AcasăCORONAVIRUSVirusul Mafiei

Virusul Mafiei

În Italia, criza economică provocată de Covid creează condiții foarte favorabile pentru criminalitatea organizată. Mii de întreprinderi fără bani ar putea fi victime ale infiltrării mafiote.

©LUCA ZENNAROEPAMAXPPP epa08329612 A police water cannon truck usually deployed to disperse groups of demonstrators prepares to spray water in the streets of Genova Italy 29 March 2020 The vehicle has been modified to be used for the sanitation of the citys streets to counter the spread of coronavirus amid the ongoing Covid 19 pandemic EPA EFELUCA ZENNARO

În orașul Ravenna, renumit pentru mozaicurile și bisericile sale, hotelierii nu au mai văzut turiști de un an. Filippo Donati, proprietarul Hotelului Diana, lângă centrul istoric, recunoaște că este la un pas de faliment. De la începutul pandemiei a primit 4000 de euro, ajutor de stat. Pentru a supraviețui, și-a trimis acasă majoritatea angajaților. “Am trei sau patru camere ocupate în timpul săptămânii și mi-am consumat toate economiile, deoarece costurile fixe ale unui hotel sunt mari chiar și fără un client”, spune el. Hotelierul a început să primească e-mailuri ciudate, cu oferte de împrumuturi de camătă: se ajunge la sume de până la 20 de milioane de euro cu o rată a dobânzii de 2%, dar fără a se preciza dacă aceasta este pe săptămână sau pe lună. Este o capcană clasică, spune Direcția Judiciară Anti-Mafie: când rămâne fără bani pentru a rambursa împrumutul, proprietarului hotelului i se permite să rămână la conducere, drept fațadă, în schimb afacerea sa este preluată de structurile criminalității organizate.

Rimini, un teren de vânătoare

La sud de Ravenna se află stațiunea litorală Rimini: kilometri de plajă, mii de restaurante și peste trei mii de hoteluri. Un paradis pentru clanurile mafiote care vor să recicleze banii pentru infracțiuni. Pe internet, sute de hoteluri sunt vândute, la prețuri incredibil de mici – de la  șaptezeci de mii până la  trei sute de mii de euro … Proprietarii au clar nevoie de bani. “Aceste prețuri arată că acești hotelieri și antreprenori nu mai știu cum să iasă din criza economică provocată de pandemie. Aproape toți devin victimele mafiei. Criminalitatea organizată este singura afacere care înflorește acum”, explică Davide Grassi, un avocat care face parte din rețeaua „SOS Impresa”.

Un protocol anti-mafie

În încercarea de a intercepta infiltrațiile mafiote în achizițiile de hoteluri și restaurante, prefectura Rimini a instituit un protocol în septembrie 2020. În mai puțin de șase luni, treisprezece vânzări de hoteluri au fost blocate în urma anchetelor forțelor de ordine, potrivit prefectului Giuseppe Forlenza. Pe o platformă informatică, municipalitățile indică modificările proprietarilor, originea(dacă provin din regiuni de risc – Sicilia, Calabria,Campania),vârsta sau cazierul judiciar, iar dacă unul sau mai multe dintre aceste criterii sunt suspecte, ancheta  poate să înceapă, notează AFP. Prin cumpărarea de hoteluri aflate în criză, criminalitatea organizată ar putea pune mâna pe zeci de  milioane de euro în ajutoare care vor urma pentru sectorul turistic. În prezent, 140.000 de companii sunt expuse riscului de infiltrare mafiotă în toată Italia. Mafia cu gulere albe formată din avocați, contabili sau firme, poate intra într-un consiliu de administrație al unui grup hotelier mare, iar hotelurile mici pot fi victime ale cămătarilor fără scrupule sau tentați de o vânzare rapidă. Italia avertizează restul Europei: criminalitatea organizată nu cunoaște granițe.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
580 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger