AcasăCORONAVIRUSVine urgia! Se pregătește vaccinarea obligatorie a bugetarilor

Vine urgia! Se pregătește vaccinarea obligatorie a bugetarilor

Guvernul dă alternative: vaccinare sau loc de muncă

Proiectul de lege privind utilizarea certificatului verde ar putea fi modificat, astfel încât nu numai cadrele medicale, ci toți angajații din sistemul bugetar vor fi obligați să se vaccineze. Obligativitatea va fi introdusă și pentru angajații multinaționalelor, care au mai mult de 50 de salariați. Între timp, cele mai vaccinate state europene vor să impună noi restricții, din cauza creșterii accelerate a numărului de infectări.

Cadrele medicale, cadrele didactice, polițiștii, pompierii, soldații, precum și toți ceilalți angajați ai instituțiilor publice, companiilor și regiilor autonome ar putea fi obligați să se vaccineze, dacă Parlamentul va vota proiectul de lege privind introducerea certificatului verde. Totodată, și angajații firmelor private cu mai mult de 50 de salariați vor fi forțați să se vaccineze anti-Covid. Măsura a fost luată și în Italia, însă italienii au ieșit masiv în stradă, blocând efectiv întreaga economie. La fel și în Franța, unde condiționarea accesului de certificatul verde  a avut drept consecință proteste în toată țara.

În România, însă, chiar înainte de a intra în vigoare noile restricții de acces în insituțiile publice, numărul de oameni care s-au vaccinat a crescut vertiginos, semn că românul știe de frică. Amenințarea cu pierderea locurilor de muncă pentru nevaccinați, deși absolut neconstituțională și împotriva celor mai elementare drepturi ale omului, a provocat o creștere a ratei de vaccinare în rândul celor care, clar, erau determinați să nu accepte serul anti-Covid. Înainte de a-i blama sau a-i lăuda, în cazul vacciniștilor, eu cred că nu este neapărat vorba despre lașitate, ci, mai degrabă despre resemnare. Sau mai mult decât atât, cred că este vorba despre sacrificiu. Pentru cei din Guvern, care au impresia că cei mai mulți români au 3.000 de euro salariu sau că un om cu nevoi simple cheltuie 10.000 de lei pe lună, este imposibil să vadă România reală. O Românie în care un om rămas fără loc de muncă nu mai are cu ce își hrăni copiii și riscă să ajungă în stradă pentru că nu și-a plătit ratele la bancă sau întreținerea de la bloc.

Dau vina pe adolescenți

Minciuna repetată de autorități, potrivit căreia vaccinarea pune capăt pandemiei, începe să aibă picioare din ce în ce mai scurte. Marea Britanie, cu 74% rată de vaccinare, se confruntă acum cu o explozie a numărului de infectări. Printre vinovații de serviciu se află adolescenții din UK, acuzați că au o rată scăzută de vaccinare. Pe acest principiu, în curând vor fi vinovați copiii din clasele primare, apoi nou-născuții și, în final, gravidele, care refuză să-și injecteze vaccinul binefăcător. Printre explicațiile pentru numărul mare de infectări găsite de autoritățile din Marea Britanie se numără și lipsa restricțiilor, dar și scăderea imunităţii celor mai vulnerabili care au fost vaccinaţi la începutul anului. Și în Germania, unde s-a vaccinat 70% din populație, s-a înregistrat un număr de infectări record față de ultima perioadă. Ca urmare, Jens Spahn, ministrul german al sănătății, a anunțat că vor fi introduse unele măsuri, precum purtarea măștii și limitarea accesului la activitățile din interior pentru nevaccinați, care se vor menţine până în primăvara lui 2022.

S-a dat semnalul

Austria, cu o rată de vaccinare de 65,5%, intenționează să-i închidă în case doar pe cei nevaccinați, cancelarul Alexander Schallenberg afirmând că sunt pe cale să se împiedice de o pandemie a celor neprotejaţi. În acest moment, circa 220 de paturi la terapie intensivă sunt ocupate de pacienţi cu Covid-19, însă, dacă acest număr va urca la 600, Austria va ajunge în faza cinci a planului său, care necesită restricţii masive de circulaţie pentru cei nevaccinaţi, au anunțat oficialii austrieci.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.