AcasăCORONAVIRUSVasile Astărăstoae, reacție categorică despre vaccinul Covid-19. Ce susține că ascund autoritățile,...

Vasile Astărăstoae, reacție categorică despre vaccinul Covid-19. Ce susține că ascund autoritățile, de fapt: „Lumea trebuie să știe!”

Vasile AstărăstoaeVasile Astărăstoae, reacție categorică despre vaccinul Covid-19. Ce susține că ascund autoritățile, de fapt: „Lumea trebuie să știe!” / foto: Mediafax

Vasile Astărăstoae, fostul președinte al Colegiului Medicilor din România, a declarat că nu se va vaccina împotriva Covid-19, deocamdată. Medicul susține că este reticent cu privire la felul în care s-a dezvolat vaccinul.

„Nu mă voi vaccina. Eu nu dau sfaturi. Singurul lucru pentru care m-am bătut este să se respecte autonomia pacientului și să fie cu consimțământ și informat, nu obligatoriu. Când consimțământul acesta nu este chiar informat este cu totul altceva. De fapt consimțământul în momentul de față a ajuns un mijloc de protecție pentru medici și nu de respect de autonomie”, a declarat Vasile Astărăstoae potrivit bzi.ro.

N-are încredere în vaccinul creat contra cronometru

Specialistul n-a precizat clar că nu se va imuniza împotriva Covid-19, ci că va mai aștepta. Astărăstoaie a spus că nu are încredere în tehnologia care dezvoltă serurile de imunizare.

„Dar asta este o problemă strict personală, care o să apară pe piață mai târziu de la Johnson&Johnson, Sanofi sau Smith Kline și mai sunt câteva firme. Ele lucrează pe îndelete fără să se grăbească și să fie într-o cursă contracronometru pentru că respectă toate fazele de elaborare a unui vaccin.

Dacă îmi voi da seama că se întâmplă ceva și este mult mai grav decât ce este în prezent mă gândesc să mă vaccinez. Acum nu mă vaccinez din alt motiv. Am văzut că toate lumea apare și își arată bicepșii. Ai mei nu se compară cu cei care apar la TV și nu vreau să mă fac de râs”, a mai spus Vasile Astărăstoae.

Medicul susține că există semne de întrebare cu privire la eficiență, dar mai ales cu privire la efectele pe termen lung

„Trebuie să pui această întrebare. Lumea trebuie să știe. Toate vaccinurile care s-au pus pe piață sunt cu aprobare condiționată și sunt trecute la FDA și EMA în faza trei. Adică persoanele vaccinate trebuie să fie monitorizate timp de trei ani de zile, dar nu te duci și te uiți la el și spui: arată bine. Monitorizat înseamnă investigații, testarea anticorpilor etc.”, a mai spus Vasile Astărăstoae.

author avatar
Andreea Vlad