AcasăCORONAVIRUSVine valul 5! Ministrul Sănătății: „România nu are cum să scape”

Vine valul 5! Ministrul Sănătății: „România nu are cum să scape”

cseke attilaVine valul 5! Ministrul Sănătății: „România nu are cum să scape”

România este supusă riscului de a se confrunta cu un al cincilea val al pandemiei, a declarat ministrul interimar al Sănătății Cseke Attila, îngrijorat de rata scăzută de vaccinare anti-COVID în rândul populaţiei de peste 12 ani.

Oficialul susţine că, deşi numărul de îmbolnăviri zilnice începe să scadă, numărul deceselor va continua să rămână ridicat, iar presiunea pe spitale este în continuare una uriaşă. El a arătat că „încă o perioadă de timp, probabil”, numărul deceselor se va menţine unul ridicat.

„Numărul de infectări scade, se vede din cifre, dar asta nu înseamnă că scade presiunea pe spitale. Din păcate, numărul deceselor este în continuare ridicat și încă o perioadă probabil că așa va rămâne.”, a declarat acesta la Digi 24.

„Încă nu am ajuns la situaţia în care în spital, pe partea de ATI să avem un număr de locuri suficiente să putem în interiorul ţării să mai transferăm pacienţi dintr-un judeţ în altul. Acest val pandemic patru în niciun caz nu a trecut şi mesajul în niciun caz nu e acela că putem să ne relaxăm cu toţii şi că nu avem nimic de făcut”, a adăugat Cseke Attila.

Rata de vaccinare a ajuns la 43%

El a precizează că rata de vaccinare în rândul populaţiei de peste 12 ani este de aproximativ 43%, procent care este unul scăzut, iar în acest context el a susţinut că nici la 50% rată de vaccinare nu se va ajunge la imunitatea care să nu expună România unui nou val al pandemiei.

„Suntem expuşi unui viitor val pandemic, în mod clar. (…) Chiar dacă acest val pandemic patru la un moment dat se va termina, noi vom fi expuşi în continuare. Mesajul nostru în continuare, foarte ferm, este acela de vaccinare. (…) Se pare că toţi vom fi imunizaţi, într-un fel sau altul”, a afirmat el.

author avatar
Andreea Vlad