AcasăCORONAVIRUSVarianta Delta atacă, dar România se relaxează şi mai mult. Iată ce...

Varianta Delta atacă, dar România se relaxează şi mai mult. Iată ce măsuri preconizează Guvernul, de la 1 august!

romani mastiVarianta Delta atacă, dar România se relaxează şi mai mult. Iată ce măsuri preconizează Guvernul, de la 1 august!

Autorităţile au luat în seamă, se pare, dorinţa românilor ca restricţiile să se relaxeze şi mai mult şi au ignorat, de fapt, recomandările specialiştilor, care avertizează că, în acest ritm, varianta Delta a Covid-ului va produce mari ravagii în ţara noastră.

Iată care sunt cele preconizate de la 1 august, conform Hotărârii de Guvern, și în ce condiții se vor aplica.

Dar eu cred că românii vor din nou evenimente private, nunţi, botezuri, vor să meargă la concerte, vor să meargă la mare, am încredere că este o motivaţie foarte bună să se vaccineze”, a declarat premierul Cîţu, după prima rundă de relaxări, aplicabile de la 1 iunie 2021.

Ţinta de vaccinare pentru 1 august era de 7 milioane de români, dar nu s-a atins nici cea din iunie, de cinci milioane. Cu toate acestea, numărul cazurilor este în scădere, astfel că premierul anunţă noi măsuri de relaxare”, a spus Florin Cîţu.

Liber la evenimente

Cele mai importante relaxări au în vedere organizarea de evenimente private, care au loc în aer liber, dar nu vom renunţa deocambdată la purtarea măştii de protecţie în spaţii închise.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că experţii estimează că, la sfârşitul lunii august, varianta Delta a coronavirusului va deveni dominantă, inclusiv în Europa, menţionând că România va înregistra în perioada următoare o creştere a numărului de cazuri, lent, dar progresiv.

Sunt relaxări mai mult pentru evenimente în spaţiu în aer liber, cu un număr mai mare de participanţi. Ora nu se schimbă, rămâne tot ora 2 noaptea. Nu sunt foarte multe relaxări.

Aşa cum arată acum situaţia, mergem cu ce avem, cu excepţia evenimentelor. Suntem încă într-o situaţie foarte bună.

Avem şi condiţii la intrarea în ţară pe care nu le modificăm. Suntem precauţi. Singura pregătire pentru valul 4 este vaccinarea”, a mai spus premierul.

Spectacolele în aer liber, mai „libere”

La 1 august crește iar numărul persoanelor permise la spectacolele în aer liber.

Începând cu data de 1.08.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 5.000 de persoane, cu asigurarea unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană și respectarea măsurilor de protecție sanitară și cu condiția ca evenimentul să nu aibă o durată mai mare de o zi”.

Săptămâna viitoare se va stabili ce măsuri anti-COVID se relaxează de la 1 august, a patra etapă a calendarului relaxărilor discutat în mai, a precizat Arafat, care a declarat că nu e la curent cu ce s-a discutat până acum în această privință.

Nu am fost în ședința Coaliției și nu am cum să știu ce s-a discutat acolo. Știu că săptămâna viitoare urmează să discutăm o eventuală hotărâre CNSU pentru 1 august, să vedem care vor fi măsurile, dacă rămân la fel, dacă vor fi modificări.

Se va discuta inclusiv la nivel politic care este abordarea. Peste tot, zona politică a discutat măsurile, în toate țările”, a spus Arafat.

author avatar
Andrei Ștefan