AcasăCORONAVIRUSVin medicamentele pentru Covid. Ministerul cumpără peste 550.000 de flacoane și pastile

Vin medicamentele pentru Covid. Ministerul cumpără peste 550.000 de flacoane și pastile

Alexandru Rafila aduce medicamente, dar nu ajung la pacienți

Ministerul Sănătății a emis un Ordin prin care stabilește noi stocuri de medicamente pentru tratamentul Covid, printre care se regăsesc și cele de ultimă generație. Cantitățile sunt impresionante și ajung pentru tratarea a peste 390.000 de pacienți. La acestea se adaugă cele deja existente în spitale și în depozite, care ar putea trata 100.000 de pacienți. Și totuși, nici în acest moment bolnavii nu au acces la tratamente.

Ministerul Sănătății a modificat Ordinul pentru aprobarea Normelor metodologice de constituire, păstrare și utilizare a Rezervei Ministerului Sănătății și a Nomenclatorului de medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectante, insecticide, dispozitive medicale și alte materiale specifice, adăugând cantități importante de medicamente pentru tratamentul Covid.

Astfel, Ministerul va achiziționa 200.000 de flacoane de remdesivir, 100.000 de cutii de Molnupiravir, 250.000 de cutii de Paxlovid, 140.000 seringi preumplute cu Ankinra, precum și 300 de flacoane de Artesunatum, un medicament folosit inițial la tratarea malariei și reconvertit pentru SARS-Cov-2. Toate aceste medicamente pot fi folosite pentru tratarea unui număr de 393.000 de pacienți bolnavi de Covid, cu diferite forme de boală.

La acestea se mai adaugă stocurile deja existente de favipiravir, anticorpi monoclonali, remdesivir și imunomodulatoare care ar ajunge pentru tratarea a 100.000 de pacienți. În total, sistemul medical din România este pregătit să trateze aproape 500.000 de pacienți Covid, însă nici până în acest moment circuitele gândite și legiferate de Ministerul Sănătății nu funcționează, astfel că pacienții nu au acces la medicamentele care i-ar ajuta să treacă mai ușor prin boală și care ar reduce la minim numărul de decese.

Doar favipiravir și nici acela

În farmaciile cu circuit deschis urmează să se elibereze doar antiviralul favipiravir, însă nici acela nu a apărut încă și nici medicii de familie nu au început să prescrie. Deși cel puțin Ungaria folosește cu succes de peste un an de zile favipiravirul, în România, ministrul Sănătății vorbește de dimineața până seara doar despre cât de dăunător și de toxic ar fi acest medicament, chiar dacă remdesivirul, folosit la greu în spitale, are mult mai multe reacții adverse grave.

”Favipiravir e un medicament antiviral care poate să scurteze cu două-trei zile durata bolii, dar care nu influenţează în niciun fel formele complicate şi decesul. Asta spun cele câteva studii clinice referitoare la Favipiravir. Încercăm să găsim o soluţie, însă persoanele care pot să ia Favipiravir în ambulatoriu pot să ia numai după ce sunt evaluate din punct de vedere al stării de sănătate. Nu mă refer la infecţia Covid, ci la alte tipuri de afecţiuni, pentru că sunt medicamente foarte toxice care afectează inclusiv sarcina dacă discutăm despre reacţii adverse care pot fi foarte serioase”, a afirmat Alexandru Rafila. Despre Arbidol, ministrul Sănătății a spus că nu ar exista niciun studiu la nivel global care să arate că influenţează în vreun fel infecţia cu noul coronavirus. Cu toate acestea, în protocolul de tratament Covid din noiembrie 2020, se preciza clar că există studii clinice în derulare cu rezultate favorabile și cu rata redusă de efecte adverse legate de administrarea umifenovirului, fapt pentru care medicamentul rămâne o alternativă pentru utilizarea în formele ușoare sau medii de boală.

Nu prea mai sunt pacienți

Cu toate avertizările apocaliptice legate de catastrofa valului 5, în România pacienții din spitale nu s-au înmulțit, în ciuda creșterii numărului de teste pozitive. Ieri numărul bolnavilor Covid internați era de 3.063, din care 417 la ATI, fiind înregistrate și 44 de decese. Comparativ, de exemplu, în 28 octombrie 2021, în spitale se aflau 20.249 de pacienți, din care 1.881 la ATI, și se raportau 415 decese.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.584 afisari

7 COMENTARII

  1. Nicăieri in Europa nu se mai folosește remdesivir, un tratament de remdesivir costa 2500 de euro. Un medicament enorm de scump si enorm de prost. Invermectina, un tratament costa 7 euro, este interzis de ministerul sănătății ca salvează oameni si nu isi pot lua comisioane

    În realitate, Remdesivir este mai degrabă un produs care urma să fie aruncat la gunoi de către Gilead Sciences. Preparatul fusese dezvoltat împotriva Ebola, dar a avut un succes redus. Expertul Becker-Brüser crede că, până la urmă, prețul fixat pentru Remdesivir este un fel de compromis pentru a salva aparențele, în urma presiunilor din piață și a discuțiilor despre costul medicamentului.”

  2. Deci se vor lua niste comisioane de milioane de euro de către cei ce ne conduc, fara sa țină cont ca oamenii din popor mor, datorită unor tratamente criminale

  3. FAUCCI LA UN PAS DE SINUCIDERE SAU ARESTARE….RAFILA TOT PE AFACERI DE KKAT JEFUIND TARA…FIU DE CARPA KAGHEBISTA SI DE TORTIONAR…COMISIONUL VA OMOARA! TE DOARE IN COLON DE SANATATEA ROMANILOR? O SA VEZI TU CE ITI DA DUMNEZEU FIULUI TAU CA EL TREBUIE SA ACHITE PACATELE NEAMULUI TAU…VREI SANGE DE ROMAN? LASA CA VA RESETEAZA PUTIN ACUM, JAVRELOR ASPEN!!

  4. „Astfel, Ministerul va achiziționa 200.000 de flacoane de remdesivir, 100.000 de cutii de Molnupiravir, 250.000 de cutii de Paxlovid, 140.000 seringi preumplute cu Ankinra, precum și 300 de flacoane de Artesunatum” Covidul a apărut la începutul anului 2020. În doi ani astea s-au testat tot atâta cât s-au testat și vaccinurile cu rezultatele care se cunosc foarte bine. Or fi medicamentele astea inovatoare dar sunt și foarte noi. În plus, efectele adverse menționate în prospecte sunt dese și grave rău. Deocamdată rata de vindecare al ATI pentru covid este sub 5%, adică dintr-o sută de bolnavi ajunși la ATI scapă cel mult 5. Mai bine mor acasă decât să mă duc la ATI. Prefer să mă tratez cu arbidolul meu de contrabandă și ivermectina din aceiași sursă, pe care le păstrez cu mare grijă în șifonier. Mai am și altele da nu spun care. Astea noi și inovatoare să și le bage rahila pe unde îi intră mai ușor, cu ambalaj cu tot.

  5. incepe prosteala cu pastilele , alta metoda de sifonat banii . pastile scumpe si nefolositoare .

  6. Cine a jefuit tara ,nu leproizii
    Si alogenii si apatrizii?
    Nu maimutoiul repetent la treapta
    Drogat si penal, scarba de dreapta?

    Tatarul vostru hot si lacom
    Ce a facut,a dat foc la spitale
    El cu alogenul autori de pogrom
    Au ars oamenii in chinuri si jale

    Mi ar fi rusine sa iau apararea
    Unor scarbe si lepre antiromane
    Care au furat medicatia monoclonala
    Data ca ajutor de state vecine!

    Mi- ar fi rusine , mi- as ascunde gargara
    Sub pamant sau in tauri adanci
    Stiind ca guvernul leproid a dus tara
    In cu gatul in jug si cu viata pe sponci

  7. Este foarte grav pentru un minister al sănătății faptul că cetățenii au mai mare încredere în medicamente de contrabandă (arbidol, ivermectină, plaquenil și claritromicină) decât în medicamentele avizate de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și decât în tratamentele de la ATI unde rata de vindecare e sub 5%. Adică, ai curaj să te duci la un tratament în ATI în urma căruia ai 95% șanse să mori? În al doilea rând cum se face că noi utilizăm măștile FFP2 pe care alte țări din Europa, cu sistem medical serios, le aruncă ca fiind neconforme? De la hainele vechi și avioanele ruginite aduse de-afară ni se trage? Atât multe cunoștințe ale mele cât și eu, preferăm să fugim fugim mâncând pământul când auzim de DSP. Ai aceeași senzație ca atunci când n-ai plătit dările și te caută fiscul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger