferă de alte boli nu vor avea acces în spitalele transformate aproape integral în Covid.

Pe la jumătatea lunii trecute, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, i-a convocat în videoconferință pe toți șefii DSP-urilor din țară pentru a rezolva cea mai dramatică problemă provocată de măsurile pandemice. Este vorba despre împiedicarea accesului la tratament a bolnavilor non-Covid, care au murit pe capete în ultimele luni ale anului 2020. Voiculescu anunța atunci că se caută soluții pentru creșterea accesibilității la serviciile medicale pentru pacienții non-Covid-19 și creșterea calității serviciilor oferite pacienților Covid-19.

Pandemia nu a făcut ca toate celelalte probleme de sănătate cronice sau acute să dispară. Evoluția pandemiei impune o adaptare continuă a resurselor disponibile. Pe de o parte, trebuie să ne asigurăm că pacienții care dezvoltă forme severe ale Covid-19 au parte de îngrijiri, dar, pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că toți ceilalți pacienți au acces la serviciile medicale de care au nevoie. De aceea, am demarat acest proces de analiză a reorganizarii circuitelor din spitale împreună cu instituțiile implicate în gestionarea pandemiei”, a declarat atunci ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Șocul a venit însă odată cu apariția Ordinului nr. 434 din 26 martie 2021, privind aprobarea Planului de măsuri pentru organizarea spitalelor și a unităților de dializă în contextul pandemiei de Covid-19, care, de fapt, nu schimbă cu nimic prevederile în acest sens din Ordinul lui Nelu Tătaru.

Condiții restrictive

Potrivit Ordinului ministrului Voiculescu, ”în funcție de evoluția epidemiologică, spitalele Covid și suport Covid pot oferi asistență medicală și pacienților non-Covid-19, dar numai cu existența unor circuite separate pentru pacienți”. Cu nimic diferit față de Ordinul lui Tătaru, care stipula că, ”în funcție de evoluția epidemiologică locală, spitalele care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2 pot asigura, cu avizul direcțiilor de sănătate județene și a municipiului București, asistența medicală și pacienților non-Covid-19 în condițiile existenței circuitelor funcționale complet separate, fără a fi necesară externarea/ transferarea tuturor pacienții internați către alte spitale”. În fapt, Ordinul actualului ministru al Sănătății nu schimbă cu nimic situația bolnavilor non-Covid, pentru că circuitele separate nu pot fi asigurate decât în spitalele pavilionare. Mai grav este că pe lista spitalelor Covid se află cele mai mari și mai importante unități sanitare de pe raza tuturor județelor, incluzând aici și spitalele de urgență. Astfel, în continuare pacienții vor fi obligați să se trateze în unitățile private sau, dacă nu au bani, să moară acasă.

Saloanele, ATI-uri improvizate

Spitalele care internează cazuri Covid sau suspecte Covid vor trebui să-și amenajeze în saloane paturi destinate terapiei acute, se mai arată în Ordinul ministrului Voiculescu. Acestea vor fi dotate cu  sursă de oxigen fixă cu cuplare rapidă, deservită de un rezervor central, pentru administrarea de oxigen medical cu debit redus, cu debit înalt și aparate de ventilație mecanică noninvazivă, după caz. Aceste paturi vor fi deservite de către personalul medical al secției cu paturi în care sunt organizate și vor funcționa în regim de spitalizare continuă. Totodată, saloanele cu paturile destinate terapiei vor fi coordonate de un medic în specialitatea ATI, a unui medic cu competență atestată în terapie intensivă sau a unui medic cu atestat de competență în ventilație mecanică noninvazivă. Problema pe care o va crea o astfel de măsură și pe care ministrul Voiculescu nu a prevăzut-o este aceea că și puținele intervenții chirurgicale care se mai făceau în spitalele din țară vor dispărea, dat fiind că nu vor mai avea medici ATI care să asigure gărzile la Terapia Intensivă non-Covid.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
873 afisari

2 COMENTARII

  1. Deja celebrul lagar a nasistei Mahler, imputita aia cu mutra acra 🙂 de unde toti ies complet vindecati 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger