AcasăCORONAVIRUSVești proaste pentru românii vaccinați! Certificatul verde își pierde termenul de valabilitate...

Vești proaste pentru românii vaccinați! Certificatul verde își pierde termenul de valabilitate curând! Iată explicațiile specialiștilor

vaccin

Președintele CNCAV Valeriu Gheorghiță reamintește că certificatul verde de vaccinare nu are termen nedefinit, ba din contră. Vorbim de o valabilitate care expiră în 30 iunie 2022, indiferent de data la care s-au vaccinat românii. Acesta a explicat că, în următoarele luni, certificatul verde ar putea fi redefinit.

Potrivit președintelui Centrului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV), Comisia Europeană a stabilit această valabilitate a certificatului verde – de 30 iunie 2022 – luând în calcul două aspecte: care va fi perioada până la care se va întinde această situație pandemică, cu risc crescut de număr de cazuri, și impactul pe sistemul social, sistemul medical și sistemul economic.

Astfel, la nivelul UE s-a considerat că o perioadă de un an de zile de când a fost implementat este una rezonabilă.

Certificatul verde se bazează pe estimarea protecției oferite de vaccin

”Un alt argument în plus pentru această perioadă de valabilitate a fost estimarea protecției pe care noi o avem după vaccinare – aveam date la 6 luni, la 8 luni, la momentul respectiv și atunci se preconiza protecție care se va menține cel puțin un an de zile. Faptul că, între timp, vedem că ne confruntăm cu acest val 4 general de varianta Delta, mult mai contagioasă, mult mai transmisibilă, și care generează mai multe cazuri de îmbolnăvire și are și această capacitate de a ocoli parțial răspunsul imun după boală sau după vaccinare, s-a impus efectuarea dozei booster, la minim șase luni de la prima schemă de vaccinare”, a precizat Valeriu Gheorghiță, la TVR.

Acesta reiterează faptul că Franța a impus obligativitatea, pentru persoanele de peste 65 de ani, de a se efectua această doză booster, care să fie inclusă și în certificatul digital. Astfel, spune președintele CNCAV, nu este exclus ca în perioada lunilor următoare să asistăm la o redefinire a certificatului digital, cel puțin pentru anumite persoane. Din aceste categorii fac parte persoanele vulnerabile sau persoane cu risc mare la expunere, cum e personalul medical pentru care ar putea fi obligatorie includerea unei doze booster în certificatul de vaccinare, doză de rapel la minim șase luni.

Lucrurile vor fi reevaluate la mijlocul verii anului viitor

“La acest moment, certificatul digital funcționează în baza schemei primare de vaccinare – fie în două doze, fie o singură doză, în funcție de tipul de vaccin efectuat și care are valabilitate timp de un an – până la mijlocul verii anului viitor (iunie 2022, n.r). De la acel moment, lucrurile vor fi reevaluate în funcție de evoluția epidemiologică”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Deocamdată, reamintește Valeriu Gheorghiță, nu se discută despre obligativitatea dozei 3, ci este doar ferm recomandată anumitor categorii de persoane.

author avatar
Alina Costache