AcasăCORONAVIRUSVeste uimitoare! Vaccinul antiCovid de la Moderna ar putea oferi imunitate pentru...

Veste uimitoare! Vaccinul antiCovid de la Moderna ar putea oferi imunitate pentru câțiva ani

modernaVeste uimitoare! Vaccinul antiCovid de la Moderna ar putea oferi imunitate pentru câțiva ani

Anticorpii generați de vaccinul dezvoltat de Moderna ar oferi o protecție de până la doi ani la noul coronavirus, a declarat joi directorul executiv al companiei americane, Stephane Bancel.

O perioadă clar delimitată a protecției oferite de ser va fi disponibilă însă după ce compania va strânge mai multe date și va finaliza evaluarea, scrie Reuters.

Bancel a declarat, în cadrul unei conferinţe, că „scenariul de coșmar care a fost descris în mass-media în primăvară, cu un vaccin care funcționează doar o lună sau două, este în afara discuției”.

„Anticorpii generați de vaccin în organismul uman se pierd foarte greu. Credem că va exista un potențial de protecție pentru vreo doi ani, după administrare”, spune directorul Moderna.

Bancel a adăugat că Moderna sa este pe cale să demonstreze că vaccinul său va fi eficient și împotriva noilor tulpini de coronavirus apărute în Marea Britanie și în Africa de Sud.

Oamenii de știință au spus că vaccinurile nou dezvoltate ar trebui să fie la fel de eficiente împotriva ambelor variante.

Al doilea vaccin aprobat în UE

Compania sa  a primit miercuri autorizarea Comisiei Europene pentru utilizarea vaccinului anti-COVID în statele membre.

„Vești bune pentru eforturile noastre de a aduce mai multe vaccinuri pentru europeni. EMA a decis că vaccinul Moderna este sigur și eficient”, a scris pe Twitter, miercuri, șefa Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.

Mai scump decât vaccinul Pfizer

Vaccinul Moderna este unul dintre cele mai scumpe de pe piață și poate fi produs doar în cantități limitate în Europa, dar nu necesită depozitare și transport la temperaturi foarte mici, precum vaccinul produs de Pfixer/BioNTech, și este eficient în proporție de 94% împotriva COVID.

Vaccinurile Moderna și Pfizer/BioNTech sunt singurele autorizate în UE, la acest moment.

author avatar
Andreea Vlad